PROSPECTS OF THE IMPLEMENTATION OF THE SAFETY AND QUALITY MANAGEMENT SYSTEM OF RESTAURANT PRODUCTS
Abstract
The article summarizes the existing approaches to the management system of safety and quality of products and services of the restaurant industry. The main goal of the conducted research is to determine effective tools for managing the safety and quality of products and services in the restaurant industry based on international experience research, as well as the prospects for implementing best practices in the activities of Ukrainian hospitality industry entities. The systematization of literary sources and approaches to solving the problem of managing the safety and quality of products in the restaurant industry proved that the majority of publications are devoted to solving the problem of food safety in general. The issues of implementing safety and product quality management systems in the restaurant industry are insufficiently covered. The urgency of solving this scientific problem lies in the fact that the modern vector of Ukraine's development is particularly acutely raising the question of compliance of restaurant production technology with international norms and standards. The study of the implementation of the safety and quality management system of restaurant products in the article is carried out in the following logical sequence: an analysis of the international experience of solving the specified problem was carried out, it was determined that the international HACCP system is effectively implemented in developed countries, which defines the algorithm for analyzing risks and critical control points including the limits of the entire production and consumption chain of restaurant products. Methods of statistical analysis, methods of formalization, algorithm development, descriptive, analytical, and synthetic methods became the methodological tools of the conducted research. The current state of the restaurant industry in Ukraine and the world was chosen as the research period. The object of the study was the process of introducing the management system of safety and quality of restaurant products into the activities of restaurant businesses, since it is this process that allows guaranteeing the high quality and safety of the offered products and services. The study confirms and theoretically proves that the implementation of the HACCP system provides restaurants with a number of internal and external advantages. The results of the conducted research can be useful for business entities of the hospitality industry, various service companies that provide services for the development and implementation of a management system for the safety and quality of restaurant products.
References
Вахович І.М., Матвійчук Л.Ю, Смаль Б.А. Розвиток індустрії гостинності в сучасних умовах: тенденції та заходи посилення конкурентних переваг. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2021. № 6 (41). 494–502.
Гавриляк М.Я. & Шестопал Г.С. Системний підхід до безпечності харчової продукції в ЄС та Україні. Товарознавчий вісник. 2017. № 10. С. 5–13.
Прохорчук С.В. Головіна Н.А. Впровадження системи контролю за безпечністю та якістю дитячого харчування: досвід та перспективи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. Випуск 19, частина 2. С. 148–152.
Про встановлення загальних принципів і вимог у продовольчому праві, про створення європейського органу з питань безпечності харчових продуктів і про встановлення процедури забезпечення: Регламент №178/2002 Європейського парламенту і Ради Європейського Союзу. URL: https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es178-2002.pdf (дата звернення: 15.10.2022).
Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР: Наказ Мінагрополітики України від 08.08.2019 № 446. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/z0980-19 (дата звернення: 18.10.2022).
Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР): Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 р. № 590. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12 (дата звернення: 02.11.2022).
Русавська, В.А. & Чеботаєва Т.М. Застосування принципів системи HACCP в удосконаленні системи управління якістю продукції та послуг ресторанних закладів. Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації: тези доповідей VІІ Міжнародна науково-практична інтернет-конференція (Київ, 9–10 квітня 2020 р). Київ : Вид. центр КНУКіМ, 2020. C. 57–60.
European Commission. General Food Law URL: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en. (дата звернення: 15.10.2022).
Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) URL: https://www.haccp.com (дата звернення: 05.10.2022).
References
Vakhovych I., Matviichuk L. & Smal B. (2021). Rozvytok industrii hostynnosti v suchasnykh umovakh: tendentsii ta zakhody posylennia konkurentnykh perevah. [Development of the hospitality industry in modern conditions: trends and measures to strengthen competitive advantages]. Finansovo-kredytna diialnist: problemy teorii ta praktyky [Financial and credit activity: problems of theory and practice], vol. 6 (41), pp. 494–502 [in Ukrainian].
Havryliak M. & Shestopal H. (2017). Systemnyi pidkhid do bezpechnosti kharchovoi produktsii v ЕС ta Ukraini. [A systematic approach to the safety of food products in the EU and Ukraine] Tovaroznavchyi visnyk [Commodity Bulletin], no. 10, pp. 5–13 [in Ukrainian].
Prokhorchuk S. Holovina N. (2018). Vprovadzhennia systemy kontroliu za bezpechnistiu ta yakistiu dytiachoho kharchuvannia: dosvid ta perspektyvy [Implementation of the control system for the safety and quality of baby food: experience and prospects]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu [Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University], vol. 19, chastyna 2, pp. 148–152 [in Ukrainian].
Pro vstanovlennia zahalnykh pryntsypiv i vymoh u prodovolchomu pravi, pro stvorennia yevropeiskoho orhanu z pytan bezpechnosti kharchovykh produktiv i pro vstanovlennia protsedury zabezpechenia: Rehlament №178/2002 Yevropeiskoho parlamentu i Rady Yevropeiskoho Soiuzu [On the establishment of general principles and requirements in food law, on the establishment of a European food safety authority and on the establishment of the procedure for ensuring: Regulation No. 178/2002 of the European Parliament and the Council of the European Union]. Available at: https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es178-2002.pdf (accessed: 15.10.2022) [in Ukrainian].
Pro zatverdzhennia formy akta, skladenoho za rezultatamy provedennia zakhodu derzhavnoho kontroliu u formi audytu postiino diiuchykh protsedur, zasnovanykh na pryntsypakh NASSR: Nakaz Minahropolityky Ukrainy vid 08.08.2019 № 446 [On the approval of the form of the act drawn up based on the results of the state control measure in the form of an audit of permanently operating procedures based on the principles of the HACCP: Order of the Ministry of Agrarian Policy of Ukraine dated August 8, 2019 No. 446]. Baza danykh «Zakonodavstvo Ukrainy». Available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/z0980-19 (accessed: 18.10.2022) [in Ukrainian].
Pro zatverdzhennia Vymoh shchodo rozrobky, vprovadzhennia ta zastosuvannia postiino diiuchykh protsedur, zasnovanykh na pryntsypakh Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv (NASSR): Nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy vid 01.10.2012 r. № 590 [On the approval of the Requirements for the development, implementation and application of permanent procedures based on the principles of the Food Safety Management System (FASSR): Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine dated October 1, 2012 No. 590]. Available at: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12 (accessed: 15.10.2022) [in Ukrainian].
Rusavska, V. & Chebotaieva T. (2020). Zastosuvannia pryntsypiv systemy HACCP v udoskonalenni systemy upravlinnia yakistiu produktsii ta posluh restorannykh zakladiv [Application of the principles of the HACCP system in the improvement of the quality management system of products and services of restaurant establishments]. Proceedings of the Hostynnist, servis, turyzm: dosvid, problemy, innovatsii (Kyiv, 9-10 April 2020). Kyiv: Vyd. tsentr KNUKiM, pp. 57–60 [in Ukrainian].
European Commission. General Food Law Available at: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en (accessed: 02.11.2022)
Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) Available at: https://www.haccp.com (accessed: 05.10.2022).