ВОЄННИЙ СТАН: ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ НА ЧЕРКАЩИНІ

  • Лілія Івашина Черкаський державний технологічний університет
  • Лариса Бишовець Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: військовий стан, готельно-ресторанний бізнес, динаміка розвитку, економічна ефективність, організація роботи

Анотація

У роботі проведено дослідження питань організації готельно-ресторанного бізнесу на період воєнного стану на Черкащині та розробки напрямів забезпечення економічної ефективності функціонування підприємств сфери гостинності. Встановлено, що готельно-ресторанний бізнес перебуває у досить несприятливих умовах щодо економічного розвитку. Основною метою дослідження є сприяння організації безперебійної роботи закладів готельно-ресторанного бізнесу на Черкащині в період військової агресії. Показано, що проблема організації роботи готельно-ресторанного бізнесу, як в Україні так і на Черкащині під час війни є однією з найактуальніших на сьогодні. Систематизовано літературні джерела та підходи до вирішення проблеми показують, що нестабільна ситуація в Україні з економічного та політичного погляду, військова ситуація досить негативно позначаються на динаміці розвитку та функціонування закладів готельно-ресторанного господарства в регіонах. Об’єктом проведеного дослідження визначено заклади готельно-ресторанного господарства Черкащини, оскільки суттєво змінюється організація роботи цього бізнесу на час військового стану. При проведенні наукового дослідження використовувалися наступні методи: систематизація наукової літератури і теоретичний аналіз з метою визначення стану і теоретичного обґрунтування організації роботи готельно-ресторанного бізнесу у воєнний час, також були використані методи порівняння, інформативно-аналітичні методи, узагальнення та інші. Визначено та обґрунтовано необхідність розробки напрямів забезпечення ефективної діяльності закладів готельно-ресторанного господарства на період військового стану. На основі проведених досліджень зроблено висновки про те, що в майбутньому, для успішної організації діяльності готельно-ресторанного господарства, необхідно розробляти шляхи забезпечення життєздатності даного бізнесу. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери готельно-ресторанного господарства, науковців, викладачів та студентів спеціальностей «Готельно-ресторанна справа».

Посилання

Артур Лупашко. На початку війни готельний бізнес України обвалився на 90%. Чи є надія на відновлення. URL: https://forbes.ua/company/na-pochatku-viyni-gotelniy-biznes-ukraini-obvalivsya-na-90-chi-e-nadiya-na-vidnovlennya-14102022-9033 (дата звернення 20.10.2022).

Відволіктися від війни: маленьких черкащан запрошують на літній відпочинок у денний табір. URL: https://vycherpno.ck.ua/malenkyh-cherkashhan-zaproshuyut-na-litnij-vidpochynok-u-dennyj-tabir-foto-video/ (дата звернення 01.11.2022).

Встояти під час війни: як працюють готелі України. URL: https://commercialproperty.ua/analitics/vstoyati-pid-chas-viyni-yak-pratsyuyut-goteli-ukraini/ (дата звернення 20.10.2022).

Ганна Жижа – про допомогу готельного бізнесу переселенцям: «Байдужих у сфері гостинності немає». URL: https://novy.tv/ua/news/2022/05/06/ganna-zhyzha-pro-dopomogu-gotelnogo-biznesu-pereselenczyam-bajduzhyh-u-sferi-gostynnosti-nemaye/ (дата звернення 25.10.2022).

Герасимлюк М. В., Полівода О. А. Роль запровадження інновацій в діяльність підприємств готельноресторанного господарства у подоланні наслідків коронавірусної кризи. Причорноморські економічні студії. 2020. Вип. 58-1. С. 113–119.

Ковальчук Т. Г. Перспективи розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні в умовах глобалізації світового господарства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2019. Вип. 23(1). С. 126–130.

Корж Н. В., Онищук Н. В. Вплив пандемії COVID-19 на готельну галузь. Економічний простір. 2020. № 156. C. 140–143.

Літній табір «Планета дитинства» відкрив свої двері для першої зміни черкаських школярів. URL: http://chmr.gov.ua/ua/newsread.php?view=21233&s=1&s1=17 (дата звернення 01.11.2022).

