ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ТА ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

  • Людмила Матвійчук Черкаський державний технологічний університет
  • Лариса Чепурда Черкаський державний технологічний університет
  • Ганна Чепурда Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: безпечність та якість, ресторанна продукція та послуги, Hazard Analysis and Critical Control Point

Анотація

Стаття узагальнює наявні підходи до системи управління безпечністю та якістю продукції та послуг ресторанного господарства. Основною метою проведеного дослідження є визначення дієвих інструментів управління безпечністю та якістю продукції та послуг ресторанного господарства на основі досліджень міжнародного досвіду, а також перспектив впровадження кращих практик в діяльність українських суб’єктів індустрії гостинності. Систематизація літературних джерел та підходів до вирішення проблеми управління безпечністю та якістю продукції ресторанного господарства засвідчила, що більшість публікацій присвячені вирішенню проблеми безпеки харчових продуктів загалом. Питання впровадження систем управління безпечністю та якістю продукції саме ресторанного господарства, в публікаціях висвітлені недостатньо. Актуальність вирішення цієї наукової проблеми полягає в тому, що сучасний вектор розвитку України особливо гостро ставить питання відповідності технології виготовлення ресторанної продукції міжнародним нормам та стандартам. Дослідження питання впровадження системи управління безпечністю та якістю продукції ресторанного господарства в статті здійснено в наступній логічній послідовності: проведено аналіз міжнародного досвіду вирішення зазначеної проблеми, визначено, що в розвинутих країнах ефективно впроваджується міжнародна система НАССР, яка визначає алгоритм аналізу ризиків і критичних контрольних точок у межах усього ланцюга виготовлення та споживання ресторанної продукції в тому числі. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали методи статистичного аналізу, методи формалізації, розробки алгоритму, описові, аналітичні та синтетичні методи. Періодом дослідження обрано сучасний стан ресторанного господарства України та світу. Об’єктом дослідження обрано процес впровадження системи управління безпечністю та якістю ресторанної продукції в діяльність ресторанних господарств, оскільки саме зазначений процес дозволяє гарантувати високу якість та безпеку пропонованої продукції та послуг. Дослідження підтверджує та теоретично доводить, що впровадження системи НАССР надає ресторанним господарствам ряд внутрішніх та зовнішніх переваг. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для суб’єктів господарювання індустрії гостинності, різних сервісних компаній, які надають послуги з розробки та впровадження системи управління безпечністю та якістю продукції ресторанного господарства.

Посилання

Вахович І.М., Матвійчук Л.Ю, Смаль Б.А. Розвиток індустрії гостинності в сучасних умовах: тенденції та заходи посилення конкурентних переваг. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2021. № 6 (41). 494–502.

Гавриляк М.Я. & Шестопал Г.С. Системний підхід до безпечності харчової продукції в ЄС та Україні. Товарознавчий вісник. 2017. № 10. С. 5–13.

Прохорчук С.В. Головіна Н.А. Впровадження системи контролю за безпечністю та якістю дитячого харчування: досвід та перспективи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. Випуск 19, частина 2. С. 148–152.

Про встановлення загальних принципів і вимог у продовольчому праві, про створення європейського органу з питань безпечності харчових продуктів і про встановлення процедури забезпечення: Регламент №178/2002 Європейського парламенту і Ради Європейського Союзу. URL: https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es178-2002.pdf (дата звернення: 15.10.2022).

Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР: Наказ Мінагрополітики України від 08.08.2019 № 446. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/z0980-19 (дата звернення: 18.10.2022).

Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР): Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 р. № 590. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12 (дата звернення: 02.11.2022).

Русавська, В.А. & Чеботаєва Т.М. Застосування принципів системи HACCP в удосконаленні системи управління якістю продукції та послуг ресторанних закладів. Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації: тези доповідей VІІ Міжнародна науково-практична інтернет-конференція (Київ, 9–10 квітня 2020 р). Київ : Вид. центр КНУКіМ, 2020. C. 57–60.

European Commission. General Food Law URL: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en. (дата звернення: 15.10.2022).

Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) URL: https://www.haccp.com (дата звернення: 05.10.2022).

References

Vakhovych I., Matviichuk L. & Smal B. (2021). Rozvytok industrii hostynnosti v suchasnykh umovakh: tendentsii ta zakhody posylennia konkurentnykh perevah. [Development of the hospitality industry in modern conditions: trends and measures to strengthen competitive advantages]. Finansovo-kredytna diialnist: problemy teorii ta praktyky [Financial and credit activity: problems of theory and practice], vol. 6 (41), pp. 494–502 [in Ukrainian].

Havryliak M. & Shestopal H. (2017). Systemnyi pidkhid do bezpechnosti kharchovoi produktsii v ЕС ta Ukraini. [A systematic approach to the safety of food products in the EU and Ukraine] Tovaroznavchyi visnyk [Commodity Bulletin], no. 10, pp. 5–13 [in Ukrainian].

Prokhorchuk S. Holovina N. (2018). Vprovadzhennia systemy kontroliu za bezpechnistiu ta yakistiu dytiachoho kharchuvannia: dosvid ta perspektyvy [Implementation of the control system for the safety and quality of baby food: experience and prospects]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu [Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University], vol. 19, chastyna 2, pp. 148–152 [in Ukrainian].

Pro vstanovlennia zahalnykh pryntsypiv i vymoh u prodovolchomu pravi, pro stvorennia yevropeiskoho orhanu z pytan bezpechnosti kharchovykh produktiv i pro vstanovlennia protsedury zabezpechenia: Rehlament №178/2002 Yevropeiskoho parlamentu i Rady Yevropeiskoho Soiuzu [On the establishment of general principles and requirements in food law, on the establishment of a European food safety authority and on the establishment of the procedure for ensuring: Regulation No. 178/2002 of the European Parliament and the Council of the European Union]. Available at: https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es178-2002.pdf (accessed: 15.10.2022) [in Ukrainian].

Pro zatverdzhennia formy akta, skladenoho za rezultatamy provedennia zakhodu derzhavnoho kontroliu u formi audytu postiino diiuchykh protsedur, zasnovanykh na pryntsypakh NASSR: Nakaz Minahropolityky Ukrainy vid 08.08.2019 № 446 [On the approval of the form of the act drawn up based on the results of the state control measure in the form of an audit of permanently operating procedures based on the principles of the HACCP: Order of the Ministry of Agrarian Policy of Ukraine dated August 8, 2019 No. 446]. Baza danykh «Zakonodavstvo Ukrainy». Available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/z0980-19 (accessed: 18.10.2022) [in Ukrainian].

Pro zatverdzhennia Vymoh shchodo rozrobky, vprovadzhennia ta zastosuvannia postiino diiuchykh protsedur, zasnovanykh na pryntsypakh Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv (NASSR): Nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy vid 01.10.2012 r. № 590 [On the approval of the Requirements for the development, implementation and application of permanent procedures based on the principles of the Food Safety Management System (FASSR): Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine dated October 1, 2012 No. 590]. Available at: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12 (accessed: 15.10.2022) [in Ukrainian].

Rusavska, V. & Chebotaieva T. (2020). Zastosuvannia pryntsypiv systemy HACCP v udoskonalenni systemy upravlinnia yakistiu produktsii ta posluh restorannykh zakladiv [Application of the principles of the HACCP system in the improvement of the quality management system of products and services of restaurant establishments]. Proceedings of the Hostynnist, servis, turyzm: dosvid, problemy, innovatsii (Kyiv, 9-10 April 2020). Kyiv: Vyd. tsentr KNUKiM, pp. 57–60 [in Ukrainian].

European Commission. General Food Law Available at: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en (accessed: 02.11.2022)

Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) Available at: https://www.haccp.com (accessed: 05.10.2022).

Переглядів статті: 303
Завантажень PDF: 215
Опубліковано
2022-12-23
Як цитувати
Матвійчук, Л., Чепурда, Л., & Чепурда, Г. (2022). ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ТА ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2 (6), 9-14. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.2