DAIRY PRODUCTS MARKET IN UKRAINE: RANGE AND QUALITY

Keywords: dairy industry, milk, dairy products, range of products, quality of dairy products, restaurant business

Abstract

The article analyses the range and quality of dairy products in Ukraine and identifies the factors influencing their formation. The legislative framework regulating state relations in the industry in the domestic and foreign markets is considered. The trends in the development of the dairy industry in recent years and the impact of the war on domestic demand for dairy products and pricing policy are studied. Prospects for the development of the industry are outlined. The experience of interaction between domestic producers and EU countries is studied. The purpose of the presented work is to study the main problems of the modern dairy market, to analyse the factors influencing the formation of the range and quality of dairy products in Ukraine. In the course of the research, abstract and logical, informative and analytical methods, the method of statistical and economic groupings of systemic and comparative analysis, generalisation, synthesis, and graphical methods were used to demonstrate the results of the study. The theoretical and methodological basis of this study is based on scientific publications, works of domestic and foreign scientists on the dynamics of the dairy industry and the market for milk and dairy products, data from the State Statistics Service of Ukraine and the Association of Milk Producers. The growing demand for Ukrainian dairy products on the foreign market stimulates the development of production. Requirements to product quality, as one of the main factors influencing public health, create a demand for organic food among consumers. Therefore, Ukrainian producers are increasingly focusing their activities on this sector, which requires the introduction of innovative technologies or the reconstruction of old ones, which in turn leads to a positive brand image both in the domestic and foreign markets. Partnerships are developing, the range of products is expanding, and quality is improving – the market is saturated, developing and stabilising. Competitiveness and production volumes are growing. Launching products on foreign markets requires strict adherence to international quality and safety standards to be competitive in European markets. To ensure sustainable development, it is necessary to analyse the situation in depth and comprehensively and forecast all critical points of production. Based on the analysis of statistical data and expert assessments of the market, we have identified the main factors influencing the growth of economic indicators of production activity and improving the quality of milk and dairy products. Further scientific research on expanding the range of dairy products will help to better meet the consumer needs of the population, which in turn will help to enrich restaurant menus with quality dairy products and develop a culture of their consumption. The results of the study may be useful for restaurant business professionals, scientists, teachers and students of the specialities ‘Food Technologies (in the restaurant industry)’, ‘Food Technologies’, ‘Hotel and Restaurant Business’.

References

АВМ Асоціація виробників молока. URL: https://avm-ua.org/uk/post/pro-avm (дата звернення: 10.10.2024)

Бондаренко В. М. Розвиток ефективного виробництва молока та його промислової переробки в Україні. Економіка АПК. 2008. № 5. С. 61–64.

Закревська Л. М. Проблеми стандартизації молокопереробних підприємств України в рамках ЄС. Економіка та управління підприємствами. 2017. № 11. С. 54–57.

Затверджено зміни до Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів. URL: https://dpss.gov.ua/news/zatverdzheno-zminy-do-vymoh-do-bezpechnosti-ta-iakosti-moloka-i-molochnykh-produktiv (дата звернення: 17.10.2024)

Інформаційно-аналітичний бюлетень «Ринок молока». URL: https://infagro.com.ua/ua/2016/04/20/bulletin-rynok-moloka (дата звернення: 10.10.2024)

Карпенко А. В. Управління якістю продукції як ключовий фактор забезпечення конкурентоспроможності продукції молокопереробних підприємств. Економіка та управління підприємствами. 2017. № 20. С. 345–350.

Керанчук Т. Л. Молочна галузь України: перспективи і проблеми розвитку. Східна Європа: Економіка, бізнес та управління. 2017. № 3(08). С. 133–136. URL: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/8_2017/25.pdf. (дата звернення: 11.10.2024)

Кернасюк Ю. Молочний сектор: реалії і перспективи. Видання «Агробізнес сьогодні». 2015. Березень, № 6. С. 10–12.

Козаченко Л. А., Чебан Ю. Ю. Сучасний стан та передумови виникнення кризи на підприємствах молокопереробної промисловості України. Modern Economics. 2017. № 2. С. 25–31.

Литовченко М. В. Молочна промисловість України: стан та перспективи розвитку. Агросвіт. 2015. № 8. С. 30–34.

Павличенко М. Г. Ринок молока в Україні та перспективи для різних категорій господарств. Молочна промисловість. 2011. № 5. С. 18–20.

Пономаренко А. С. Молочна галузь України: проблеми та перспективи розвитку. Молодий вчений. 2015. № 12(27). С. 169–175.