Нікольчук Ю. М. Готельно-ресторанний бізнес: сучасний стан, фінансове забезпечення, інвестиційна привабливість та перспективи подальшого розвитку в Україні. Бізнес Інформ. 2020. № 5. C. 218–226

Ринок HoReCa під час війни: поточний стан та ключові тенденції. URL: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi/ (дата звернення 25.10.2022)

Шацька З. Я., Шевель А. А. Організація роботи підприємств готельної сфери в умовах пандемії СOVID-19. Ефективна економіка. 2020. № 10. DOI: 10.32702/2307-2105-2020.10.51

References

Artur Lupashko (2022). Na pochatku viiny hotelnyi biznes Ukrainy obvalyvsia na 90%. Chy ye nadiia na vidnovlennia. [At the beginning of the war, the hotel business of Ukraine collapsed by 90%. Is there hope for recovery]. Available at: https://forbes.ua/company/na-pochatku-viyni-gotelniy-biznes-ukraini-obvalivsya-na-90-chi-e-nadiya-na-vidnovlennya-14102022-9033

Vidvoliktysia vid viiny: malenkykh cherkashchan zaproshuiut na litnii vidpochynok u dennyi tabir [Take your mind off the war: little Cherkasy residents are invited to a day camp for summer vacation]. Available at:https://vycherpno.ck.ua/malenkyh-cherkashhan-zaproshuyut-na-litnij-vidpochynok-u-dennyj-tabir-foto-video/

Vstoiaty pid chas viiny: yak pratsiuiut hoteli Ukrainy [Stand up during war: how hotels of Ukraine work]. Available at:https://commercialproperty.ua/analitics/vstoyati-pid-chas-viyni-yak-pratsyuyut-goteli-ukraini/

Hanna Zhyzha – pro dopomohu hotelnoho biznesu pereselentsiam: «Baiduzhykh u sferi hostynnosti nemaie» (2022). [Hanna Zhizha about the help of the hotel business to refugees: “There are no indifferent people in the field of hospitality”]. Available at: https://novy.tv/ua/news/2022/05/06/ganna-zhyzha-pro-dopomogu-gotelnogo-biznesu-pereselenczyam-bajduzhyh-u-sferi-gostynnosti-nemaye/

Herasymliuk M. V. & Polivoda O. A. (2020). Rol zaprovadzhennia innovatsii v diialnist pidpryiemstv hotelnorestorannoho hospodarstva u podolanni naslidkiv koronavirusnoi kryzy [The role of introducing innovations in the activities of hotel and restaurant enterprises in overcoming the consequences of the coronavirus crisis]. Prychornomorski ekonomichni studii, vol. 58-1, pp. 113–119. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.58-19 [in Ukrainian].

Kovalchuk T. H. (2019). Perspektyvy rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini v umovakh hlobalizatsii svitovoho hospodarstva [Prospects for the development of the hotel and restaurant business in Ukraine in the conditions of globalization of the world economy]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia : Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo, vol. 23(1), pp. 126–130. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuumevcg_2019_23(1)__28 [in Ukrainian].

Korzh N.V. & Onyshchuk N.V. (2020). Vplyv pandemii COVID-19 na hotelnu haluz [Impact of the COVID-19 pandemic on the hotel industry]. Ekonomichnyi prostir, vol. 156, pp. 140–143. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-25 [in Ukrainian].

Litnii tabir «Planeta dytynstva» vidkryv svoi dveri dlia pershoi zminy cherkaskykh shkoliariv [The Planet of Childhood summer camp opened its doors for the first shift of Cherkasy schoolchildren]. Available at: http://chmr.gov.ua/ua/newsread.php?view=21233&s=1&s1=17

Nikolchuk Yu.M. (2020). Hotelno-restorannyi biznes: suchasnyi stan, finansove zabezpechennia, investytsiina pryvablyvist ta perspektyvy podalshoho rozvytku v Ukraini [Hotel and restaurant business: current state, financial support, investment attractiveness and prospects for further development in Ukraine]. Biznes Inform, vol. 5, pp. 218–226. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-5-218-226 [in Ukrainian].

Rynok HoReCa pid chas viiny: potochnyi stan ta kliuchovi tendentsii [The HoReCa market during the war: current state and key trends]. Available at: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi/

Shatska Z. Ya. & Shevel A. A. (2020). Orhanizatsiia roboty pidpryiemstv hotelnoi sfery v umovakh pandemii KOVID-19 [Organization of the work of hotel enterprises in the conditions of the СOVID-19 pandemic]. Efektyvna ekonomika. 10. https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.10.51 [in Ukrainian].

mailto:ebitda@helvetica.ua

Переглядів статті: 543
Завантажень PDF: 441
Опубліковано
2022-12-23
Як цитувати
Івашина, Л., & Бишовець, Л. (2022). ВОЄННИЙ СТАН: ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ НА ЧЕРКАЩИНІ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (6), 5-8. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.1