ЗАХИСТ РОЗСІЛЬНИХ СИСТЕМ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЕКОЛОГІЧНИХ ІНГІБІТОРІВ КОРОЗІЇ

  • Владислав Сухенко Черкаський державний технологічний університет
  • Леся Авдєєва Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України
  • Ірина Осипенкова Черкаський державний технологічний університет
  • Юлія Куриленко Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: захист, корозія, інгібітор, розсільна система, харчові підприємства,, екологія, теплообмін

Анотація

Об'єктом дослідження є ропні системи, які знайшли дуже широке використання на промислових, торгових підприємствах, у холодильниках на харчових підприємствах по виробництву морозива, в бродильній, пивоварній і молочній промисловості. Також це обладнання широко використовується у м’ясній, винній, лікеро-горілчаній та інших галузях харчової промисловості. У цих системах для виготовлення трубопроводів аміачних та фреонових холодильних машин великої і середньої продуктивності, водяних і ропних трубопроводів застосовують безшовні труби із сталей марок Ст.3 та Сталь 20. Одним з найбільш проблемних місць є низький термін служби цього технологічного обладнання. Наприклад, час появи наскрізних руйнувань, під дією холодильної ропи коливається в межах 0,5-3 роки. А навіть широке використання у харчовій промисловості «нержавіючих» сталей типу 12Х18Н9Т іноді не дає нам бажаних результатів, тому що вони піддаються корозійному розтріскуванню і не можуть повністю виконати покладених на них технологічних задач. В ході дослідження використовувалися методи гравіметричних досліджень корозійної стійкості вуглецевих сталей. Гравіметричним (ваговим) аналізом користувались при визначенні кількісного хімічного аналізу, який базувався на точному вимірюванні маси речовини, яку ми застосовували та її складових частин, застосованих в хімічно чистому стані або у вигляді сполук постійного складу. Це один з найважливіших методів кількісного аналізу, який відіграв значну роль при встановленні законів постійності складу хімічних речовин та його застосування при визначенні хімічного складу найрізноманітніших природних і технічних об’єктів, в нашому випадку, мінералів, металів, сплавів, неорганічних і органічних речовин. Запропонований метод дозволяє в тому числі, використовувати його і як арбітражний метод аналізу, якщо інші дають сумнівні результати. Метод оцінки ефективності інгібування в корозійних системах заснований на вимірі миттєвої швидкості корозії металу по поляризаційному опору за допомогою корозійно-вимірювального пристрою, що складається з датчиків, розташованих на відповідних ділянках комунікацій або в пробах інгібованого середовища, і корозиметра. Отримані результати апробації методу досліджень дозволяють вважати його ефективним інструментом отримання об'єктивної інформації. Це пов'язано з тим, що однокомпонентні інгібітори часто не мають достатньої ефективності. Наприклад, випробування синергетичних інгібіторних композицій на основі уротропіну та гідроксиду натрію з додатками нітрату натрію та білкового відстою показали, що синергізм основного компонента та добавки спостерігається не для всіх досліджених композицій. При додаванні до 1 г/л NaOH білкового відстою ступінь захисту в питній воді зростає і становить 99,2%, тоді як ступінь захисту чистого NaOH становить 98,8%).

Посилання

A Theoretical Model for Metal Corrosion Degradation David V. Svintradze1, Ramana M. Pidaparti Volume 2010 Hindawi Publishing Corporation International Journal of Corrosion Volume 2010, Article ID 279540, 7 pages DOI: https://doi.org/10.1155/2010/279540

Sukhenko, Y.; Sukhenko, V. ;Mushtruk, M.;Litvinenko, A. Mathematical model of corrosive-mechanic wear materials in technological medium of food industry. Lecture Notes in Mechanical Engineering Pages. 2019. P. 507 – 514. DOI: https://doi.org/ 10.1007/978-3-319-93587-4_53.

