ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ВИМОГИ ДО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЄКТУВАННЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Ключові слова: автоматизація, адаптація, інновації, принципові рішення, ресторанний бізнес, ресторан, сучасні технології, управління

Анотація

Завдяки впровадженню сучасних технологічних рішень та пошуку унікальних ідей з дотриманням основоположних принципів підприємницької діяльності в ресторанах й інших закладах галузі харчування, розваг, туристичних послуг створюються умови адаптації до зміни потреб споживачів, висуваються вимоги забезпечення якості послуг як до масового споживчого ринку, так і до індивідуальних потреб клієнтів. Мета статті – характеристика основних принципів і особливостей вимог до технологічного проєктування закладів ресторанного господарства в сучасних умовах господарювання. На прикладі зарубіжних й українських підприємств ресторанного господарства досліджено ситуацію щодо визначення та дотримання основних принципів і вимог до технологічного проєктування закладів ресторанного господарства. За результатами дослідження акцентовано на загальновизнаних і пріоритетних вимогах до технологічного проєктування закладів ресторанного господарства в умовах кризи, періодів невизначеності. Особливу увагу приділено аналізу тих умов, які мають бути враховані під час воєнного стану в Україні та мають перспективи до широкого впровадження в діяльності закладів ресторанного господарства й у повоєнний період. Доведено, що управління проєктами може бути успішним за умови визначення не тільки тактичних, але й стратегічних планів. Акцентовано на важливості враховувати ключові фактори підвищення ефективності в сфері гостинності та зокрема ресторанних підприємств в Україні завдяки інтенсифікації автоматизації процесів обслуговування. Серед принципів визначення проєктних планів щодо застосування в ресторанах та їх ефективного функціонування в сучасних умовах господарювання виділено принципи систематизації, інноваційності, оптимізації, комплексності, раціональності, екологізації, взаємопринятності, професіоналізму, колективної зацікавленості, індивідуального підходу до клієнта. Підкреслено, що на рівні кожного окремого проєкту для кожного підприємства має бути чітко налагоджена формалізована та ефективна робота бізнес-процесів у своїй сукупності та комплексному взаємозв’язку на всіх стадіях (етапах) виконання проєктних рішень.

Посилання

Бучко Ж.І., Наконечний К.П., Підгірна В.Н. Проєктний менеджмент у сфері туризму: транскордонний досвід Чернівецької області та суміжного прикордоння. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Географія та туризм. 2024. С. 31–37. DOI: https://doi.org/10.17721/2308-135X.2024.74.31-37

Васильєва Н., Теребух М., Моторнюк У. Роль трансферу технологій у зміцненні національної безпеки виклики та можливості. Економіка та суспільство. 2024. № 68. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-68-6

Гринюк Т., Буличева Т., Анастасія Логінова А. Міжнародна проєктна діяльність та фандрайзинг у соціально-економічному розвитку і відновленні України під час війни. Успіхи і досягнення у науці. 2024. № 2(2). С. 280–295. URL: http://perspectives.pp.ua/index.php/sas/article/view/9879/9932

Данченко О., Чепурда Г., Куракін О. Особливості управління проєктами в туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. Інновації та технології в сфері послуг і харчування 2024. № 3(13). С. 95–100. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.14

Інноваційні технології та ідеї для ресторанів, на які чекають клієнти у 2023. Христина Федорова. 2022. URL: https://hub.kyivstar.ua/articles/innovaczijni-tehnologiyi-ta-ideyi-dlya-restoraniv-na-yaki-chekayut-kliyenty-u-2023

Калініченко О.О., Мосійчук І.В., Пойта І.О. Управління проєктами у глобальному контексті: культурні аспекти та адаптація. Проблеми економіки. 2023. № 2. C. 24–30. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2023-2-24-30

Лисюк Т. Інноваційні рішення в готельно-ресторанному бізнесі: технології автоматизації та персоналізації послуг. Економіка та суспільство. 2024. № 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13

Петрова І., Осташевський Б. Асоціативна модель компетенцій в управлінніit проєктом. Вчені записки Університету «КРОК». 2023. № 1(69). С. 70–77. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-69-70-77

Пешко М.І., Мельник О.Г. Адаптація проєктного менеджменту під час IT-кризи 2022–2023 років. Проблеми економіки. 2024. № 1. C. 14–19. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2024-1-14-19

Прохорова В.І. Методи оцінки проєктних ризиків ІТ-компаній. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка. 2023. № 16(32). DOI: https://doi.org/10.33296/2707-0654-16(32)-16

Шидловська О.Б., Іщенко Т.І., Дулька О.С. Новітня ресторанна справа в індустрії гостинності. Географія та туризм. 2023. С. 3–8. DOI: https://doi.org/10.17721/2308-135X.2023.71.3-8

