КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ISO 9001:2015 У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ ІНДУСТРІЇ

  • Лариса Чепурда Черкаський державний технологічний університет https://orcid.org/0000-0002-8941-9427
  • Ірина Осипенкова Черкаський державний технологічний університет https://orcid.org/0000-0001-6585-9359
  • Владислав Сухенко Черкаський державний технологічний університет; Інститут технічної теплофізики Національної академії наук України https://orcid.org/0000-0002-8325-3331
  • Євгеній Сухенко Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0002-9726-6352
Ключові слова: система управління якістю, ISO 9001:2015, готельно-ресторанна справа, конкурентоспроможність, якість обслуговування

Анотація

У сучасному світі галузь туризму та готельно-ресторанної справи постійно стикається з рядом викликів, пов'язаних із забезпеченням високого рівня обслуговування та конкурентоспроможності. Однією з ключових стратегій, яка може допомогти вирішити ці виклики, є впровадження системи управління якістю (СУЯ) відповідно до стандарту ISO 9001:2015. Ця стаття присвячена аналізу проблем та перспектив впровадження СУЯ в контексті туризму та готельно-ресторанної галузі. Авторами зроблена спроба висвітлити специфіку галузі, що вимагає високих стандартів обслуговування та індивідуальних підходів. Обґрунтовано важливість впровадження СУЯ, як інструменту для стандартизації процесів та покращення якості послуг. Здійснено аналіз останніх досліджень та публікацій у галузі, виявлено їхній внесок у розв'язання проблем та висвітлено невирішених аспектів. Основною метою статті було визначення оптимальні стратегії впровадження СУЯ та її вплив на якість обслуговування та конкурентоспроможність підприємств. Зокрема, окреслені практичні аспекти впровадження, ефективність в умовах глобалізації та росту вимог до якості обслуговування. В основній частині статті більш детально розглядаються важливі аспекти, такі як стандартизація, бронювання, оптимізація ресторанних процесів та відповідність стандартам безпеки. Використано аналітичні методи для оцінки впливу впровадження СУЯ на підвищення ефективності готельно-ресторанного бізнесу. Висновки статті демонструють, що впровадження СУЯ за стандартом ISO 9001:2015 є перспективним та ефективним підходом для підвищення якості обслуговування в туризмі та готельно-ресторанній справі. Зазначено необхідність подальших досліджень щодо адаптації цих стратегій до змінюваних умов глобального ринку та врахування індивідуальних особливостей підприємств.

Посилання

Мальська М.П., Пандяк І.Г. Готельний бізнес: теорія та практика. Підручник. 2- вид. перероб. та доп. Київ : Центр учбової літератури, 2012. 472 с.

Данько Н.І., Решетняк О.І. Напрямки підвищення якості готельних підприємств в Україні. Вчені записки Харківського гуманітарного університету "НУА". 2012. Т. 18. Кн. 2. С. 190. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VzKhgu_2012_18_2_29

Про затвердження Порядку встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) КМУ Постанова від 29 липня 2009 р. № 803. К.: Документ 803-2009-п, чинний, поточна редакція - Редакція від 15.12.2023, підстава - 1293-2023-п

Методичні рекомендації МР НТО 03.07:2021 Туризм та пов’язані з ним послуги. Готелі. Вимоги до послуги (відповідно до ДСТУ ISO 22483:2022 (ISO 22483:2020, IDT)). Код згідно з ДК 004: 03.080.30; 03.200.01. С. 56.

ДСТУ ISO/PAS 5643:2022 Туризм та пов’язані з ним послуги. Вимоги та рекомендації щодо запобігання поширенню COVID-19 у сфері туризму (ISO/PAS 5643:2021, IDT). 45 с.

