ІННОВАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ БОРЩУ «ХОЛОДНОЯРСЬКОГО»

Ключові слова: борщ український, борщ «Холодноярський», національна страва, патент, технологія приготування

Анотація

У роботі представлено аналіз сучасного стану української національної кухні та розглянуто нові технології в приготуванні борщу українського. Основною метою дослідження є обґрунтування розробки технології приготування борщу «Холодноярського», оскільки борщі займають одне з головних місць у раціоні харчування різних верств населення. Актуальним на сьогодні є дослідження та розробка нових технологій у приготуванні національних страв. Підвищена конкуренція у сфері ресторанного бізнесу в Україні вимагає від фахівців пошуку нових шляхів управління попитом, розроблення інноваційних підходів до створення нових продуктів харчування і технологій та розширення асортименту національних страв. Вивчення природи виникнення і технології приготування страви дає можливість для використання сучасних інгредієнтів у створенні нових смаків відомих страв. Під час проведення наукового дослідження використовувалися наступні методи: систематизація наукової літератури і теоретичний аналіз з метою визначення стану і теоретичного обґрунтування перспектив розвитку національної кухні та розширення асортименту страв, також були використані методи порівняння, інформативно-аналітичні методи, узагальнення та інші. При написанні статті на основі проведених досліджень та аналізу формування української кухні було виділено основні напрями розробки новітніх технологій у приготуванні борщу українського як національної страви України. Визначено та обґрунтовано необхідність розроблення даної технології як інновації для забезпечення ефективної діяльності ресторанного бізнесу. Зроблено висновки про те, що розроблення інноваційних технологій у процесі приготування борщу «Холодноярського» є перспективним напрямком розширення асортименту національних страв та підвищення їх харчової цінності. Для підвищення поживної цінності борщу в рецептуру додано квіти чорнобривців (імеретинського шафрану) та поєднано три види м’яса, а саме: свинина, телятина та курятина. Всі продукти попередньо обсмажують у казані з наступним варінням до повної готовності страви. Подальші наукові дослідження технологій приготування національних страв прискорять вихід української національної кухні на новий рівень. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери готельно-ресторанного господарства, науковців, викладачів та студентів спеціальностей «Готельно-ресторанна справа» та «Технології харчування в ресторанному господарстві».

Посилання

Борщ посів третє місце серед найкращих перших страв. Взято з http://www.golos.com.ua/article/342820

Борщі та вишиванки: на Тернопільщині в один день проводять два фестивалі. Взято з https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/2775722-borsi-ta-visivanki-na-ternopilsini-v-odin-den-provodat-dva-festivali.html

Вишневська, Г. Г. (2013). Потенціал кулінарних турів у контексті спеціалізованого туризму. Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. Київ: Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв, 31, 112-118.

Встановили рекорд з приготування борщу на Київському фестивалі. Взято з https://kyiv-trend.in.ua/uk/fullnews-2362 2021-03-18.

Дубовіс, Г. О. (2006). Українська кухня: повне зведення рецептів національної кухні XVIII-XXI ст. Харків: Фоліо.

Карпенко, Ю. М. (2013). Українська кухня: кращі страви. Донецьк: Глорія Трейд.

Культура приготування борщу увійде до Нацпереліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Взято з https://www.radiosvoboda.org/a/news-ukrayinska-kultura-borshch/30878880.html

На Полтавщині відбувся фестиваль борщу. Взято з https://suspilne.media/55678-v-opisni-rozpocavsa-festival-borsu-fotoreportaz/

На Полтавщині з’явилися два «смачні» музеї – борщу та хліба. Взято з https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3141389-na-poltavsini-zavilisa-dva-smacni-muzei-borsu-ta-hliba.html

На фестивалі в Черкасах варили борщ з вугрем та півнем. Взято з https://procherk.info/news/7-cherkassy/16781-na-festivali-v-cherkasah-virili-borsch-z-vugrem-ta-pivnem-foto

Патент на корисну модель № 147121 «Спосіб приготування борщу «Холодноярського»».

Рубіш, М. А., Чорій, М. В., & Зеленська, Л. В. (2020). Гастрономічний туризм як засіб активізації туристичних дестинацій. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія Економіка. 1 (13). 61-66.

«Силу борщу» вимірювали у Черкасах. Чудо-борщів було чимало. Взято з https://www.radiosvoboda.org/a/24687381.html Тридцять три борщі готували у «Театрі на городі» Ганни Секрет. Взято з https://33kanal.com/news/70691.html

Український Борщ. Взято з http://www.borschfest.com/

Шалимінов, О. В. (2019). Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів, правових, нормативно-правових та інших актів для закладів ресторанного господарства. 4-те вид., переробл. та доповн. Київ. Арій. 992.

