ФОРМУВАННЯ СМАКОВИХ ЯКОСТЕЙ ПЛОДІВ ВИШНІ ПІД ВПЛИВОМ АБІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ В УМОВАХ ПІВДНЯ СТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ

  • Ірина Іванова Таврійський державний агротехнологічнй університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-2711-2021
  • Марина Сердюк Національний університет біоресурсів та природокористування України https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Віра Малкіна Таврійський державний агротехнологічнй університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-2711-2021
  • Тетяна Колісниченко Таврійський державний агротехнологічнй університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-0560-9520
  • Ірина Кривонос Таврійський державний агротехнологічнй університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-7079-5150
  • Лілія Івашина Черкаський державний технологічний університет https://orcid.org/0000-0001-9009-305X
Ключові слова: смак плодів, плоди вишні, сорт, титровані кислоти, цукри, сухі розчинні речовини, цукрово-кислотний індекс, метод головних компонент, погодний фактор, метод найменших квадратів, варіювання показників якості плодів

Анотація

Свіжі плоди вишні є джерелом вітамінів, цукрів, органічних кислот, біологічно активних речовин та мікроелементів. Користуються попитом і продукти її переробки. Формування фонду біохімічних компонентів, що відповідають за смакові властивості плодів залежить від абіотичних чинників , а саме погодних факторів. Наведено результати досліджень щодо накопичення сухих розчинних речовин, цукрів і титрованих кислот в плодах вишні 10 досліджуваних сортів в умовах Півдня степової зони України. За вмістом показників якості було виділено сорти «Модниця» (вміст сухих розчинних речовин – 17,05%), «Ожиданіє» (вміст цукрів – 11,69%) і «Солідарність» (вміст титрованих кислот – 1,79%). Плоди сортів вишні «Мелітопольська пурпурна» і «Модниця» мають максимальні показники цукрово-кислотного індексу у діапазоні 8,9-9,3 в.о. В ході експерименту визначено доцільність прогнозування у плодах вишні вмісту досліджуваних компонентів хімічного складу за середніми значеннями. Результати двохфакторного дисперсійного аналізу підтвердили домінуючий вплив погодних умов років досліджень на формування смакових якостей плодів. Запропоновано прогнозування смакових якостей плодів вишні проводити за середнім сортовим значенням. Визначено середню та сильну кореляційну залежність впливу 19 погодних факторів на вміст досліджуваних біохімічних показників у плодах вишні. Використання методів головних компонент та методу найменших квадратів дозволило побудувати моделі залежності накопичення сухих розчинних речовин, цукрів та титрованих кислот від погодних факторів. Для досліджуваних біохімічних показників якості виділено погодні показники з максимальними частками впливу. А саме: максимальний вплив на накопичення фонду сухих розчинних речовин у плодах вишні мала середньомісячна температура повітря у червні (∆=9,9%); на вміст цукрів – середньомісячна сума опадів в червні (∆=8,5%); на вміст титрованих кислот – загальна кількість днів з опадами у червні (∆ =18,62%). Найбільший вплив на накопичення досліджуваних біохімічних показників у плодах вишні відігравали показники вологості у фазі кінець цвітіння до достигання плодів та останнього місяця формування плодів (червень).

Посилання

Василишина О., Постоленко Є. Вплив погодних умов на формування компонентів хімічного складу плодів вишні. Вісник аграрної науки. 2020. № 2 (98). С. 29–36. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202002-05

Сердюк М. Є., Прісс О. П., Гапріндашвілі Н. А. та ін. Дослідницький практикум. Ч. 1. Методи дослідження плодоовочевої та ягідної продукції: підручник для здобувачів ступеня вищої освіти закладів вищої освіти. Мелітополь: Люкс, 2020. 370 с.

ДСТУ ISO 874-2002. Фрукти та овочі свіжі. Відбір проб [Чинний від 2003-01-10]. Київ, 2002. 5 с. (Інформація та документація). URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=84744 (дата звернення: 09.04.2024)

ДСТУ ISO 2173:2007 Продукти з фруктів та овочів. Визначення розчинних сухих речовин рефрактометричним методом (ISO 2173:2003, IDT). [Чинний від 2009-01-01]. Київ, 2010. 7 с. (Інформація та документація). URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=84755 (дата звернення: 09.04.2024)

Малкіна В.М., Іванова І.Є., Сердюк М.Є., Кривонос І.А., Білоус Е.С. Регресійний аналіз залежності урожайності вишні від гідротермічних факторів в умовах мультиколінеарності. Наукові горизонти. 2019. № 11 (84). С. 51–60. DOI: https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-84-11-51-60

Сердюк М.Є., Іванова І.Є., Малкіна В.М., Кривонос І.А., Тимощук Т.М., Євстафієва К.С. Формування сухих розчинних речовин у плодах черешні під впливом абіотичних факторів. Scientific Horizons. 2020. № 3(88). С. 127–135. DOI: https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-88-3-127-135

Acha Chigozie Kelechi. Regression and Principal Component Analyses: a Comparison Using Few Regressors. American Journal of Mathematics and Statistics. 2012. Vol. 2. No. 1. P. 1–5. DOI: https://doi.org/10.5923/j.ajms.20120201.01

Chen L., Wu Y., Cheng H., Li Y., Zhao Y. A new middle ripening sweet cherry cultivar “Linglongcui”. Acta Horticulturae Sinica. 2018. Vol. 45 (7). P. 1419–1420. DOI: https://doi.org/10,16420/j,issn,0513-353x,2017-0895

Cittadini E.D., Lubbers M. T. V. H., Ridder de N., Keulen van H., Claassen G. D. N. Exploring options for farm-level strategic and tactical decision-making in fruit production systems of South Patagonia Argentina. Agricultural Systems. 2008. Vol. 98. No. 3. P. 189–198.

