КРАФТОВЕ ХЛІБОПЕЧЕННЯ ЯК АСПЕКТ УКРАЇНСЬКОЇ ХАРЧОВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ

  • Наталія Черевична Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця https://orcid.org/0000-0002-6660-5366
  • Вікторія Середенко Національний аерокосмічний університет імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» https://orcid.org/0009-0009-7282-8046
  • Наталія Грін Кропивницький фаховий коледж харчування та торгівлі https://orcid.org/0000-0001-6216-3962
Ключові слова: харчова ідентичність, автентичність, хлібопечення, крафтовий хліб, пекарня

Анотація

Їжа є невід’ємною частиною нашої особистості, яка формується різними факторами, такими як наше соціальне та фізичне середовище. На наш індивідуальний вибір їжі впливають продукти, які вирощують або продають в наших географічних регіонах, продукти, які споживали наші предки та споживають наші друзі та родина. Національні цінності, культурна спадщина та соціальні тенденції також відіграють важливу роль у формуванні харчових уподобань. Шари нашої ідентичності сприяють унікальному значенню їжі та разом створюють культуру їжі. Розуміння культури харчування вимагає аналізу наших власних точок зору, щоб використовувати особисті, суспільні та культурні цінності, припущення, норми та упередження. Метою статті є аналіз поняття харчової ідентичності, етнічності та автентичності їжі, визначення ролі хліба як важливого аспекту національної культури та української харчової ідентичності. Окреслено, що автентична українська кухня характеризується використанням місцевих інгредієнтів, традиційними технологіями приготування та різноманітністю страв, що відображають історію, географію та культурну спадщину країни. Безумовно, хліб, як продукт, є одним з основних джерел харчування для багатьох людей по всьому світу. Він відіграє ключову роль в харчуванні та має довгу історію в різних культурах. Цікаво, що в різних країнах хліб може мати різні форми, смаки та способи приготування, що відображає культурні та традиційні особливості цих народів. Відзначено, що в Україні хлібна культура має велике значення, особливо зважаючи на різноманіття хлібобулочних виробів. Традиційні страви з борошна, зерна та круп часто використовуються під час родинних святкувань та релігійних обрядів. Це свідчить про важливість хліба у культурі українців. У статті проаналізовано автентичні хлібопекарські традиції деяких регіонів України, виділено важливі сучасні тенденції у сегменті виробництва хліба. Сьогодні ресторани, дрібні та крафтові пекарні працюють над урізноманітненням рецептур, видів і форм хліба, вивчають та відроджують давні традиції українського хлібопечення, практикують і популяризують виготовлення ремісничого, домашнього, сільського хліба.

Посилання

Автентичні смаки України. URL: https://authenticukraine.com.ua/authentic-savor-of-ukraine.

Burt K.G. A primer on privileges in dietetics and nutrition. EatRightProTV : FNCE Training Hall. Chicago, IL. 2020.

Ray K. Ethnic restaurateur. New York : Bloomsbury Academicб 2016.

Zhang J. Food of the Worlds: Mapping and Comparing Contemporary Gastrodiplomacy Campaigns. International Journal of Communication. 2015. № 9. Р. 68–91.

Говоримо англійською про хліб. URL: https://p12.com.ua/journal/view/govorimo-anglijskoyu-pro-hlib.

Хліб у календарній обрядовості українців. URL: https://www.libr.dp.ua/?do=ukrainica&lng=1&id=3&idg=224

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України. URL: https://uccs.org.ua/natsionalnyj-reiestr-obiektiv/

Традиції випікання хліба у селі Одещини потрапили до переліку нематеріальної спадщини України. URL: https://suspilne.media/odesa/393122-tradicii-vipikanna-hliba-u-seli-odesini-potrapili-do-pereliku-nematerialnoi-spadsini-ukraini/

Обрядовий хліб Вінниччини визнано нематеріальною культурною спадщиною України. URL: https://interfax.com.ua/news/general/880705.html

Творун С.О., Цвігун Т.О. Хліби до свят і на пошану / Переклад англійською Л.Г. Мовчан. Вінниця : ТОВ «Твори». 2019. 300 с.

Україна. Їжі та історія. URL: https://ui.org.ua/wp-content/uploads/2022/04/ukrayina.-yizha-ta-istoriya-1.pdf

Зюбровський А. Прісний хліб у повсякденному раціоні українців Південно-Західного історико-етнографічного регіону в кінці ХІХ в середині ХХ ст.: ареально-хронологічна характеристика. Народознавчі Зошити. Львів : Інститут народознавства НАНУ, 2016. № 4. С. 804–816.