Світові ціни на молоко. URL: http://milkua.info/uk (дата звернення: 12.10.2024)

Соколов М. Ю. Держпідтримка-2017: у вільне плавання, або як не вмерти на шляху до світлого майбутнього. URL: http://derzpidtrimka-2017-u-vilne-plavanna-abo-ak-ne-vmerti-na-slahu-do-svitlogo-majbutnogo (дата звернення: 10.10.2024)

Спілка молочних підприємств України (СМПУ). URL: https://www.facebook.com/uadairy/ (дата звернення: 11.10.2024)

Стахурська С. В. Дослідження ринку молочної продукції України. Журнал стратегічних економічних досліджень. 2023. № 2(13).

Степанчук С. О., Єфісько Ю. Ю. Стан та перспективи розвитку молочного ринку України. Економіка та держава. 2017. № 5. С. 99–102.

Стецюк Я. Ю. Розвиток молочної галузі України. Ефективна економіка. 2015. № 6. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2015_6_44 (дата звернення: 09.10.2024)

Україна на міжнародній виставці харчової промисловості SIAL PARIS 2024. URL: https://qftp.org/event/ukraina-na-mizhnarodnij-vystavtsi-kharchovoi-promyslovosti-sial-paris-2024 (дата звернення: 08.10.2024)

Федулова І. В. Ринок молочної продукції України: можливості та загрози. Товари і ринки. 2018. № 1. С. 15–28.

Хімічева Г. І., Капітула П. А. Оцінювання якості та безпечності молочної продукції за вимогами принципів НАССР та стандартів ДСТУ ISO 22000. International scientific e-journal. Λόгoσ. online. 2020 № 15. URL: https://www.ukrlogos.in.ua/10.11232-2663-4139.15.04.html (дата звернення: 12.10.2024)

Ціни як в Європі. Яким був 2023 рік для виробників та переробників молока? URL: https://latifundist.com/blog/read/3054-tsini-yak-v-yevropi-yakim-buv-2023-rik-dlya-virobnikiv-ta-pererobnikiv-moloka (дата звернення: 15.10.2024)

Як війна-2022 змінює ринок молока в Україні URL: https://zemliak.com/biznes/2590-yak-viyna-2022-zminyuye-rinok-moloka-v-ukrajini (дата звернення: 10.10.2024)

AVM Asotsiatsiia vyrobnykiv moloka [Milk Producers Association]. Available at: https://avm-ua.org/uk/post/pro-avm (accessed 10.10.2024) [in Ukrainian]

Bondarenko V. M. (2008). Rozvytok efektyvnoho vyrobnytstva moloka ta yoho promyslovoi pererobky v Ukraini [Development of efficient milk production and industrial processing in Ukraine]. Ekonomika APK, № 5. P. 61–64. [in Ukrainian]

Zakrevska, L. M. (2017). Problemy standartyzatsii molokopererobnykh pidpryiemstv Ukrainy v ramkakh YeS [Problems of standardisation of Ukrainian dairy processing enterprises within the EU]. Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy, (11), 54–57. [in Ukrainian]

Zatverdzheno zminy do Vymoh do bezpechnosti ta yakosti moloka i molochnykh produktiv [Amendments to the Requirements for Safety and Quality of Milk and Dairy Products were approved]. Available at: https://dpss.gov.ua/news/zatverdzheno-zminy-do-vymoh-do-bezpechnosti-ta-iakosti-moloka-i-molochnykh-produktiv (accessed 17.10.2024) [in Ukrainian]

Informatsiino-analitychnyi biuleten «Rynok moloka» [Information and analytical bulletin ‘Milk Market’]. Available at: https://infagro.com.ua/ua/2016/04/20/bulletin-rynok-moloka (accessed 10.10.2024) [in Ukrainian]

Karpenko, A. V. (2017). Upravlinnia yakistiu produktsii yak kliuchovyi faktor zabezpechennia konkurentospromozhnosti produktsii molokopererobnykh pidpryiemstv [Product quality management as a key factor in ensuring the competitiveness of dairy processing enterprises]. Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy, (20), 345–350. [in Ukrainian]

Keranchuk T. L. (2017). Molochna haluz Ukrainy: perspektyvy i problemy rozvytku [Dairy industry of Ukraine: prospects and problems of development] Skhidna Yevropa: Ekonomika, biznes ta upravlinnia. № 3(08). P. 133–136. Available at: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/8_2017/25.pdf (accessed 11.10.2024) [in Ukrainian]

Kernasiuk Yu. (2015). Molochnyi sektor: realii i perspektyvy [Milk Sector: Realities and Perspectives]. Vydannia «Ahrobiznes sohodni», March, № 6. P. 10–12 [in Ukrainian]

Kozachenko L. A., Cheban Yu. Yu. (2017). Suchasnyi stan ta peredumovy vynyknennia kryzy na pidpryiemstvakh molokopererobnoi promyslovosti Ukrainy [Current state and preconditions of the crisis in the Ukrainian dairy industry]. Modern Economics, № 2. P. 25–31. [in Ukrainian]

