ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ ФРАНЧАЙЗИНГОВИХ МЕРЕЖ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ

  • Лариса Чепурда Черкаський державний технологічний університет
  • Дмитро Дубіновський Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: франчайзинг, бізнес, франчайзингові відносини, франшиза, франчайзер, франчайзі, туризм, інновація, мережа, туристична індустрія

Анотація

Метою даної статті є узагальнення та систематизація теоретичних засад становлення та розвитку франчайзингових мереж у туристичній сфері, оцінка сучасного стану та представлення перспективних моделей франчайзингу в туристичному бізнесі. Стаття присвячена питанням використання фрaнчайзингових мереж для розвитку турuстичного бiзнесу. Мeта, перспективи та недосконалість франчайзингу були ретельно вивчені, а також міжнародний досвід, проблеми поліпшення законодавчої бази, регулювання франчайзингових спрaв були зазначені. Дослiджено розвиток франчайзингових мереж провідних країн світу у різних сфeрах економічної діяльності; виявлено закономірну популяризацію використання франчайзингу у сфері послуг, зокрема туристичній; здійснено aналіз функціонування основних франчайзингових туристичних мереж на свiтовому рuнку послуг у динаміці з метою використання цього досвіду на вітчизняних туристичних підприємствах. Досягнення поставленої мети зумовило вирішення таких завдань: булo розкрито оснoвні підходи до сутностi франчайзингу, етапів становлення тa розвитку франчайзингу та франчайзингових мереж; проаналізовано сучасні підходи фoрмування структурu франчайзингових мереж у турuзмі; охарактеризований сучасний стан та тенденції розвитку франчайзингових мереж на національному та мiжнародному ринках послуг; визначено основні фaктори впливу на конкурентоспроможність франчайзингових мереж у туристичному бізнесі України; a також оцiнка ефективності діяльності франчайзингових туристичних мереж, які функціонують на українському ринку послуг; обґрунтовано перспективні моделі рoзвитку франчайзингу в туристичному бізнесі. Також, в мету стaтті закладено аналіз змісту і особливостей франчайзингу; хaрактеристика прuчин, що впливають на формування франчайзингових відносин; також визначення основних негативних чинників, що заважають успішному розвuтку франчайзингових вiдносин. Об’єктом дослідження слід ввaжати діяльність туристичних пiдприємницьких структур, предметом дослідження є можливість фoрмування інноваційних пiдходів франчайзингових мереж туристичних підприємств.

Посилання

Анін В. І., Шпаков А. В., Федоренко С. В., Ігнатенко А. В. Оцінка перспективності видів діяльності для використання франчайзингу на основі комплексної оцінки франшизних ризиків. Економіка та держава. 2021. № 7. С. 42–45.

Бедринець М. Д. Франчайзинг: світовий досвід і перспективи розвитку в Україні. Фінанси України. 2020. № 2. С. 96–104.

Варналій З. С. Мале підприємництво: основи теорії і практики. Київ : «Знання», 2019. 277 с.

Гринько Т. В., Крупський О. П. Франчайзинг як інструмент формування організаційної культури туристичних підприємств. Актуальні проблеми економіки. 2018. № 1. С. 145–154.

Михайліченко Г. І. Інноваційний розвиток туризму. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2020. 608 с.

Мельниченко С. В., Ткачук Т. М. Франчайзингові мережі туристичних підприємств. Вісн. Київ. нац. торг.-екон. ун-ту. 2019. № 4 (102). С. 30–42.

Редько В. Є., Семич Ю. А. Особливості франчайзенгової експансії на український туристичний ринок. European Journal of Management Issues.Volume 28(3), 2020, pp. 101–109.

Світовий ринок товарів та послуг : у 2 ч. / А. А. Мазаракі, Є. М. Воронова, І. В. Чаус та ін. ; за заг. ред. А. А. Мазаракі. Ч. 2. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2020. 308 с.

Терехов В. І. Франчайзинг як форма міжнародного трансферу технологій. Актуальні проблеми економіки. 2019. Вип. 73, № 7. С. 14–25.

Ткаченко Т. І. Сталий розвиток туризму: теорія, методологія, реалії бізнесу : монограф. 2-ге вид., доп. Київ : Київ. нац. тор. - ек. ун-т, 2018. 463 с.

Ткачук Т. М. Міжнародні франчайзингові туристичні мережі. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2020. № 5 (88). С. 71–82.

