ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ НВЧ НАГРІВАЛЬНОГО УСТАТКУВАННЯ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

Ключові слова: технологічне устаткування, НВЧ-енергія, теплові процеси, НВЧ-нагрів, індукційне поле

Анотація

У статті наведено особливостей взаємодії НВЧ-енергії з харчовою сировиною та продуктами харчування та проведення аналітичного огляду застосування НВЧ-обробки для різних технологічних процесів у харчовій промисловості та готельно-ресторанному бізнесі. У роботі розглянуто особливості взаємодії НВЧ-енергії з харчовою сировиною та продуктами харчування та наведено огляд застосування НВЧ-обробки для різних технологічних процесів у харчовій промисловості та готельно-ресторанному бізнесі. Незважаючи на кількість наукових доробок присвячених темі технологічного устаткування, зокрема НВЧ-нагріву, в Україні це недостатньо освітлена тема яка вимагає дослідження враховуючи умови сьогодення в національній економіці. Для створення раціональніших технологічних процесів використовують комбінацію НВЧ нагрівання з іншими енергоносіями: пар, гаряче повітря, ІЧ-нагрів, розігрітий жир, вакуум, ультразвук. Теплова обробка харчових продуктів в режимі приготування поділяється на два етапи: розігрів до температури, що встановилася, і підтримання цієї температури до настання повної кулінарної готовності. Також застосовується метод ступінчастого НВЧ-нагріву, який забезпечує високу швидкість нагріву та дозволяє уникнути нерівномірності нагріву окремих ділянок оброблюваних виробів. Таким чином забезпечується можливість перерозподілу температур шляхом теплопровідності матеріалу при його термостатуванні. Однією з особливостей НВЧ-обробки є можливість швидкого і відносно рівномірного нагріву продукту по всьому об'єму, який за своєю природою залежить не стільки від теплофізичних характеристик об'єкта, що нагрівається, скільки від наявності в ньому вологи і характеру її розподілу за обсягом. Здатність діелектричного нагріву ефективно використовується у харчовій промисловості при розморожуванні продуктів. Розморожування у НВЧ-полі дозволяє в десятки разів прискорити процес та значною мірою зберегти якість харчових продуктів. Хороші результати дають комбіновані методи розморожування НВЧ-нагріву з ультразвуком, а також з методом обдування продукту холодним повітрям. Застосування НВЧ-нагріву з іншими фізичними методами та енергоносіями дозволяють інтенсифікувати технологічні процеси, знизити собівартість готової продукції, а також підвищити харчову та біологічну цінність сировини, напівфабрикатів та готових виробів.

Посилання

Mazarakі A.A. (2012) Tekhnologіya harchovih produktіv funkcіonal'nogo priznachennya. Kyiv: KNTEU. 1116 p.

L'vovich I.Ya. (2016) Perspektivnye trendy razvitiya nauki: tekhnika i tekhnologii. Odesa: KUPRIENKO SV. 197 p.

Antiushko D., Bozhko T., Shapovalova N. (2021) Nutritional value of a dry soluble gerodietetic product for enteral nutrition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, No. 5, p. 35–42.

Cherevko O.І. (2017) Іnnovacіjnі tekhnologії harchovoї produkcії funkcіonal'nogo priznachennya. Harkіv: HDUHT. 591 s.

Yatsenko V.M. (2017) Financial-economic and innovative support of entrepreneurship development in the spheres of economy, tourism and hotel-restaurant business. Agenda Publishing House, Coventry, United Kingdom. 619 p.

Gamayunova V.V. (2020) Innovacionnye tekhnologii v zhizni sovremennogo cheloveka. Odesa: KUPRIENKO SV. 209 p.

Preobrazhenskij A.P. (2019) Uroven' razvitiya tekhniki i tekhnologii v HKHI veke. Odesa: KUPRIENKO S.V. 227 p.

Lvovych Y.Ia., Nekrasov V.A. (2016) Perspektyvni trendy razvytku nauky: tekhnika i tekhnolohii. Odesa: KUPRIENKO SV. 197 p.

Chepurda H.M. (2021) Stratehii staloho rozvytku v turyzmi ta hotelno-restorannomu biznesi: mozhlyvosti i problemy zaprovadzhennia v Ukraini. Cherkasy: ChDTU. 189 p.

Мазаракі А.А. Технологія харчових продуктів функціонального призначення. Київ : КНТЕУ. 2012. 1116 c.

Львович И.Я. Перспективные тренды развития науки: техника и технологии. Одеса : КУПРИЕНКО СВ. 2016. 197 c.

Antiushko D., Bozhko T., Shapovalova N. Nutritional value of a dry soluble gerodietetic product for enteral nutrition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2021. № 5. С. 35–42.

Черевко О.І. Інноваційні технології харчової продукції функціонального призначення. Харків : ХДУХТ. 2017. 591 c.

Yatsenko V.M. Financial-economic and innovative support of entrepreneurship development in the spheres of economy, tourism and hotel-restaurant business. Agenda Publishing House, Coventry, United Kingdom. 2017. 619 р.

Гамаюмова В.В. Інноваційні технології в житті сучасної людини. Ч. 3: Серія монографій. Одеса : КУПРІЄНКО СВ. 2020. 209 с.

Преображенський А.П. Рівень розвитку техніки і технологій в ХХI столітті. В 2 частинах. Частина 1: Серія монографій. Одеса : КУПРІЄНКО СВ. 2019. 227 с.

Львович И.Я., Некрасов В.А. Перспективні тренди развитку науки: техніка і технології. Одеса : КУПРІЕНКО СВ. 2016. 197с.

Чепурда Г.М. Стратегії сталого розвитку в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі: можливості і проблеми запровадження в Україні. Черкаси : ЧДТУ. 2021. 189 с.

Переглядів статті: 99
Завантажень PDF: 72
Опубліковано
2023-06-28
Як цитувати
Антоненко, А., Бровенко, Т., Толок, Г., Коваленко, Н., Горкун, А., & Ткаченко, Р. (2023). ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ НВЧ НАГРІВАЛЬНОГО УСТАТКУВАННЯ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2 (8), 27-31. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(8).2023.4