ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ КОНТРАКТНОГО УПРАВЛІННЯ ГОТЕЛЬНИМИ МЕРЕЖАМИ

  • Лариса Чепурда Черкаський державний технологічний університет
  • Ігор Луцький Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: готельна мережа, контракт, управління, фактори, макросередовище, умови

Анотація

Мета статті полягає в аналізі підходів до класифікації готельних мереж, що існують на вітчизняному та міжнародному ринках. Наведено визначення поняття «готельна мережа» різних відомих науковців. Усі ці визначення є схожими між собою, але деякі з них відрізняються окремими аспектами. Проаналізовано, які аспекти є спільними в цих визначеннях та які є ключовими, виходячи з цього в роботі систематизовано основні ознаки (критерії) та елементи, що характеризують готельні мережі. Окрему увагу приділено тим авторам, що розробили максимально повну характеристику цього питання. В публікації зазначено перелік цілей, що ставлять перед собою готельні мережі. Проведено поділ факторів, що впливають на стан та розвиток готельних мереж на дві групи та надано характеристику для кожної групи. Систематизовано показники макро- та мікросередовища підприємства, що стосується його економічного середовища. В свою чергу економічне середовище також було поділено на дві окремі категорії: макро- та мікросередовище. Визначено фактори прямої та непрямої дії, що впливають на готельне підприємство. Деталізовано основні тенденції розвитку готельних мереж. Визначено поняття «контракт». Систематизовано види контрактів, що постійно використовуються в сучасному житті. В публікації надано короткі історичні відомості про те, як виникло контрактне управління готельними мережами в світі. Розвиток контрактної форми господарювання сприяв підвищенню ефективності управління готелем, а також надходженню в готельне господарство інвестицій з інших сфер діяльності – банків, страхових компаній тощо. Проаналізовано основні умови, яких мають дотримуватись при укладанні договору. Визначено основні 5 етапів укладення контракту в готельному бізнесі. Контрактне управління є найефективнішим та найбільш результативним видом управління для готельних мереж, поміж з усіх інших що можуть бути. Управління готельною мережею за контрактом має як свої переваги, так і недоліки, що повинні мати на увазі керівники готельних підприємств. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали методи статистичного аналізу, методи формалізації, описові, аналітичні та синтетичні методи. Об’єктом дослідження обрано аналіз теоретико-методологічних засад контрактного управління готельними мережами в Україні та в світі.

Посилання

Башинська І. О. Маркетингові комунікації підприємства у соціальних мережах. Економічні науки. Серія «Економіка та менеджмент». 2020. Випуск 9 (34). Частина 1. С. 36–41.

Безручко Л. Сучасний стан та перспективи розвитку готельних мереж у світі та Україні. Вісник Львівського університету. Серія міжнародні відносини. 2020. №45. C. 273–280.

Бурак Т. В. Розвиток контрактного управління готельними мережами в Україні. Економіка. Управління. Інновації. 2019. №1(9). С. 97–105. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/burak.htm. (дата звернення: 15.12.2022).

Герасименко Г. В. Ринки туристичних послуг: стан і тенденції розвитку: монографія/ за заг. ред. В. Г. Герасименка. Одеса: Астропринт, 2020. С. 304.

Горіна Г.О. Сутність та специфіка мережевої організації міжнародного готельного бізнесу. Економіка та держава. 2021. № 3. С. 107–109.URL:http://www.irbisnbuv.gov.ua/cgibin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=ecde_2011_3_31. (дата звернення: 16.12.2022).

Довгаль Г., Данько Н. Міжнародні готельні мережі: світовий досвід для України. Сучасні тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу: міжнародний та національний досвід: колективна монографія. 2017. X. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, C. 110–127.

Iлляшенко С. М. Інноваційний розвиток: маркетинг і менеджмент знань: монографія. Харків : Діса плюс. 2016. 192 c.

