ТОВАРНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛОДІВ ВИШНІ ПІСЛЯ ЗБЕРІГАННЯ

  • Ірина Іванова Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-2711-2021
  • Марина Сердюк Національний університет біоресурсів та природокористування України https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
Ключові слова: плоди вишні, стандартна продукція, технічний брак, абсолютний відхід, попереднє охолодження, способи охолодження, зберігання

Анотація

Плоди вишні користуються попитом як в свіжому, так і переробленому стані, тому збільшення строків використання плодової сировини за рахунок попереднього охолодження є провідним питанням галузі харчової промисловості. В матеріалах статті приділено увагу проведенню товарної характеристики плодів вишні після зберігання за дії різних способів попереднього охолодження. Для дослідження були використані плоди вишні у споживчій стадії стиглості модельного сорту «Встреча». Якісні показники плодової сировини відповідали стандартним вимогам ДСТУ 8325: 2015. Вишня свіжа. Технічні умови. Після збирання продукції було проведено інспекцію, сортування та калібрування плодів, далі їх пакували насипом у ящики по 10 кг в кожному. Безпосередньо після збирання плодів проводили їх попереднє охолодження чотирма способами. А саме: пасивним повітряним та інтенсивним повітряними способами, гідро охолодженням, комбінованим способом. Суть попереднього охолодження комбінованим способом полягала у проведенні охолодження яке відбувалось у два етапи: спочатку льодяною водою (1,0±0,5°С) з додаванням молочної і оцтової кислот до температури всередині плоду 4±1°С, потім - у камерах інтенсивного охолодження холодним повітрям (0±1°С) із швидкістю руху 3,0 м/с до температури 2±0,5°С. Зберігання плодів вишні проводили за температури 1...2ºС. Відносна вологість повітря в камері схову становила 90...95%. За результатами досліджень було визначено, що проведення попереднього охолодження запропонованим комбінованим способом сприяло зниженню кількості технічного браку, абсолютного відходу та втрат маси вишні під час зберігання протягом 40 діб та підвищенню виходу стандартної продукції після зберігання на 4…13% порівняно з іншими способами попереднього охолодження. Отже, застосування попереднього охолодження вишні комбінованим способом перед зберіганням плодів може бути ефективним інструментом для скорочення втрат, збереженням товарних показників та подовженням термінів зберігання плодової сировини. В умовах ринкових відносин сьогодення впровадження у виробництво запропонованої технології є вельми актуальним та може стати одним з провідних напрямків зберігання і транспортування плодів вишні на великій відстані і призведе до покращення економічних показників у плодоовочевій промисловості.

Посилання

Wu P., Jia C., Fan S., Sun Y. Principal component analysis and fuzzy comprehensive evaluation of fruit quality in cultivars of cherry. Transactions of the Chinese Society of Agricultural Engineering. 2018. Vol. 34 (17). P. 291–300. DOI: https://doi.org/10.11975/j

Bilkova A., Knapova P., Suran P., Kwiecien J., Svec F., Sklenarova H. Effect of storage conditions on content of pesticide residues in sweet cherries. Food Chemistry. 2022. Т. 13. P. 100185. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fochx.2021.100185

DogbeW., Revoredo-Giha C. Nutritional and Environmental Assessment of Increasing the Content of Fruit and Vegetables in the UK Diet. Sustainability. 2021. Vol. 13. P. 1076. DOI: https://doi.org/10.3390/su13031076

Janda K. M., Ranjit N., Salvo D., Nielsen A., Kaliszewski C., Hoelscher D. M., van den Berg A. E. Association between Fresh Fruit and Vegetable Consumption and Purchasing Behaviors, Food Insecurity Status and Geographic Food Access among a Lower-Income, Racially/Ethnically Diverse Cohortin Central Texas. Nutrients. 2022. Vol. 14. P. 5149. DOI: https://doi.org/10.3390/nu14235149

Serradilla M. J., Hernández A., López-Corrales M., Ruiz-Moyano S., de Guía Córdoba M., Martín A. Composition of the Cherry (Prunus avium L. and Prunus cerasus L.; Rosaceae). Nutritional Composition of Fruit Cultivars. 2016. P. 127–147. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-408117-8.00006-4