Federica Blando B. Dave Oomah Sweet and sour cherries: Origin, distribution, nutritional composition and health benefits Trends in Food Science & Technology. 2019. Volume 86. Р. 517–529. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.02.052

Gonzalez-Gomez D., Ayuso M.C., Bernalte M.J., Fernández-León M.-F. Evaluation of different postharvest conditions to preserve the amount of bioactive compounds, physicochemical quality parameters and sensory attributes of «Sweetheart» cherries. Acta horticulturae. 2017. Vol. 1161_92. P. 581–586. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1161.92

Ivanova I., Kryvonos I., Shleina L., Taranenko G., Gerasko T. Multicriteria Optimization of Quality Indicators of Sweet Cherry Fruits of Ukrainian Selection During Freezing and Storage. Modern Development Paths of Agricultural Production. 2019. P. 707–717. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_69

Ivanova I., Serdyuk M., Malkina V., Bandura I., Kovalenko I., Tymoshchuk T., et al. The study of soluble solids content accumulation dynamics under the influence of weather factors in the fruits of cherries. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2021. Vol. 15. P. 350–359. DOI: https://doi.org/10.5219/1554

Ivanova I., Serdyuk M., Malkina V., Priss T., Herasko Т., Тymoshchuk Т. Investigation into sugars accumulation in sweet cherry fruits under abiotic factors effects. Agronomy Research. 2021. Vol. 19 (2). Р. 444–457. DOI: https://doi.org/10.15159/ar.21.004

Keserović Z., Ognjanov V., Magazin N., Dorić M. Current situation and perspectives in sour cherry production. Sour cherry breeding cost action FA1104 Sustainable production of high quality cherries for the European market Novi Sad, Serbia. 2014. Р. 1–25.

Lakatos L., Dussi M.C., Szabо Z. The influence of meteorological variables on sour cherry quality parameters. Acta horticulturae. 2014. Vol. 1020. Р. 287–292. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1020.41

Schuster M. New cultivars of first quality cherries at Dresden-Pillnitz. Acta Horticulturae. 2016. Vol. 136. Р. 1–6. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2016.1139.1

Trusova N.V., Kyrylov Y.Y., Hranovska V.Hr., Prystemskyi O.S., Krykunova V.M., Sakun A.Zh. The imperatives of the development of the tourist services market in spatial polarization of the regional tourist system. GeoJournal of Tourism and Geosites. 2020. Vol. 29(2). P. 565–582. DOI: https://doi.org/10.30892/gtg.29215-490

Viljevac Vuletić M, Dugalić K, Mihaljević I, Tomaš V, Vuković D, Zdunić Z, et al. Season, location and cultivar influence on bioactive compounds of sour cherry fruits. Plant Soil Environ. 2017. Vol. 63(9). P. 389–395. DOI: https://doi.org/10.17221/472/2017-PSE

Vasylyshyna O., Postolenko Ye. (2020) Vplyv pohodnykh umov na formuvannia komponentiv khimichnoho skladu plodiv vyshni [Influence of weather conditions on the formation of components of the chemical composition of cherry fruit]. Visnyk ahrarnoi nauky – Bulletin of Agrarian Science, no. 2(98), pp. 29–36. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202002-05 (in Ukrainian)

Serdiuk M. E., Priss O. P., Haprindashvili N. A. …& Ivanova I. Ye. (2020) Metody doslidzhennia plodoovochevoi ta yahidnoi produktsii [Methods of research of fruit and berry products]. Doslidnytskyi praktykum – Research workshop. Liuks, p. 370. (in Ukrainian)

DSTU ISO 874-2002. Frukty y ovochi svizhi [Fresh fruits and vegetables] Vidbyrannia prob. Instytut ovochivnytstva i bashtannytstva Ukrainskoi akademii ahrarnykh nauk. Available at: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=84744

DSTU ISO 2173:2007. Produkty z fruktiv ta ovochiv. Vyznachennia rozchynnykh sukhykh rechovyn refraktometrychnym metodom. [Determination of dry soluble substances by refractometric method] Derzhavnyi naukovo-doslidnyi i proektno-konstruktorskyi instytut «Konservpromkompleks». Available at: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=84755