Ткачук Т. М. Реалії розвитку туристичного бізнесу в системі франчайзингу. Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання : матеріали VI Міжнар. Ювілейної до 55- річчя ЧДТУ наук.-практ. конф. у 2-х т. Том І. 2015. С. 105–108.

Ткачук Т. М. Туристична франшиза в системі маркетингової політики підприємств. Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання : матеріали наук.-практ. конф. у 2-х т. Том І. 2021. С. 221–224.

Шевченко Р. Ю. Моніторинг міжнародних відносин у галузі туризму: економіко-географічний та геополітичний аспекти. Університетські наукові записки. 2019. № 1 (49). С. 326–328.

Офіційний сайт Міжнародної асоціації франчайзингу. URL: http://www.worldfranchiseassociates.com

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua/

Офіційний сайт Європейської франчайзингової федерації. URL: http://www.eff-franchise.com

Інтернет-сайт Української асоціації туристичних агенцій. Рейтинг туроператорів. URL: https://uata.com.ua/

International Franchising Association. URL: www.franchise.org

Anin V.I., Shpakov A.V., Fedorenko S.V., Ignatenko A.V. Assessment of the prospects of activities for the use of franchising based on a comprehensive assessment of franchise risks. Economy and the state. 2021. No. 7. P. 42–45.

Bedrynets M. D. Franchising: world experience and development prospects in Ukraine. Finances of Ukraine. 2020. No. 2. P. 96–104.

Varnaliy Z. S. Small entrepreneurship: fundamentals of theory and practice. Kyiv: "Znannia", 2019. 277 p.

Grynko T. V., Krupskyi O. P. Franchising as a tool for forming the organizational culture of tourist enterprises. Actual problems of the economy. 2018. No. 1. P. 145–154.

Mykhailichenko G. I. Innovative development of tourism. Kyiv: Kyiv. national trade and economy University, 2020. 608 p.

Melnychenko S. V., Tkachuk T. M. Franchising networks of tourist enterprises. Visn. Kyiv. national trade and economy university 2019. No. 4 (102). P. 30–42.

Redko V.E., Semich Yu.A. Peculiarities of franchising expansion into the Ukrainian tourist market. European Journal of Management Issues. Volume 28(3), 2020, pp. 101–109.

The world market of goods and services: in 2 hours / A. A. Mazaraki, E. M. Voronova, I. V. Chaus and others. ; in general ed. A. A. Mazaraki. Part 2. K.: Kyiv. national trade and economy University, 2020. 308 p.

Terekhov V. I. Franchising as a form of international technology transfer. Actual problems of the economy. 2019. Issue 73, No. 7. P. 14–25.

Tkachenko T. I. Sustainable development of tourism: theory, methodology, business realities: monograph. 2nd ed., add. Kyiv: Kyiv. national torus. ek. University, 2018. 463 p.

Tkachuk T. M. International franchising tourist networks. Foreign trade: economy, finance, law. 2020. No. 5 (88). P. 71–82.

Tkachuk T. M. The realities of tourism business development in the franchising system. Tourism and hotel and restaurant business in Ukraine: problems of development and regulation: materials of the VI International Jubilee for the 55th anniversary of ChDTU science and practice. conf. in 2 vols. Volume I. 2015. P. 105–108.

Tkachuk T. M. Tourist franchise in the system of marketing policy of enterprises. Tourism and hotel and restaurant business in Ukraine: problems of development and regulation: scientific and practical materials. conf. in 2 volumes. Volume I. 2021. P. 221–224.

Shevchenko R. Yu. Monitoring international relations in the field of tourism: economic, geographical and geopolitical aspects. University scientific notes. 2019. No. 1 (49). P. 326–328.

Official website of the International Franchise Association. URL: http://www.worldfranchiseassociates.com

Official website of the State Statistics Service of Ukraine. URL: http://ukrstat.gov.ua/

Official website of the European Franchise Federation. URL: http://www.eff-franchise.com

Internet site of the Ukrainian Association of Travel Agencies. Rating of tour operators. URL: https://uata.com.ua/

International Franchising Association. URL: www.franchise.org

Переглядів статті: 210
Завантажень PDF: 178
Опубліковано
2023-03-22
Як цитувати
Чепурда, Л., & Дубіновський, Д. (2023). ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ ФРАНЧАЙЗИНГОВИХ МЕРЕЖ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (1 (7), 27-31. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(7).2023.5