Vignati E., Lipska M., Dunwell J., Caccamo M. Fruit Development in Sweet Cherry. Plants. 2022. Vol. 11 (12). P. 1531. DOI: https://doi.org/10.3390/plants11121531

Ivanova І., Serdyuk М., Malkina V., Tymoshchuk T., Vorovka M., Mrynskyi I., Adamovych A. Studies of the impact of environmental conditions and varietal features of sweet cherry on the accumulation of vitamin C in fruits by using the regression analysis method. Acta Agriculturae Slovenica. 2022. Vol. 118 (2). P. 1–12. DOI: https://doi.org/10.14720/aas.2022.118.2.2404

Borve J., & Stesvand A. Postharvest fungal fruit decay in sweet cherry graded in water with low clorine content. European Journal of Horticultural Science. 2019. Vol. 84 (5). P. 274–281. DOI: https://doi.org/10.17660/eJHS.2019/84.5.3

Вплив обробки антиоксидантними композиціями на вихід стандартної плодової продукції після холодильного зберігання / М. Є. Сердюк [та ін.]. Вісник Нац. техн. ун-ту “ХПІ”. Сер.: Нові рішення в сучасних технологіях = Bulletin of National Technical University “KhPI”. Ser.: New solutions in modern technologies. 2017. № 23 (1245). С. 176–181. DOI: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.23.28

Кушнірук В. С. Ефективність переробки та зберігання садівницької продукції в Миколаївській області. Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія Економіка АПК і природокористування. 2009. № 14. С. 85–94.

Постол Ю. О., Стручаєв М. І. Дослідження заморожування, зберігання і розморожування плодоовочевої про¬дукції. URL: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/9750 (дата звернення 12.05.2024).

Zhu Z., Geng Y., Sun Da-W. Effects of operation processes and conditions on enhancing performances of vacuum cooling of foods. Trends in Food Science & Technology. 2019. Vol. 85. P. 67–77. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.12.011

Ozturk B., Celik S. M., Karakaya M., Karakaya O., Islam A., Yarilgac T. Storage temperature affects phenolic content, antioxidant activity and fruit quality parameters of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.). Journal of Food Processing and Preservation. 2017. Vol. 41 (1). e12774. DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.12774

Gao Y.-S., Zheng Q.-Y., Zhang X.-R. Numerical investigation of Marangoni effect during precooling of fruits and vegetables. Journal of Food Processing and Preservation. 2019. Vol. 43 (4). e13916. DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.13916

Василишина О. В. Оптимізація зберігання плодів вишні з попередньою обробкою розчином хітозану. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2019. Вип. 3. С. 83–87. DOI: https://doi.org/10.31521/2313-092Х/2019-3(103)

Василишина О. В. Зміна якості плодів вишні за попередньої обробки полісахаридними композиціями протягом зберігання. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2020. № 3. С. 13–20. DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2020.03.01

Gong Y. F., Cao Y., Zhang X. R. Forced-air precooling of apples: Airflow distribution and precooling effectiveness in relation to the gap width between tray edge and box wall. Postharvest Biology and Technology. 2021. Т. 177. P. 111523.

Kumar A., Kumar R., Subudhi S. Numerical modeling of forced-air pre-cooling of fruits and vegetables. International Journal of Refrigeration. 2023. Vol. 145. P. 217–232. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2022.09.007

Mahajan K., Gupta S. K., Sharma S. R., Kapoor S. Effect of precooling on quality of pear fruits during storage. Indian Journal of Horticulture. 2022. Vol. 79 (4). P. 502–506. URL: https://journal.iahs.org.in/index.php/ijh/article/view/ 133. DOI: https://doi.org/10.5958/0974-0112.2022.00052.4

Lomeiko O., Yefimenko L., Tarasenko V. Vacuum Cooling Technology for Pre-cooling of Cherry Fruits. Modern Development Paths of Agricultural Production. 2019. Ch. 1. P 281–286. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_29

DSTU 8325: 2015. Вишня свіжа. Технічні умови [Чинний від 01.07.2017]. Київ, 2017. 4 с. (Інформація та документація).