Borshch posiv tretye mistse sered naykrashchykh pershykh strav [Borsch took third place among the best first courses]. Retrieved from http://www.golos.com.ua/article/342820

Borshchi ta vyshyvanky: na Ternopil'shchyni v odyn den' provodyat' dva festyvali [Borsch and embroidered shirts: two festivals are held in one day in Ternopil region.]. Retrieved from https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/2775722-borsi-ta-visivanki-na-ternopilsini-v-odin-den-provodat-dva-festivali.html

Vyshnevs'ka, H. H. (2013). Potentsial kulinarnykh turiv u konteksti spetsializovanoho turyzmu. [The potential of culinary tours in the context of specialized tourism] Aktual'ni problemy istoriyi, teoriyi ta praktyky khudozhn'oyi kul'tury. Kyyiv. Natsional'na akademiya kerivnykh kadriv kul'tury i mystetstv, 31, 112-118.

Vstanovyly rekord z pryhotuvannya borshchu na Kyyivs'komu festyvali [They set a record for cooking borscht at the Kyiv Festival]. Retrieved from https://kyiv-trend.in.ua/uk/fullnews-2362 2021-03-18.

Dubovis, H. O. (2006). Ukrayins'ka kukhnya: povne zvedennya retseptiv natsional'noyi kukhni XVIII-XXI st. [Ukrainian cuisine: a complete compilation of recipes of national cuisine of the XVIII-XXI centuries] Kharkiv : Folio.

Karpenko, Yu. M. (2013). Ukrayins'ka kukhnya: krashchi stravy [Ukrainian cuisine: the best dishes]. Donets'k : Hloriya Treyd.

Kul'tura pryhotuvannya borshchu uviyde do Natspereliku elementiv nematerial'noyi kul'turnoyi spadshchyny [The culture of cooking borsch will be included to the National List of Elements of Intangible Cultural Heritage]. Retrieved from https://www.radiosvoboda.org/a/news-ukrayinska-kultura-borshch/30878880.html

Na Poltavshchyni vidbuvsya festyval' borshchu [A borsch festival took place in Poltava region]. Retrieved from https://suspilne.media/55678-v-opisni-rozpocavsa-festival-borsu-fotoreportaz/

Na Poltavshchyni z’yavylysya dva «smachni» muzeyi – borshchu ta khliba [Two "delicious" museums have appeared in Poltava region ‒ borsch and bread]. Retrieved from https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3141389-na-poltavsini-zavilisa-dva-smacni-muzei-borsu-ta-hliba.html

Na festyvali v Cherkasakh varyly borshch z vuhrem ta pivnem [Borsch with eel and rooster was cooked at the festival in Cherkasy]. Retrieved from https://procherk.info/news/7-cherkassy/16781-na-festivali-v-cherkasah-virili-borsch-z-vugrem-ta-pivnem-foto

Rubish M. A., Choriy M. V., Zelens'ka L. V. (2020). Hastronomichnyy turyzm yak zasib aktyvizatsiyi turystychnykh destynatsiy [Gastronomic tourism as a means of activating tourist destinations]. Naukovyy visnyk Mukachivs'koho derzhavnoho universytetu. Seriya Ekonomika. 1 (13). 61-66.

«Sylu borshchu» vymiryuvaly u Cherkasakh. Chudo-borshchiv bulo chymalo [The "strength of borsch" was measured in Cherkasy. There were a lot of wonderful borschs]. Retrieved from https://www.radiosvoboda.org/a/24687381.html

Trydtsyat' try borshchi hotuvaly u «Teatri na horodi» Hanny Sekret [Thirty-three borschs were prepared at the Hanna Sekret “Theater at the kitchengarden”]. Retrieved from https://33kanal.com/news/70691.html

Ukrayins'kyy Borshch [Ukrainian borsch]. Retrieved from http://www.borschfest.com/

Shalyminov O. V. (2019). Zbirnyk retseptur natsional'nykh strav ta kulinarnykh vyrobiv, pravovykh, normatyvno-pravovykh ta inshykh aktiv dlya zakladiv restorannoho hospodarstva [Collection of recipes of national dishes and culinary products, legal, regulatory and other acts for restaurants]. 4-te vyd., pererobl. ta dopovn. Kyyiv. Ariy. 992.

Переглядів статті: 124
Завантажень PDF: 28
Опубліковано
2021-09-20
Як цитувати
Івашина, Л., & Бишовець, Л. (2021). ІННОВАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ БОРЩУ «ХОЛОДНОЯРСЬКОГО». Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (1-2 (3-4), 51-58. https://doi.org/10.24025/2708-4949.1-2(3-4).2021.241484