MARTIAL LAW: PECULIARITIES OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS ORGANIZATION IN CHERKASY REGION

  • Lilia Ivashyna Cherkasy State Technological University
  • Larysa Byshovets Черкаський державний технологічний університет
Keywords: hotel and restaurant business, martial law, work organization, economic efficiency, development dynamics

Abstract

The work gives a study of the organization of the hotel and restaurant business during the period of martial law in Cherkasy region and the development of directions for ensuring the economic efficiency of hospitality enterprises functioning. It has been established that the hotel and restaurant business is in rather unfavorable conditions for economic development. The main goal of the study is to promote the organization of uninterrupted operation of hotel and restaurant business establishments in Cherkasy region during the period of military aggression. It is shown that the problem of organizing the work of the hotel and restaurant business, both in Ukraine and in Cherkasy during the war, is one of the most relevant today. Systematized literary sources and approaches to solving the problem show that the situation in Ukraine from an economic and political point of view is unstable, the military situation has a rather negative effect on the dynamics of the development and functioning of the hotel and restaurant industry in the regions. The object of the research was determined to be the establishments of the hotel and restaurant industry of Cherkasy region, since the organization of the work of this business changed significantly during the martial law. The methods used during the scientific research are the following: systematization of scientific literature and theoretical analysis in order to determine the state and theoretical justification of the organization of the hotel and restaurant business during the war, comparison methods, informative and analytical methods, generalization and others. The need to develop directions for ensuring the effective operation of hotel and restaurant establishments during the period of martial law has been determined and substantiated. On the basis of the conducted research, it was concluded that in the future, for the successful organization of the hotel and restaurant industry, it is necessary to develop ways to ensure the viability of this business. The results of the research can be useful for employees of the hotel and restaurant industry, scientists, teachers and students of the specialties «Hotel and restaurant business».

References

Артур Лупашко. На початку війни готельний бізнес України обвалився на 90%. Чи є надія на відновлення. URL: https://forbes.ua/company/na-pochatku-viyni-gotelniy-biznes-ukraini-obvalivsya-na-90-chi-e-nadiya-na-vidnovlennya-14102022-9033 (дата звернення 20.10.2022).

Відволіктися від війни: маленьких черкащан запрошують на літній відпочинок у денний табір. URL: https://vycherpno.ck.ua/malenkyh-cherkashhan-zaproshuyut-na-litnij-vidpochynok-u-dennyj-tabir-foto-video/ (дата звернення 01.11.2022).

Встояти під час війни: як працюють готелі України. URL: https://commercialproperty.ua/analitics/vstoyati-pid-chas-viyni-yak-pratsyuyut-goteli-ukraini/ (дата звернення 20.10.2022).

Ганна Жижа – про допомогу готельного бізнесу переселенцям: «Байдужих у сфері гостинності немає». URL: https://novy.tv/ua/news/2022/05/06/ganna-zhyzha-pro-dopomogu-gotelnogo-biznesu-pereselenczyam-bajduzhyh-u-sferi-gostynnosti-nemaye/ (дата звернення 25.10.2022).

Герасимлюк М. В., Полівода О. А. Роль запровадження інновацій в діяльність підприємств готельноресторанного господарства у подоланні наслідків коронавірусної кризи. Причорноморські економічні студії. 2020. Вип. 58-1. С. 113–119.

Ковальчук Т. Г. Перспективи розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні в умовах глобалізації світового господарства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2019. Вип. 23(1). С. 126–130.

Корж Н. В., Онищук Н. В. Вплив пандемії COVID-19 на готельну галузь. Економічний простір. 2020. № 156. C. 140–143.

Літній табір «Планета дитинства» відкрив свої двері для першої зміни черкаських школярів. URL: http://chmr.gov.ua/ua/newsread.php?view=21233&s=1&s1=17 (дата звернення 01.11.2022).