ДСТУ ISO 874-2002. Фрукти та овочі свіжі. Відбір проб [Чинний від 2003-01-10]. Київ, 2002. 5 с. (Інформація та документація).

Linke M., Herppich W. B., Geyer M. Green peduncles may indicate postharvest freshness of sweet cherries. Postharvest biology and technology. 2010. Т. 58, № 2. P. 135–141. DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2010.05.014

Ivanova I., Tymoshchuk T., Kravchuk M., Ishchenko I., & Kryvenko A. Sensory evaluation of sweet cherries for sustainable fruit production in the European market. 2023. Scientific Horizons. 2023. Vol. 26 (10). P. 93–106. DOI: https://doi.org/10.48077/scihor10.2023.93

Wu, P., Jia, C., Fan, S., Sun, Y. (2018). Principal component analysis and fuzzy comprehensive evaluation of fruit quality in cultivars of cherry. Transactions of the Chinese Society of Agricultural Engineering, 34 (17), 291–300. DOI: https://doi.org/10.11975/j

Bilkova, A., Knapova, P., Suran, P., Kwiecien, J., Svec, F., Sklenarova, H. (2022). Effect of storage conditions on content of pesticide residues in sweet cherries. Food Chemistry, 13, 100185. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fochx.2021.100185

Dogbe,W., Revoredo-Giha, C. (2021). Nutritional and Environmental Assessment of Increasing the Content of Fruit and Vegetables in the UK Diet. Sustainability, 13, 1076. DOI: https://doi.org/10.3390/su13031076

Janda, K. M., Ranjit, N., Salvo, D., Nielsen, A., Kaliszewski, C., Hoelscher, D. M., van den Berg, A. E. (2022). Association between Fresh Fruit and Vegetable Consumption and Purchasing Behaviors, Food Insecurity Status and Geographic Food Access among a Lower-Income, Racially/Ethnically Diverse Cohortin Central Texas. Nutrients, 14, 5149. DOI: https://doi.org/10.3390/nu14235149

Serradilla, M. J., Hernández, A., López-Corrales, M., Ruiz-Moyano, S., de Guía Córdoba, M., Martín, A. (2016). Composition of the Cherry (Prunus avium L. and Prunus cerasus L.; Rosaceae). Nutritional Composition of Fruit Cultivars, 127–147. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-408117-8.00006-4

Vignati, E., Lipska, M., Dunwell, J., Caccamo, M. (2022). Fruit Development in Sweet Cherry. Plants, 11 (12), 1531. DOI: https://doi.org/10.3390/plants11121531

Ivanova, І., Serdyuk, М., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Vorovka, M., Mrynskyi, I., Adamovych, A. (2022). Studies of the impact of environmental conditions and varietal features of sweet cherry on the accumulation of vitamin C in fruits by using the regression analysis method. Acta Agriculturae Slovenica, 118 (2),1–12. DOI: https://doi.org/10.14720/ aas.2022.118.2.2404

Borve, J., & Stesvand, A. (2019). Postharvest fungal fruit decay in sweet cherry graded in water with low clorine content. European Journal of Horticultural Science, 84 (5), 274–281. DOI: https://doi.org/10.17660/eJHS.2019/84.5.3

Zhu, Z., Geng, Y., Sun, Da-W. (2019) Effects of operation processes and conditions on enhancing performances of vacuum cooling of foods. Trends in Food Science & Technology, 85, 67–77. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.12.011

Ozturk, B., Celik, S. M., Karakaya, M., Karakaya, O., Islam, A., Yarilgac, T. (2017). Storage temperature affects phenolic content, antioxidant activity and fruit quality parameters of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.). Journal of Food Processing and Preservation, 41 (1), 12774. DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.12774

Gao, Y.-S., Zheng, Q.-Y., Zhang, X.-R. (2019). Numerical investigation of Marangoni effect during precooling of fruits and vegetables. Journal of Food Processing and Preservation, 43 (4), 13916. DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.13916

Vplyv obrobky antyoksydantnymy kompozytsiyamy na vyhid standartnoyi plodovoyi produktsiyi pislya kholodyl’noho zberigannya (2017) [The effect of treatment with antioxidant compositions on the yield ofstandart fruit products after cold storage] / M. Y.Serdyuk [et al.]. Visnyk Nats. Tekh. Un-tu “KhPI”. Ser.: Novi rishennya v suchasnykh

tekhnolohiyah = Bulletin of National Technical University “KhPI”. Ser.: New solutions in modern technologies, 23 (1245), 176–181. DOI: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2017.23.28 [in Ukrainian].

