СУЧАСНИЙ СТАН ВИРОБНИЦТВА М'ЯСНИХ ПАШТЕТІВ В УКРАЇНІ
Анотація
В статті представлений аналіз ринку м’ясної продукції та перспективи його розвитку. М'ясна галузь в Україні має величезний потенціал і як найперспективніша і найпривабливіша найближчими з роками займе домінуюче місце у структурі вітчизняної харчової промисловості. Український ринок м’яса та м’ясної продукції безпосередньо пов’язаний з оцінкою стану сировинного забезпечення м’ясопереробної галузі. Представлена динаміка розвитку тваринницької галузі, встановлено, що зазначена галузь втрачає досягнуті позиції з кожним роком, зменшуючи поголів’я худоби і відповідно обсяги виробництва м’яса. З 2000-х років продовжується динаміка скорочення великої рогатої худоби, свиней. Єдина галузь у якій має місце зростання обсягів виробництва – це птахівництво. Зміни у динаміці вирощування поголів’я сільськогосподарських тварин обумовили зміни в обсягах і структурі виробництва м’яса за основними видами. Визначено, зниження обсягів виробництва м'яса внаслідок економічних, екологічних та ресурсних обмежень ставить перед вітчизняною харчовою промисловістю завдання розробки ефективних способів переробки сировини. Виробництво м'ясних паштетів стає особливо актуальним, оскільки дозволяє раціонально використовувати доступну м'ясну сировину, включаючи субпродукти, та виробляти продукти з високою поживною цінністю за мінімальних витрат. Український ринок м'ясних консервів і паштетів в значній мірі визначається тенденціями на ринку м'яса, який сьогодні демонструє значне скорочення внаслідок впливу негативних внутрішніх чинників, серед яких варто виділити: руйнування фермерських господарств внаслідок військового вторгнення Росії в Україну, зменшення обсягів вирощування великої рогатої худоби, свиней, погіршення епізоотичної ситуації в країні через поширення африканської чуми свиней (АЧС), зростання собівартості кормів, невисока прибутковість бізнесу фермерських господарств, відсутність ефективних державних програм їх підтримки ін. Окреслені переваги виробництва паштетів в умовах стрімкого скорочення виробництва м’яса в Україні, серед яких аргументована економічна доступність для споживачів, гнучкість складу та технології при виробництві, споживчий попит, перспективи інноваційного, технологічного розвитку та економічна ефективність і перевагу експорту вітчизняної продукції на міжнародні ринки.
Посилання
Аналіз ринку м’ясних консервів і паштетів в Україні. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-myasnyh-konservov-i-pashtetov-v-ukraine-2018-god (дата звернення 03.01.2025)
Виробництво м’яса в Україні впало майже на 20%. URL: https://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/25775-vyrobnytstvo-miasa-v-ukraini-vpalo-maizhe-na-20protsent.html (дата звернення: 02.01.2025).
Власенко І., Семко Т. М'ясопереробна галузь України: тенденції та перспективи. Товари і ринки. 2021. № 4. С. 16-25.
Деякі питання продовольчої безпеки : Постанова Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 року № 1379. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-%D0%BF#Text (дата звернення: 01.01.2025).
Довгаль А.В. Розвиток м'ясопродуктового підкомплексу АПК України. Економічний простір. 2020. № 164. С. 31-37.
Маркіна І.А. Особливості функціонування та тенденції розвитку ринку м’яса та м’ясної продукції в Україні. Український журнал прикладної економіки. 2019. Том 4. № 4. С. 119-128.
Пасічний В.М., Топчій О.А., Ткач Н.І. Розробка технології паштету печінкового підвищенної харчової цінності. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2019. № 1 (91). С. 47-53.
Родінова Н., Дергач А., Гудзь Г. Світова продовольча криза як наслідок російсько-української війни. Економіка та суспільство. 2022 № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-25
Світовий ринок м’ясних консервів зростатиме URL: https://harch.tech/2022/10/21/svitivyy-rynok-konserviv/ (дата звернення: 05.01.2025).