Lytovchenko M. V. (2015). Molochna promyslovist Ukrainy: stan ta perspektyvy rozvytku [Dairy industry in Ukraine: current state and development prospects]. Ahrosvit. № 8. P. 30–34. [in Ukrainian]

Pavlychenko M. H. (2011). Rynok moloka v Ukraini ta perspektyvy dlia riznykh katehorii hospodarstv [Milk market in Ukraine and prospects for different categories of farms]. Molochna promyslovist, № 5. P. 18–20. [in Ukrainian]

Ponomarenko A. S. (2015). Molochna haluz Ukrainy: problemy ta perspektyvy rozvytku [Dairy industry in Ukraine: problems and prospects for development], Young Scientist. № 12(27). Р. 169–175. [in Ukrainian]

Svitovi tsiny na moloko [Global Milk Prices]. Available at: http://milkua.info/uk (accessed 12.10.2024) [in Ukrainian]

Sokolov M. Yu. Derzhpidtrymka-2017: u vilne plavannia, abo yak ne vmerty na shliakhu do svitloho maibutnoho [State support-2017: free floating, or how not to die on the way to a bright future]. Available at: http://derzpidtrimka-2017-u-vilne-plavanna-abo-ak-ne-vmerti-na-slahu-do-svitlogo-majbutnogo (accessed 10.10.2024) [in Ukrainian]

Spilka molochnykh pidpryiemstv Ukrainy (SMPU) [Union of Dairy Enterprises of Ukraine (UDEP)]. Available at: https://www.facebook.com/uadairy/ (accessed 11.10.2024) [in Ukrainian]

Stakhurska S. V. (2023). Doslidzhennia rynku molochnoi produktsii Ukrainy [Research of the dairy market of Ukraine]. Zhurnal stratehichnykh ekonomichnykh doslidzhen. № 2(13) [in Ukrainian]

Stepanchuk S. O., Yefisko Yu. Iu. (2017). Stan ta perspektyvy rozvytku molochnoho rynku Ukrainy [The state and prospects of the Ukrainian dairy market]. Ekonomika ta derzhava. № 5. P. 99–102. [in Ukrainian]

Stetsiuk Ya. Yu. (2015). Rozvytok molochnoi haluzi Ukrainy [Development of the dairy industry of Ukraine]. Efektyvna ekonomika. № 6. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2015_6_44. (accessed 09.10.2024) [in Ukrainian]

Ukraina na mizhnarodnii vystavtsi kharchovoi promyslovosti SIAL PARIS 2024 [Ukraine at the international food industry exhibition SIAL PARIS 2024] Available at: https://qftp.org/event/ukraina-na-mizhnarodnij-vystavtsi-kharchovoi-promyslovosti-sial-paris-2024 (accessed 08.10.2024) [in Ukrainian]

Fedulova I. V. (2018) Rynok molochnoi produktsii Ukrainy: mozhlyvosti ta zahrozy [Market of dairy products of Ukraine: opportunities and threats]. Tovary i rynky. № 1. P. 15–28. [in Ukrainian]

Khimicheva H. I., Kapitula P. A. (2020) Otsiniuvannia yakosti ta bezpechnosti molochnoi produktsii za vymohamy pryntsypiv NASSR ta standartiv DSTU ISO 22000 [Assessment of quality and safety of dairy products according to the requirements of HACCP principles and DSTU ISO 22000 standards]. International scientific e-journal. Λόгoσ. online. № 15. Available at: https://www.ukrlogos.in.ua/10.11232-2663-4139.15.04.html (accessed 12.10.2024) [in Ukrainian]

Tsiny yak v Yevropi. Yakym buv 2023 rik dlia vyrobnykiv ta pererobnykiv moloka? [Prices like in Europe. What was 2023 like for milk producers and processors?]. Available at: https://latifundist.com/blog/read/3054-tsini-yak-v-yevropi-yakim-buv-2023-rik-dlya-virobnikiv-ta-pererobnikiv-moloka (accessed 15.10.2024) [in Ukrainian]

Yak viina-2022 zminiuie rynok moloka v Ukraini [How the war of 2022 is changing the milk market in Ukraine]. Available at: https://zemliak.com/biznes/2590-yak-viyna-2022-zminyuye-rinok-moloka-v-ukrajini (accessed 10.10.2024) [in Ukrainian]

Article views: 24
PDF Downloads: 20
Published
2024-12-18
How to Cite
Ivashyna, L., Byshovets, L., & Oliferchuk, O. (2024). DAIRY PRODUCTS MARKET IN UKRAINE: RANGE AND QUALITY. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (4 (14), 16-24. https://doi.org/10.32782/2708-4949.4(14).2024.3