REGULATORY SUPPORT OF ORGANIZATION OF HOTEL BUSINESS ACTIVITIES IN MODERN CONDITIONS

Keywords: hotel industry, regulatory requirements, organization, standards

Abstract

The paper presents an analysis of the current regulatory framework on the organization of hotel industry activities in Ukraine. The assessment of the dynamics of changes in the hotel business and consideration of the need to adhere to stricter measures to ensure sanitation, safety in connection with the quarantine conditions caused by the COVID-19 pandemic have been made taking into account present time requirements. The analysis of theoretical and methodical research papers concerning terminological base and the characteristic of the essence of a number of definitions concerning issues of the organization of economic activities of hotels both in Ukraine, and abroad is presented. The purpose of the study is to analyze the current regulatory framework on the organization of the hotel industry in Ukraine in modern conditions. Analytical, statistical methods, comparison methods, etc. have been used during the research. Taking into account the challenges of time in the direction of creating safe conditions for the organization and provision of relevant quality services in the field of tourism, the main current regulations (international, domestic, industry, etc.) are systematized and the attention is focused on the urgent need to develop appropriate indicators and criteria for their improvement and adaptation to real conditions of their implementation in cities. The article proves that the quality of hotel services depends on a set of measures and actions in their harmonious combination and synergy. Systematization of various factors influencing the development and definition of tools for the implementation of standards, consideration of adaptive factors for the implementation of regulatory requirements should be a driving force towards ensuring the quality of hotel services at all levels of management. The article summarizes the arguments on the need to take into account the requirements of international standards in the field of organization and provision of hotel services in the state standards of Ukraine. According to the results of the study, it is concluded that knowledge and compliance with regulatory requirements for the organization of the hotel is important to ensure the quality of the organization and provide basic and additional services to tourists, contributes not only to a safe stay in a hotel or other accommodation, but also to comfort and attractiveness for further demand among different consumer groups. The results of the study can be useful for employees in the field of tourism, hotel and restaurant business, service sector in general, scientists, teachers, students of higher educational institutions who master the specialties "Tourism", "Hotel and restaurant business" and so on.

References

Всесвітня туристична організація. Вікіпедія. Взято з https://uk.wikipedia.org/wiki/

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація малих готелів та апартаментів України». ВГО «АМГАУ». Взято з https://vkursi.pro/card/vho-amhau-35142910

Господарський кодекс України (2003): Закон України від 16.01.2003 р. № 436-IV. Відомості Верховної Ради України, 18, 19-20, 21-22. Ст. 144.

Давидова О. Ю. (2017). Формування системи інноваційного управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства. Бізнес Інформ, 11, 459-464.

Законодавча база України (2020). Київ. Взято з http://search.ligazakon.ua/search/business/instruction/ua/

Іжі М. М. та ін. (2016). Регіональний туристичний продукт: проектний підхід до забезпечення конкурентоспроможності: монографія; за заг. ред. М. М. Іжі. Одеса: ОРІДУ НАДУ.

Колективні засоби розміщування в Україні у 2018 році (2019): стат. інформація. Державна служба статистики. Київ.

Конституція України від 28.06.1996 р. Відомості Верховної Ради України, 30. Ст. 141. Поточна редакція від 01.01.2020 р. № 27-ІХ.

Коркуна О. та ін. (2019). Організація готельного господарства: навч.-метод. посіб. для студ. спец. 241 «Готельно-ресторанна справа» ден. та заоч. форм навч. Львів.

Крамаренко М. О. (2018). Наукові засади архітектурно-планувальної організації курортних готелів. Дис. … канд. арх. (доктора філософії) за спец. 18.00.02. Київ.

Круль Г. Я. (2017). Основи готельної справи: навч. посіб. Київ.

Матвійчук Л. Ю. (2016). Регіональні особливості розвитку готельного господарства в Україні. Економічні науки, 13, 265-273.

Милашко О. Г. (2018). Оцінювання стану та розвитку колективних засобів розміщування Одеської області. Глобальні та національні проблеми економіки, 21, 711-715.

Мілашовська О. І. та ін. (2017). Інноваційний потенціал підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство, 8, 431-435.

Податковий кодекс України (2011): Закон України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ. Відомості Верховної Ради України, 13. Ст. 112.

