СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА НАДАННЯ ПОСЛУГ У СФЕРІ ТУРИЗМУ

  • Світлана Бєляєва Черкаський державний технологічний університет
  • Олена Шестель Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: нормативи, послуги, правове забезпечення, туризм, якість

Анотація

У роботі наведено аналіз сучасних тенденцій нормативно-правового регулювання щодо якості організації та надання послуг у сфері туризму. Здійснена оцінка змін, які відбулися відносно нормативних документів, стандартизації процесів, термінологічної бази та механізму регулювання вимог до якості, контролю за виконанням цих вимог. Мета дослідження – аналіз сучасної нормативно-правової бази з питань якості організації та надання послуг у сфері туризму. Під час наукового дослідження використані інформативно-аналітичні методи, методи порівняння тощо. Систематизація нормативних джерел та підходів щодо вирішення проблеми адаптації нормативів, діючих в Україні, до міжнародних стандартів, засвідчила про нагальну потребу залучати науковців-фахівців у сфері стандартизації та якості продукції, послуг для розробки відповідної нормативно-правової бази. У статті доведено, що саме завдяки застосуванню та дотриманню вимог стандартів створюються передумови для досягнення якісних показників як в окремому випадку, так і щодо вирішення комплексних завдань. Стаття узагальнює аргументи щодо питання необхідності в державних стандартах України враховувати вимоги міжнародних стандартів якості. За результатами дослідження зроблено висновки про стратегічне значення впровадження системи управління якістю, зокрема з урахуванням зміни потреб, цілей, різновидів продукції, процесів і послуг, а також відмінностей у структурній організації суб’єктів господарювання. Підкреслено вагому роль державних стандартів щодо сприяння покращенню результативності системи управління якістю та, відповідно, задоволення потреб замовника послуг і безпосередньо споживача. В статті доведено, що описані в стандартах процеси, які належать до системи управління якістю, мають враховувати не тільки загально-концептуальні засади якості, але чітко визначати якісні показники щодо управління процесами, логістикою, виробництвом продукції та послуг і їх вимірюванням як за кількісними, так і за якісними параметрами. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, готельно-ресторанної справи, сфери послуг у цілому, науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують спеціальності «Туризм», «Готельно-ресторанна справа» тощо.

Посилання

Будстандарт. Сервіс документів. Взято з http://online.budstandart.com/ua/cata-log/doc-page.html?id_doc=50873

Войтович, С. Я. & Данилюк, Т. І. (2013) Значення та тенденції становлення сфери послуг в Україні. Економічні науки. Серія «Економіка та менеджмент»: Збірник наукових праць. Луцький національний технічний університет. Випуск 10(38), С. 27–32.

Гук, Н. А. Інструменти регулювання міжнародного туризму в Україні. Взято з http://tourlib.net/statti_ukr/guk1.htm.

ДНАОП. Законодавча база. Взято з https://dnaop.com/html/32617/doc-%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_ISO_9000_2007.

Лютак, О. М. & Савош, Л. В. & Кравчук, О. Я. (2013) Економіко-математичне моделювання розвитку туристично-рекреаційної сфери транскордонного регіону. Актуальні проблеми економіки. № 11(149), С. 230–239.

Лютак, О. М. (2016). Особливості нормативно-правового регулювання міжнародних туристичних зв’язків України. Причорноморські економічні студії. Випуск (12-1), 27–30.

Международная организация по стандартизации. Взято з https://www.iso.org/ru/home.html.

Серьогін, П. Ю. (2002) Правове регулювання міжнародних туристичних відносин. Автореф. … к. юрид.наук за спец. 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. К.: КНУ ім. Шевченка. Взято з http://tourlib.net/aref_tourism/serogin.htm.

UNWTO Tourism Highlights, 2015 Edition. Взято з http://www.eunwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284416899.

Budstandart. Servis dokumentiv [Building standard Service of documents]. Retrieved from http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=50873.

Voytovych, S. Ya. & Danylyuk, T.I. (2013) Znachennya ta tendentsiyi stanovlennya sfery posluh v Ukrayini [The significance and tendencies of formation of service sphere in Ukraine]. Ekonomichni nauky. Seriya «Ekonomika ta menedzhment»: Zbirnyk naukovykh prats'. Luts'kyy natsional'nyy tekhnichnyy universytet. Vypusk 10(38), S. 27–32.

Huk, N. A. Instrumenty rehulyuvannya mizhnarodnoho turyzmu v Ukrayini [Instruments of international tourism regulation in Ukraine]. Retrieved from http://tourlib.net/statti_ukr/guk1.htm.

DNAOP. Zakonodavcha baza [State statutory regulations on labour protection. Regulatory framework]. Retrieved from https://dnaop.com/html/32617/doc-%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_ISO_9000_2007.

Lyutak, O. M. & Savosh, L.V. & Kravchuk, O.Ya. (2013) Ekonomiko-matematychne modelyuvannya rozvytku turystychno-rekreatsiynoyi sfery transkordonnoho rehionu [Economic and mathematical modeling of tourist and recreational sphere development in the cross-border region]. Aktual'ni problemy ekonomiky. # 11(149), S. 230–239.

Lyutak, O. M. (2016). Osobly`vosti normaty`vno-pravovogo regulyuvannya mizhnarodny`x tury`sty`chny`x zv'yazkiv Ukrayiny` [Peculiarities of statutory regulations of international tourist relations]. Pry`chornomors`ki ekonomichni studiyi. Vy`pusk (12-1), 27–30.

Mezhdunarodnaya organizatsiya po standartizatsii [International standardization organization]. Retrieved from https://www.iso.org/ru/home.html.

Ser'ohin, P. Yu. (2002) Pravove rehulyuvannya mizhnarodnykh turystychnykh vidnosyn [Legal regulation of international tourism relations]. Avtoref. … k.yu.n. za spets 12.00.03 – tsyvil'ne pravo i tsyvil'nyy protses; simeyne pravo; mizhnarodne pryvatne pravo. K.: KNU im.. Shevchenka. Retrieved from http://tourlib.net/aref_tourism/serogin.htm.

UNWTO Tourism Highlights, 2015 Edition. Retrieved from http://www.eunwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284416899.

Переглядів статті: 49
Завантажень PDF: 19
Опубліковано
2020-04-30
Як цитувати
Бєляєва, С., & Шестель, О. (2020). СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА НАДАННЯ ПОСЛУГ У СФЕРІ ТУРИЗМУ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (1), 13-19. https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204145