Сухенко В.Ю. Науково-технічні основи м’ясоподрібнювальних процесів переробних підприємств АПК: Автореф. дис… д-ра техн. наук: 05.18.12/ Націон. ун.-т харч. технологій. Київ, 2015. С. 47. URL: http://www.irbis-nbuv.gov.ua

Тищенко Г., Лещинский И., Коптилый А., Сухенко В. Исследование экологических свойств ингибированных средств противокоррозионной защиты. Материалы международного симпозиума «Безопасность жизнедеятельности в XXI веке». Днепропетровск, 29-31 января. 2001. С. 71-72.

Роменский Н.П., Шелист П.А., Хелемский С.М. Противокоррозионная защита оборудования пищевой промышленности: Справочник. Киев: Урожай, 1986. 160 с.

Сухенко В.Ю., Таран В.М. Забезпечення корозійної стійкості алюмінієвих сплавів для виготовлення харчового обладнання. Матеріали міжнародної наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів. Київ: НУХТ, 2002. – С. 102

Сухенко В.Ю., Таран В.М. Застосування інгібіторів для захисту обладнання харчових виробництв від корозії. Матеріали міжнародної наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів. Київ: НУХТ, 2002. С. 50-52.

Сухенко В.Ю., Таран В.М., Сухенко Ю.Г. Дослідження інгібіторів корозії для теплообмінників. Наукові праці УДУХТ. 2001. №10 ч. III. С. 67-68.

Сухенко В.Ю., Таран В.М., Сухенко Ю.Г. Застосування плазмового напилення для підвищення довговічності м’ясорізальних вовчків. Харчова промисловість. Міжвідомчий тематичн. наук. збірник. 2000. Вип. 45, С. 229-234.

Сухенко В.Ю., Таран В.М., Сухенко Ю.Г. Прогнозування надійності і довговічності обладнання харчових виробництв за інтенсивністю корозії. Цукор України: Наук.-практ. галузев. журнал. 2006. № 1-2 (45) С. 44-46.

Сухенко Ю.Г. Науково-прикладні основи підвищення довговічності деталей обладнання харчових і переробних галузей АПК: Автореф. дис… д-ра техн. наук: 05.05.09/ Націон. ун.-т харч. технологій. Київ, 1999. 35 с. URL: http://www.irbis-nbuv.gov.ua

Сухенко Ю.Г., Некоз О.І., Стечишин М.С. Технологічні методи забезпечення довговічності обладнання харчової промисловості. Київ: Елерон, 1993. 107 с.

Сухенко Ю.Г., Сухенко В.Ю. Досвід організації дільниць зміцнювальних та відновлювальних технологій в харчовій і переробних галузях АПК. Експрес-новини: наука, техніка, виробництво. 1999. №5-6. С.3-6.

References:

A Theoretical Model for Metal Corrosion Degradation David V. Svintradze1, Ramana M. Pidaparti Volume 2010 Hindawi Publishing Corporation International Journal of Corrosion Volume 2010, Article ID 279540, 7 pages DOI: https://doi.org/10.1155/2010/279540

Sukhenko, Y.; Sukhenko, V. ;Mushtruk, M.;Litvinenko A. (2019) Mathematical model of corrosive-mechanic wear materials in technological medium of food industry. Lecture Notes in Mechanical Engineering Pages, pp. 507 – 514 DOI: https://doi.org/ 10.1007/978-3-319-93587-4_53.

Sukhenko V.Yu. (2015) Naukovo-tekhnichni osnovy m’iasopodribniuvalnykh protsesiv pererobnykh pidpryiemstv APK [Scientific and technical basis of meat-grinding processes of agricultural processing enterprises] (PhD Thesis), Kyiv: Natsion. un.-t kharch. tekhnolohii, 47 p. Available at: http://www.irbis-nbuv.gov.ua

4. Tyshchenko H., Leshchynskyi Y., Koptylii A., Sukhenko V. (2001) Yssledovanye ekolohycheskykh svoistv ynhybyrovannikh sredstv protyvokorrozyonnoi zashchyti [Research on ecological properties of inhibited means of anti-corrosion protection]. Proceedings of the Bezopasnost zhyznedeiatelnosty v XXI veke (January 29-31, 2001) Dnepropetrovsk, pp. 71-72.