Про затвердження плану заходів з реалізації Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року в 2017 році: Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 30.06.2017 № 958. Взято з https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0958731-17

Про затвердження Порядку встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання): Постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2009 № 803. Редакція від 01.01.2020. Взято з https://zakon.rada.gov.ua

Про затвердження Порядку надання державної підтримки здійсненню державно-приватного партнерства: Постанова КМУ від 17.03.2011 р. № 279. Взято з http://zakon5.rada.gov.ua/

Про затвердження Правил користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг: Наказ Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 № 19. Із змінами. Редакція від 12.11.2010. Взято з http://zakon5.rada.gov.ua/

Про затвердження форми свідоцтва про встановлення категорії готелю (2012): Наказ Міністерства інфраструктури України від 23.01.2012 № 28. Зі змінами. Офіційний вісник України, 13.

Collective means of accommodation in Ukraine in 2018 (2019): stat. information. State Statistics Service. Kyiv. [in Ukrainian].

Commercial Code of Ukraine (2003): Law of Ukraine of January 16, 2003, № 436-IV. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy [Bulletin of the Supreme Council of Ukraine], 18, 19-20, 21-22. Art. 144. [in Ukrainian].

Constitution of Ukraine of June 28, 1996. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy [Bulletin of the Supreme Council of Ukraine], 30. Art. 141. Current edition from 01.01.2020 № 27-IX. [in Ukrainian].

Davydova, O. Yu. (2017). Formation of innovative management system of hotel and restaurant enterprises development. Biznes Inform [Business Inform], 11, 459-464. [in Ukrainian].

Izhi, M. M. et al. (2016). Regional tourism product: a project approach to ensuring competitiveness: monograph; under general ed. of M. M. Izhi. Odessa: ORIDU NADU. [in Ukrainian].

Korkuna, O. et al. (2019). Organization of the hotel industry: method. manual for students in speciality 241 "Hotel and restaurant business" of full time and correspondence forms of education. Lviv. [in Ukrainian].

Kramarenko, M. O. (2018). Scientific principles of architectural and planning organization of resort hotels. Dis. … cand. arch. (D.Ph.) in speciality 18.00.02. Kyiv. [in Ukrainian].

Krul, G. Ya. (2017). Fundamentals of hotel business: manual. Kyiv. [in Ukrainian].

Legislative base of Ukraine (2020). Kyiv. Retrieved from http://search.ligazakon.ua/ search/business/instruction/ua/

Matviychuk, L. Yu. (2016). Regional features of hotel industry development in Ukraine. Ekonomichni nauky [Economic sciences], 13, 265-273. [in Ukrainian].

Milashko, O. G. (2018). Assessment of the state and development of collective accommodation of Odessa region. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky [Global and national economic problems], 21, 711-715. [in Ukrainian].

Milashovska, O. I. et al. (2017). Innovative potential of hotel and restaurant business. Ekonomika ta suspilstvo [Economy and society], 8, 431-435. [in Ukrainian].

On approval of the action plan for the implementation of the Strategy for the development of tourism and resorts for the period up to 2026 in 2017: Order of the Ministry of Economic Development and Trade of Ukraine dated 30.06.2017 № 958. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0958731-17

On approval of Rules on the use of hotels and similar means of accommodation and rendering of hotel services: Order of the State tourist administration of Ukraine from 16.03.2004 № 19. With changes. Edited 11.12.2010. Retrieved from http://zakon5.rada.gov.ua/

On approval of the form of the certificate on establishment of the hotel category (2012): Order of the Ministry of Infrastructure of Ukraine dated 23.01.2012 № 28. With changes. Ofitsiinyi visnyk Ukrainy [Official Bulletin of Ukraine], 13. [in Ukrainian].

On approval of the Procedure for establishing categories to hotels and other facilities intended for the provision of temporary accommodation: Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of 29.07.2009 № 803. Revision of 01.01.2020. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua

On approval of the Procedure for providing state support to the implementation of public-private partnership: Resolution of the Cabinet of Ministers of March 17, 2011 № 279. Retrieved from http://zakon5.rada.gov.ua/

Tax Code of Ukraine (2011): Law of Ukraine of December 2, 2010 № 2755-VI. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy [Bulletin of the Supreme Council of Ukraine], 13. Art. 112. [in Ukrainian].

Ukrainian Public Organization "Association of small hotels and apartments of Ukraine". UPO "ASHAU". Retrieved from https://vkursi.pro/card/vho-amhau-35142910

World Tourism Organization. Wikipedia. Retrieved from https://uk.wikipedia.org/wiki/

Article views: 214
PDF Downloads: 52
Published
2020-08-30
How to Cite
Bieliaieva, S., & Herman, I. (2020). REGULATORY SUPPORT OF ORGANIZATION OF HOTEL BUSINESS ACTIVITIES IN MODERN CONDITIONS. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2), 47-57. https://doi.org/10.24025/2708-4949.2.2020.213039