Світові тренди на ринку випічки, хлібних виробів та шоколаду у 2024 році. URL: https://cacaomill.com.ua/blog/svitovi-trendi-na-rinku-vipichki-khlibnikh-virobiv-ta-shokoladu-u-2024-rotsi

Данина священному процесу випікання хліба в колекції BEVZA FW 2024/25. URL: https://elle.ua/moda/fashion-blog/danina-svyashchennomu-procesu-vipikannya-hliba-v-kolekcii-bevza-fw-202425/

Avtentychni smaky Ukrainy [Authentic tastes of Ukraine]. Available at: https://authenticukraine.com.ua/authentic-savor-of-ukraine

Burt K. G. (2020) A primer on privileges in dietetics and nutrition. EatRightProTV : FNCE Training Hall. Chicago, IL.

Ray K. (2016) Ethnic restaurateur. New York : Bloomsbury Academic.

Zhang J. (2015) Food of the Worlds: Mapping and Comparing Contemporary Gastrodiplomacy Campaigns. International Journal of Communication, no. 9, pp. 68–91.

Hovorymo anhlijs'koiu pro khlib [Let's talk about bread in English]. Available at: https://p12.com.ua/journal/view/govorimo-anglijskoyu-pro-hlib

Khlib u kalendarnij obriadovosti ukraintsiv [Bread in the calendar rituals of Ukrainians]. Available at: https://www.libr.dp.ua/?do=ukrainica&lng=1&id=3&idg=224

Natsional'nyj perelik elementiv nematerial'noi kul'turnoi spadschyny Ukrainy [National list of elements of intangible cultural heritage of Ukraine]. Available at: https://uccs.org.ua/natsionalnyj-reiestr-obiektiv/

Tradytsii vypikannia khliba u seli Odeshchyny potrapyly do pereliku nematerialnoi spadshchyny Ukrainy [The traditions of baking bread in the village of Odeschyna were included in the list of intangible heritage of Ukraine]. Available at: https://suspilne.media/odesa/393122-tradicii-vipikanna-hliba-u-seli-odesini-potrapili-do-pereliku-nematerialnoi-spadsini-ukraini/

Obriadovyj khlib Vinnychchyny vyznano nematerial'noiu kul'turnoiu spadschynoiu Ukrainy [The ritual bread of Vinnytsia region has been recognized as an intangible cultural heritage of Ukraine]. Available at: https://interfax.com.ua/news/general/880705.html

Tvorun S. O., Tsvihun T. O. (2019) Khliby do sviat i na poshanu / Pereklad anhlijs'koiu L. H. Movchan [Bread for holidays and in honor]. Vinnytsia : TOV «Tvory», 300 p. (in Ukrainian)

Ukraina. Yzhi ta istoriia [Ukraine. Food and history]. Available at: https://ui.org.ua/wp-content/uploads/2022/04/ukrayina.-yizha-ta-istoriya-1.pdf

Ziubrovs'kyj A. (2016) Prisnyj khlib u povsiakdennomu ratsioni ukraintsiv Pivdenno-Zakhidnoho istoryko-etnohrafichnoho rehionu v kintsi KhIKh v seredyni KhKh st.: areal'no-khronolohichna kharakterystyka [Unleavened bread in the daily diet of Ukrainians of the South-Western historical and ethnographic region at the end of the 19th and the middle of the 20th century: areal-chronological characteristics]. Narodoznavchi Zoshyty. L'viv : Instytut narodoznavstva NANU. No. 4, pp. 804–816. (in Ukrainian)

Svitovi trendy na rynku vypichky, khlibnykh vyrobiv ta shokoladu u 2024 rotsi [Global trends in the bakery, bakery and chocolate market in 2024]. Available at: https://cacaomill.com.ua/blog/svitovi-trendi-na-rinku-vipichki-khlibnikh-virobiv-ta-shokoladu-u-2024-rotsi

Danyna sviaschennomu protsesu vypikannia khliba v kolektsii BEVZA FW 2024/25 [A tribute to the sacred process of bread-making in the BEVZA FW 2024/25 collection]. Available at: https://elle.ua/moda/fashion-blog/danina-svyashchennomu-procesu-vipikannya-hliba-v-kolekcii-bevza-fw-202425/

Переглядів статті: 31
Завантажень PDF: 36
Опубліковано
2024-10-22
Як цитувати
Черевична, Н., Середенко, В., & Грін, Н. (2024). КРАФТОВЕ ХЛІБОПЕЧЕННЯ ЯК АСПЕКТ УКРАЇНСЬКОЇ ХАРЧОВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (3 (13), 33-37. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.5