Kushniruk, V. S. (2009). Efektyvnist’ pererobky ta zberihannya sadivnyts’koyi produktsiyi Mikolaivs’kiy oblasti [Effectiveness of processing and storage of horticultural products in the Mykolaiv region]. Visnyk Kharkivskoho Natsional’noho ahrarnoho universitetu im. V. V. Dokuchayeva. Seria Ekonomica APK i pryrodokorystuvannya, 14, 85–94 [in Ukrainian].

Postol, Y., Struchaiev, M. (2019). Doslidzhennya zamorozhuvannya, zberigannya I rozmorozhuvannya plodoovochevoyi produktsiyi [Study of freezing, storageand thawing of fruitand vegetable products]. URL: http://elar.tsatu.edu.ua/ handle/123456789/9750 [in Ukrainian].

Vasylyshyna, O. (2019). [Optimization of storage fruit foods with preparing processing by hytosan solution]. Visnyk ahrarnoyi nauky Prychornomor’ya, 3, 83–87. DOI: https://doi.org/10.31521/2313-092Х/2019-3 (103) [in Ukrainian].

Vasylyshyna, O. (2020). Zmina yakosti plodiv vyshni za poperedn’oyi obrobky polisakharydnymy kompozytsiyamy protyahom zberihannya [Change in quality of cherry fruits pre-processed with polysaccharide compositions during storage]. Visnyk Poltavs’koyi ahrarnoy akademiyi, 3, 13–20. DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2020.03.01 [in Ukrainian].

Gong, Y. F., Cao, Y., Zhang, X. R. (2021). Forced-air precooling of apples: Airflow distribution and precooling effectiveness in relation to the gap width between tray edge and box wall. Postharvest Biology and Technology, 177, 111523.

Kumar, A., Kumar, R., Subudhi, S. (2023). Numerical modeling of forced-air pre-cooling of fruits and vegetables. International Journal of Refrigeration, 145, 217–232. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2022.09.007

Mahajan, K., Gupta, S. K., Sharma, S. R., Kapoor, S. (2022). Effect of precooling on quality of pear fruits during storage. Indian Journal of Horticulture, 79 (4), 502–506. URL: https://journal.iahs.org.in/index.php/ijh/article/view/13310.5958/0974-0112.2022.00052.4

Lomeiko, O., Yefimenko, L., Tarasenko, V. (2019). Vacuum Cooling Technology for Pre-cooling of Cherry Fruits. Modern Development Paths of Agricultural Production, 1, 281–286. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_29

Vyshnya svizha. Tekhnichni umovy [Fresh cherries]. (2017). DSTU 8325: 2015 from 01.07.2017. Kyiv, Derzhstandart Ukrainy [in Ukrainian].

Frukty y ovochi svizhi. Vidbyrannia prob [Fresh fruits and vegetables. Sampling]. (2002). DSTU ISO 874-2002. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].

Linke, M., Herppich, W. B., Geyer, M. (2010). Green peduncles may indicate postharvest freshness of sweet cherries. Postharvest biology and technology, 58, 2, 135–141. DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2010.05.014

Ivanova I., Tymoshchuk T., Kravchuk M., Ishchenko I., & Kryvenko A. Sensory evaluation of sweet cherries for sustainable fruit production in the European market. 2023. Scientific Horizons. 2023. Vol. 26 (10). P. 93–106. DOI: https://doi.org/10.48077/scihor10.2023.93

Переглядів статті: 10
Завантажень PDF: 5
Опубліковано
2024-10-22
Як цитувати
Іванова, І., & Сердюк, М. (2024). ТОВАРНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛОДІВ ВИШНІ ПІСЛЯ ЗБЕРІГАННЯ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (3 (13), 38-43. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.6