Romenskyi N.P., Shelyst P.A., Khelemskyi S.M. (1986) Protyvokorrozyonnaia zashchyta oborudovanyia pyshchevoi promыshlennosty: Spravochnyk [Anti-corrosion protection of food industry equipment: Handbook]. Kyev: Urozhai, 160 p.

Sukhenko V.Yu., Taran V.M. (2002) Zabezpechennia koroziinoi stiikosti aliuminiievykh splaviv dlia vyhotovlennia kharchovoho obladnannia [Ensuring the corrosion resistance of aluminum alloys for the production of food equipment]. Materialy mizhnarodnoi naukovoi konferentsii molodykh vchenykh, aspirantiv i studentiv. Kyiv: NUKhT, p. 102

Sukhenko V.Yu., Taran V.M. (2002) Zastosuvannia inhibitoriv dlia zakhystu obladnannia kharchovykh vyrobnytstv vid korozii [Application of inhibitors to protect food industry equipment from corrosion]. Materialy mizhnarodnoi naukovoi konferentsii molodykh vchenykh, aspirantiv i studentiv. Kyiv: NUKhT, 2002, pp. 50-52.

Sukhenko V.Yu., Taran V.M., Sukhenko Yu.H. (2001) Doslidzhennia inhibitoriv korozii dlia teploobminnykiv [Research of corrosion inhibitors for heat exchangers]. Naukovi pratsi UDUKhT, no. 10, ch. III, pp. 67-68.

Sukhenko V.Yu., Taran V.M., Sukhenko Yu.H. (2000) Zastosuvannia plazmovoho napylennia dlia pidvyshchennia dovhovichnosti m’iasorizalnykh vovchkiv [The use of plasma spraying to increase the durability of meat-cutting wolves]. Kharchova promyslovist. Mizhvidomchyi tematychn. nauk. Zbirnyk, vol. 45, pp. 229-234.

Sukhenko V.Yu., Taran V.M., Sukhenko Yu.H. (2006) Prohnozuvannia nadiinosti i dovhovichnosti obladnannia kharchovykh vyrobnytstv za intensyvnistiu korozii [Forecasting the reliability and durability of food production equipment based on the intensity of corrosion]. Tsukor Ukrainy: Nauk.-prakt. haluzev. Zhurnal, no. 1-2 (45), pp. 44-46.

Sukhenko Yu.H. (1999) Naukovo-prykladni osnovy pidvyshchennia dovhovichnosti detalei obladnannia kharchovykh i pererobnykh haluzei APK [Scientific and applied foundations of increasing the durability of equipment parts of the food and processing industries of the agricultural industry]: (PhD Thesis), Kyiv, 35 p. Available at: http://www.irbis-nbuv.gov.ua

Sukhenko Yu.H., Nekoz O.I., Stechyshyn M.S. (1993) Tekhnolohichni metody zabezpechennia dovhovichnosti obladnannia kharchovoi promyslovosti [Technological methods of ensuring the durability of food industry equipment]. Kyiv: Eleron, 107 p.

Sukhenko Yu.H., Sukhenko V.Yu. (1999) Dosvid orhanizatsii dilnyts zmitsniuvalnykh ta vidnovliuvalnykh tekhnolohii v kharchovii i pererobnykh haluziakh APK [Experience in the organization of areas of strengthening and restorative technologies in the food and processing sectors of the agro-industrial complex]. Ekspres-novyny: nauka, tekhnika, vyrobnytstvo, no. 5-6, pp. 3-6.

Переглядів статті: 70
Завантажень PDF: 55
Опубліковано
2022-12-23
Як цитувати
Сухенко, В., Авдєєва, Л., Осипенкова, І., & Куриленко, Ю. (2022). ЗАХИСТ РОЗСІЛЬНИХ СИСТЕМ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЕКОЛОГІЧНИХ ІНГІБІТОРІВ КОРОЗІЇ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2 (6), 44-50. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.8