Шматковська Т., Мостовенко Н. Організаційно-економічні та фінансові засади відновлення конкурентоспроможності сфери гостинності України. Економіка та суспільство. 2024. № 63. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-130

Buchko Z., Nakonechnyi K., Pidhirna V. (2024). Proiektnyi menedzhment u sferi turyzmu: transkordonnyi dosvid Chernivetskoi oblasti ta sumizhnoho prykordonnia [Project management in the sphere of tourism: cross-border experience of the Chernivet region and adjacent border]. Bulletin of Taras Shevchenko National University of Kyiv. Geography and tourism. Pp. 31–37. DOI: https://doi.org/10.17721/2308-135X.2024.74.31-37

Vasylieva N., Terebukh M. & Motorniuk U. (2024) Rol transferu tekhnolohii u zmitsnenni natsionalnoi bezpeky vyklyky ta mozhlyvosti [The role of technology transfer in strengthening national security challenges and opportunities]. Economy and society, no. 68. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-68-6

Hrynyuk T., Bulycheva T., Loginova A. (2024). Mizhnarodna proiektna diialnist ta fandraizynh u sotsialno-ekonomichnomu rozvytku i vidnovlenni Ukrainy pid chas viiny [International project activity and fundraising in socio-economic development and restoration of Ukraine during the war]. Uspikhy i dosiahnennia u nautsi, no. 2(2), pp. 280–295. Available at: http://perspectives.pp.ua/index.php/sas/article/view/ 9879/9932

Danchenko O., Chepurda H. & Kurakin O. (2024). Osoblyvosti upravlinnia proiektamy v turystychnomu ta hotelno-restorannomu biznesi [Features of project management in the tourist and hotel and restaurant business]. Innovations and technologies in the service and food sector, no. 3(13), pp. 95–100. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.14

Innovatsiini tekhnolohii ta idei dlia restoraniv, na yaki chekaiut kliienty u 2023 [Innovative technologies and ideas for restaurants that customers are waiting for in 2023.]. Christina Fedorova. (2022). Available at: https://hub.kyivstar.ua/articles/innovaczijni-tehnologiyi-ta-ideyi-dlya-restoraniv-na-yaki-chekayut-kliyenty-u-2023

Kalinichenko O. O., Mosiichuk I. V., Poyta I. O. (2023) Upravlinnia proiektamy u hlobalnomu konteksti: kulturni aspekty ta adaptatsiia [Project Management in a Global Context: The Cultural Aspects and Adaptation]. Problems of the economy, no. 2, pp. 24–30. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2023-2-24-30

Lysіuk T. (2024). Innovatsiini rishennia v hotelno-restorannomu biznesi: tekhnolohii avtomatyzatsii ta personalizatsii posluh [Inovativne rešitve v hotelih in restavracijah: tehnologije za avtomatizacijo in personalizacijo]. Economy and society, no. 67. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13

Petrova I. & Ostashevsky B. (2023). Asotsiatyvna model kompetentsii v upravlinniit proiektom [Associative model of competences in it project management. Academic Notes of KROK University]. Scientific notes KROK University, no. 1(69), pp. 70–77. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-69-70-77

Peshko M. I., Melnyk O. G. (2024). Adaptatsiia proiektnoho menedzhmentu pid chas IT-kryzy 2022–2023 rokiv [Adaptation of Project Management During the IT Crisis of 2022–2023]. Problems of the economy, no. 1, pp. 14–19. Available at: https://www.problecon.com/export_pdf/problems-of-economy-2024-1_0-pages-14_19.pdf

Prokhorova V. l. (2023). Metody otsinky proiektnykh ryzykiv IT-kompanii [Methods of assessment of project risks of it companies]. Adaptive management: theory and practice. Series Economics, no. 16(32). DOI: https://doi.org/10.33296/2707-0654-16(32)-16

Shydlovska O. B., Ishchenko T. I., Dulka О. S. (2023) Novitnia restoranna sprava v industrii hostynnosti [Latest restaurant business in the hospitality industry]. Geography and tourism. Pp. 3–8. DOI: https://doi.org/10.17721/2308-135X.2023.71.3-8

Shmatkovska T. & Mostovenko N. (2024) Orhanizatsiino-ekonomichni ta finansovi zasady vidnovlennia konkurentospromozhnosti sfery hostynnosti Ukrainy [Organizational, economic and financial basis of restoration of the competitiveness of the hospitality sphere of Ukraine]. Economy and society, no. 63. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-130

Переглядів статті: 13
Завантажень PDF: 14
Опубліковано
2025-02-19
Як цитувати
Івашина, Л., Бишовець, Л., & Куракін, О. (2025). ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ВИМОГИ ДО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЄКТУВАННЯ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (1 (15), 51-57. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(15).2025.9