Malkina V. M., Ivanova I. Ye., Serdiuk M. Ye., Kryvonos I. A., Bilous E. S. (2019) Rehresiinyi analiz zalezhnosti urozhainosti vyshni vid hidrotermichnykh faktoriv v umovakh multykolinearnosti [Regression analysis of the dependence of cherry yield on hydrothermal factors in conditions of multicollinearity]. Naukovi horyzonty – Scientific horizons, no. 11(84), pp. 51–60. DOI: https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-84-11-51-60 (in Ukrainian)

Serdiuk M. Ye., Ivanova I. Ye., Malkina V. M., Kryvonos I. A., Tymoshchuk T. M., Ievstafiieva K. S. (2020). Formuvannia sukhykh rozchynnykh rechovyn u plodakh chereshni pid vplyvom abiotychnykh faktoriv [Formation of dry soluble substances in sweet cherry fruits under the influence of abiotic factors]. Naukovi horyzonty – Scientific horizons. no. 88 (3), pp. 127–135. DOI: https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-88-3-127-135 (in Ukrainian)

Kelechi C. (2012) Regression and principal component analyses: a comparison using few regressors. American Journal of Mathematics and Statistics, no. 2(1), pp. 1–5. DOI: https://doi.org/10.5923/j.ajms.20120201.01

Chen L., Wu Y., Cheng H., Li Y., Zhao Y. (2018) A new middle ripening sweet cherry cultivar “Linglongcui”. Acta Horticulturae Sinica, no. 45 (7), pp. 1419–1420. DOI: https://doi.org/10,16420/j,issn,0513-353x,2017-0895

Cittadini E. D., Lubbers M. T., Ridder, de N. Keulen, van H. Claassen G. D. N. (2008) Exploring options for farm-level strategic and tactical decision-making in fruit production systems of South Patagonia Argentina. Agricultural Systems, no. 98, pp. 189–198 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2008.07.001

Blando F., & Oomah B. D. (2019) Sweet and sour cherries: Origin, distribution, nutritional composition and health benefits Trends in Food Science & Technology, no. 86, pp. 517–529. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.02.052

Gonzalez-Gomez D., Ayuso M. C., Bernalte M. J., Fernández-León M.-F. (2017) Evaluation of different postharvest conditions to preserve the amount of bioactive compounds, physicochemical quality parameters and sensory attributes of «Sweetheart» cherries. Acta horticulturae, vol. 1161_92, pp. 581–586. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1161.92

Ivanova I., Kryvonos I., Shleina L., Taranenko G., Gerasko T. (2019) Multicriteria Optimization of Quality Indicators of Sweet Cherry Fruits of Ukrainian Selection During Freezing and Storage. Modern Development Paths of Agricultural Production. Pp. 707–717. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_69

Ivanova I., Serdiuk M., Malkin V., Bandura I., Kovalenko I., Tymoshchuk T., … Tsyz O. (2021) The study of soluble solids content accumulation dynamics under the influence of weather factors in the fruits of cherries. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, no. 15, pp. 350–359. DOI: https://doi.org/10.5219/1554

Ivanova I., Serdyuk M., Malkina V., Priss T., Herasko Т., Тymoshchuk Т. (2021) Investigation into sugars accumulation in sweet cherry fruits under abiotic factors effects. Agronomy Research, no. 19 (2), pp. 444–457. DOI: https://doi.org/10.15159/ar.21.004

Keserović Z., Ognjanov V., Magazin N., Dorić M. (2014) Current situation and perspectives in sour cherry production. Sour cherry breeding cost action FA1104 Sustainable production of highquality cherries for the European market Novi Sad, Serbia.

Lakatos L., Dussi M. C., Szabо Z. (2014) The influence of meteorological variables on sour cherry quality parameters. Acta horticulturae, no. 1020, pp. 287–292. 17. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1020.41

Schuster M. (2016) New cultivars of first quality cherries at Dresden-Pillnitz. Acta Horticulturae, no. 136, pp. 1–6. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2016.1139.1

Trusova N. V., Kyrylov Y. Y., Hranovska V. Hr., Prystemskyi O. S., Krykunova V. M., Sakun A. Zh. (2020) The imperatives of the development of the tourist services market in spatial polarization of the regional tourist system. GeoJournal of Tourism and Geosites, no. 29 (2), pp. 565–582. DOI: https://doi.org/10.30892/gtg.29215-490

Viljevac Vuletić M., Dugalić K., Mihaljević I., Tomaš V., Vuković D., Zdunić Z., … Jurković Z. (2017) Season, location and cultivar influence on bioactive compounds of sour cherry fruits. Plant Soil Environ, no. 63 (9), pp. 389–395. DOI: https://doi.org/10.17221/472/2017-PSE

Переглядів статті: 65
Завантажень PDF: 58
Опубліковано
2024-05-22
Як цитувати
Іванова, І., Сердюк, М., Малкіна, В., Колісниченко, Т., Кривонос, І., & Івашина, Л. (2024). ФОРМУВАННЯ СМАКОВИХ ЯКОСТЕЙ ПЛОДІВ ВИШНІ ПІД ВПЛИВОМ АБІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ В УМОВАХ ПІВДНЯ СТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (12), 5-16. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.1