Нікольчук Ю. М. Готельно-ресторанний бізнес: сучасний стан, фінансове забезпечення, інвестиційна привабливість та перспективи подальшого розвитку в Україні. Бізнес Інформ. 2020. № 5. C. 218–226

Ринок HoReCa під час війни: поточний стан та ключові тенденції. URL: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi/ (дата звернення 25.10.2022)

Шацька З. Я., Шевель А. А. Організація роботи підприємств готельної сфери в умовах пандемії СOVID-19. Ефективна економіка. 2020. № 10. DOI: 10.32702/2307-2105-2020.10.51

References

Artur Lupashko (2022). Na pochatku viiny hotelnyi biznes Ukrainy obvalyvsia na 90%. Chy ye nadiia na vidnovlennia. [At the beginning of the war, the hotel business of Ukraine collapsed by 90%. Is there hope for recovery]. Available at: https://forbes.ua/company/na-pochatku-viyni-gotelniy-biznes-ukraini-obvalivsya-na-90-chi-e-nadiya-na-vidnovlennya-14102022-9033

Vidvoliktysia vid viiny: malenkykh cherkashchan zaproshuiut na litnii vidpochynok u dennyi tabir [Take your mind off the war: little Cherkasy residents are invited to a day camp for summer vacation]. Available at:https://vycherpno.ck.ua/malenkyh-cherkashhan-zaproshuyut-na-litnij-vidpochynok-u-dennyj-tabir-foto-video/

Vstoiaty pid chas viiny: yak pratsiuiut hoteli Ukrainy [Stand up during war: how hotels of Ukraine work]. Available at:https://commercialproperty.ua/analitics/vstoyati-pid-chas-viyni-yak-pratsyuyut-goteli-ukraini/

Hanna Zhyzha – pro dopomohu hotelnoho biznesu pereselentsiam: «Baiduzhykh u sferi hostynnosti nemaie» (2022). [Hanna Zhizha about the help of the hotel business to refugees: “There are no indifferent people in the field of hospitality”]. Available at: https://novy.tv/ua/news/2022/05/06/ganna-zhyzha-pro-dopomogu-gotelnogo-biznesu-pereselenczyam-bajduzhyh-u-sferi-gostynnosti-nemaye/

Herasymliuk M. V. & Polivoda O. A. (2020). Rol zaprovadzhennia innovatsii v diialnist pidpryiemstv hotelnorestorannoho hospodarstva u podolanni naslidkiv koronavirusnoi kryzy [The role of introducing innovations in the activities of hotel and restaurant enterprises in overcoming the consequences of the coronavirus crisis]. Prychornomorski ekonomichni studii, vol. 58-1, pp. 113–119. DOI: https://doi.org/10.32843/bses.58-19 [in Ukrainian].

Kovalchuk T. H. (2019). Perspektyvy rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini v umovakh hlobalizatsii svitovoho hospodarstva [Prospects for the development of the hotel and restaurant business in Ukraine in the conditions of globalization of the world economy]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia : Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo, vol. 23(1), pp. 126–130. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuumevcg_2019_23(1)__28 [in Ukrainian].

Korzh N.V. & Onyshchuk N.V. (2020). Vplyv pandemii COVID-19 na hotelnu haluz [Impact of the COVID-19 pandemic on the hotel industry]. Ekonomichnyi prostir, vol. 156, pp. 140–143. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-25 [in Ukrainian].

Litnii tabir «Planeta dytynstva» vidkryv svoi dveri dlia pershoi zminy cherkaskykh shkoliariv [The Planet of Childhood summer camp opened its doors for the first shift of Cherkasy schoolchildren]. Available at: http://chmr.gov.ua/ua/newsread.php?view=21233&s=1&s1=17

Nikolchuk Yu.M. (2020). Hotelno-restorannyi biznes: suchasnyi stan, finansove zabezpechennia, investytsiina pryvablyvist ta perspektyvy podalshoho rozvytku v Ukraini [Hotel and restaurant business: current state, financial support, investment attractiveness and prospects for further development in Ukraine]. Biznes Inform, vol. 5, pp. 218–226. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-5-218-226 [in Ukrainian].

Rynok HoReCa pid chas viiny: potochnyi stan ta kliuchovi tendentsii [The HoReCa market during the war: current state and key trends]. Available at: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi/

Shatska Z. Ya. & Shevel A. A. (2020). Orhanizatsiia roboty pidpryiemstv hotelnoi sfery v umovakh pandemii KOVID-19 [Organization of the work of hotel enterprises in the conditions of the СOVID-19 pandemic]. Efektyvna ekonomika. 10. https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.10.51 [in Ukrainian].

mailto:ebitda@helvetica.ua

Article views: 364
PDF Downloads: 383
Published
2022-12-23
How to Cite
Ivashyna, L., & Byshovets , L. (2022). MARTIAL LAW: PECULIARITIES OF HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS ORGANIZATION IN CHERKASY REGION. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2 (6), 5-8. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.1