Сільське господарство України. Статистичний збірник 2022 р. Державна служба статистики України. Київ, 2023. 162 с.
Schnackel, W. Evaluation of konjas gels as fat substitutes meat «emulsion» products. J. Meat Sci. 2007. No. 53. P. 47-53
Jemenez − Colmenero, F. Healthiner Lipid formulation approaches in meat − based functional foods. Technogical options for, replacement of meat fats by non − meat fats. Trends Food Sci. and Technol. 2007. V. 18. P. 567-578.
Analiz rinku m’yasnikh konserviv i pashtetiv v Ukrayini [Analysis of the market for canned meat and pâtés in Ukraine]. Pro-consulting. Available at: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-myasnyh-konservov-i-pashtetov-v-ukraine-2018-god (in Ukrainian)
Virobnitstvo m’yasa v Ukrayini vpalo mayzhe na 20% [Meat production in Ukraine has fallen by almost 20%]. Agro-business: vebsite. Available at: https://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/25775-vyrobnytstvo-miasa-v-ukraini-vpalo-maizhe-na-20protsent.html (in Ukrainian)
Vlasenko I., & Semko T. (2021). M"yasopererobna haluz` Ukrayini: tendentsiyi ta perspektivi [Meat processing industry of Ukraine: trends and prospects]. Tovari i rinki - Products and markets, no. 4, pp. 16-25. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)02 (in Ukrainian)
Deyaki pitannya prodovol`choyi bezpeki : Postanova Kabinetu Ministriv Ukrayini vid 5 hrudnya 2007 roku, № 1379 [Some issues of food security: Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine dated December 5, 2007, No. 1379]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-%D0%BF#Text (in Ukrainian)
Dovhal` A. V. (2020). Rozvitok m"yasoproduktovoho pidkompleksu APK Ukrayini [Development of the meat product subcomplex of the Ukrainian agro-industrial complex.]. Ekonomichniy prostir - Economic space, no. 164, pp. 31-37. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/164-5 (in Ukrainian)
Markina I. A. (2019) Osoblivosti funktsionuvannya ta tendentsiyi rozvitku rinku m’yasa ta m’yasnoyi produktsiyi v Ukrayini [Features of the functioning and development trends of the meat and meat products market in Ukraine]. Ukrayins`kiy zhurnal prikladnoyi ekonomiki - Ukrainian Journal of Applied Economics, no. 4 (4), pp. 119-128. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-4-14 (in Ukrainian)
Pasichniy V. M., Topchiy O. A., & Tkach N. I. (2019). Rozrobka tekhnolohiyi pashtetu pechinkovoho pidvishchennoyi kharchovoyi tsinnosti [Development of technology for liver pate of increased nutritional value]. Naukoviy visnik Poltavs`koho universitetu ekonomiki i torhivli. no. 1 (91). pp. 47-53. DOI: http://doi.org/10.37734/2518-7171-2019-1-6 (in Ukrainian)
Rodinova N., Derhach A. Hudz` H. (2022). Svitova prodovol`cha kriza yak naslidok rosiys`ko-ukrayins`koyi viyni [The global food crisis as a consequence of the Russian-Ukrainian war]. Ekonomika ta suspil`stvo - Economy and society, no. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-25 (in Ukrainian)
Svitoviy rinok m’yasnikh konserviv zrostatime [The global canned meat market will grow]. Harch.tech: vebsite. Available at: https://harch.tech/2022/10/21/svitivyy-rynok-konserviv/ (in Ukrainian)
Sil`s`ke hospodarstvo Ukrayini [Agriculture of Ukraine]. (2023). Kyiv: Derzhavna sluzhba statistiki Ukrayini, 162 p. (in Ukrainian)
Schnackel W. (2007). Evaluation of konjas gels as fat substitutes meat «emulsion» products. J. Meat Sci., no. 53, pp. 47-53.
Jemenez-Colmenero, F. (2007). Healthiner Lipid formulation approaches in meat − based functional foods. Technogical options for, replacement of meat fats by non − meat fats. Trends Food Sci. and Technol., no. 18, pp. 567-578.