Djofack Sidonie & Robledo Marco. Implementation of ISO 9001 in the Spanish tourism industry. International Journal of Quality & Reliability Management. 2017. No. 34. No. 18-37. DOI: https://doi.org/10.1108/IJQRM-10-2014-0151

Basera V. & Mwenje J. Model of Quality Management Systems adoption in the hotel industry: A case study of hotels in Zimbabwe. European Journal of Tourism, Hospitality and Recreation. 2021. No. 11(2). P. 230–239. DOI: https://doi.org/10.2478/ejthr-2021-0021

Ong Freddy. Purwanto Agus. Supono Joko. Hasna Shofwatun, Novitasari Dewiana, Asbari Masduki, Tinggi Sekolah, Ekonomi Ilmu & Pembangunan Insan. (2020) Does Quality Management System ISO 9001:2015 Influence Company Performance? Answers from Indonesian Tourism Industries.

Malska M. P., Pandiak I. H. (2012) Hotelnyi biznes: teoriia ta praktyka. Pidruchnyk. 2- vyd. pererob. ta dop. [Hotel business: theory and practice. Textbook. 2- ed. revised and supplemented]. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 472 р.

Danko N. I., Reshetniak O. I. (2012) Napriamky pidvyshchennia yakosti hotelnykh pidpryiemstv v Ukraini [Directions for improving the quality of hotel enterprises in Ukraine] Vcheni zapysky Kharkivskoho humanitarnoho universytetu "NUA", vol. 18, b. 2, p. 190. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VzKhgu_2012_18_2_29

Pro zatverdzhennia Poriadku vstanovlennia katehorii hoteliam ta inshym obiektam, shcho pryznachaiutsia dlia nadannia posluh z tymchasovoho rozmishchennia (prozhyvannia) (2023) [On the approval of the Procedure for establishing categories of hotels and other facilities designated for the provision of temporary accommodation (accommodation) services] KMU Postanova vid 29 lypnia 2009 r. № 803 K.: Dokument 803-2009-p.

Metodychni rekomendatsii (2021) MR NTO 03.07:2021 Turyzm ta poviazani z nym posluhy. Hoteli. Vymohy do posluhy (vidpovidno do DSTU ISO 22483:2022 (ISO 22483:2020, IDT)) [Methodological recommendations of the Ministry of the NTO 03.07:2021 Tourism and related services. Hotels. Service requirements]. Kod zghidno z DK 004: 03.080.30; 03.200.01. P. 56.

DSTU ISO/PAS 5643:2022 Turyzm ta poviazani z nym posluhy. Vymohy ta rekomendatsii shchodo zapobihannia poshyrenniu COVID-19 u sferi turyzmu (ISO/PAS 5643:2021, IDT) [DSTU ISO/PAS 5643:2022 Tourism and related services. Requirements and recommendations for preventing the spread of COVID-19 in the field of tourism]. 45 p.

Djofack Sidonie & Robledo Marco (2017) Implementation of ISO 9001 in the Spanish tourism industry. International Journal of Quality & Reliability Management, no. 34, pp. 18–37. DOI: https://doi.org/10.1108/IJQRM-10-2014-0151

Basera V. & Mwenje J. (2021) Model of Quality Management Systems adoption in the hotel industry: A case study of hotels in Zimbabwe. European Journal of Tourism, Hospitality and Recreation, no. 11(2), pp. 230–239. DOI: https://doi.org/10.2478/ejthr-2021-0021

Ong Freddy, Purwanto Agus. Supono Joko. Hasna Shofwatun, Novitasari Dewiana, Asbari Masduki, Tinggi Sekolah, Ekonomi Ilmu & Pembangunan Insan (2020) Does Quality Management System ISO 9001:2015 Influence Company Performance? Answers from Indonesian Tourism Industries.

Переглядів статті: 31
Завантажень PDF: 25
Опубліковано
2024-02-21
Як цитувати
Чепурда, Л., Осипенкова, І., Сухенко, В., & Сухенко, Є. (2024). КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ISO 9001:2015 У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ ІНДУСТРІЇ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (1 (11), 26-31. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(11).2024.5