Колодійчук А. В. Готельні мережі як ефективний спосіб ведення бізнесу в індустрії гостинності: світовий досвід. Формування ринкових відносин в Україні. 2016. № 6. С. 54-56. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/frvu_2016_6_15.

Кудлай Т. В. Готельні мережі: еволюція та становлення. Бізнес-Інформ. 2020. № 8. С. 179–183.

Кузьмін О., Жежуха В. Кластери як чинник інноваційного розвитку підприємств і територіальних утворень. Економіст. 2019. № 2. С. 14–23.

Ломачинська, І. А. Інноваційна економіка: теоретичні та практичні аспекти : монографія. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. С. 465–482.

Парфіненко А. Ю. Особливості формування та реалізації туристичної політики держави: міжнародний, національний, регіональний досвід : монографія / кол. авт. ; за ред. А. Ю. Парфіненка. – Х. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2019. С. 280.

Шевчук В., Бордун О. Стратегії міжнародних готельних мереж та детермінанти планування їх розвитку в Україні. Економічний аналіз. 2020. Том 30. № 3. С. 190–196.

Шимакова В. Є. Роль кластеризації в розвитку туристичного бізнесу в регіонах. Культура народів Причорномор’я: науковий журнал. 2020. № 137. С. 62–66.

Шикіна О. В., Гончаренко Я. Є., Козловський Р. С. Тенденції розвитку Європейського ринку готельних послуг. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2019. № 5(268). С. 216–233.

International hotel chains and their effectiveness. Major global hotel chains.URL: https://zizuhotel.ru/en/rabotablogerom/mezhdunarodnyegostinichnye-cepi-i-ih-effektivnostosnovnye/. (дата звернення: 15.12.2022).

Jobs S. Top 100 Hotel Chains in the World. URL:https://www.soegjobs.com/top100-hotel-chains/. (дата звернення: 15.12.2022).

Pandyak I. Modern strategies of highly competitive organization of hotel chains. Journal of Geography, Politics and Society. 2020. №6 (4), pp. 72–76.

Richard B. Hotel chains: survival strategies for a dynamic future. Journal of Tourism Futures. 2019. №3 (1), pp. 56–65.

References

Bashynska I. O. (2020) Marketynhovi komunikatsii pidpryiemstva u sotsialnykh merezhakh [Marketing communications of the enterprise in social networks]. Ekonomichni nauky. Seriia «Ekonomika ta menedzhment», vol. 9 (34). Chastyna 1, pp. 36–41.

Bezruchko L. (2020) Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku hotelnykh merezh u sviti ta Ukraini [The current state and prospects for the development of hotel chains in the world and in Ukraine]. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia mizhnarodni vidnosyny, no. 45, pp. 273–280.

Burak T. V. (2019) Rozvytok kontraktnoho upravlinnia hotelnymy merezhamy v Ukraini [Development of contract management of hotel chains in Ukraine]. Ekonomika. Upravlinnia. Innovatsii, no. 1(9), pp. 97–105. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/burak.htm. (accessed 15.12.2022).

Herasymenko H. V. (2020) Rynky turystychnykh posluh: stan i tendentsii rozvytku: monohrafiia/ za zah. red. V. H. Herasymenka [Markets of tourist services: state and development trends]. Odesa: Astroprynt, p. 304.

Horina H.O. (2021) Sutnist ta spetsyfika merezhevoi orhanizatsii mizhnarodnoho hotelnoho biznesu [The essence and specifics of the network organization of the international hotel business]. Ekonomika ta derzhava, no. 3, pp. 107–109. Available at: http://www.irbisnbuv.gov.ua/cgibin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=ecde_2011_3_31. (accessed 16.12.2022).

Dovhal H., Danko N. (2017) Mizhnarodni hotelni merezhi: svitovyi dosvid dlia Ukrainy. Suchasni tendentsii rozvytku hotelno-restorannoho biznesu: mizhnarodnyi ta natsionalnyi dosvid: kolektyvna monohrafiia [International hotel chains: world experience for Ukraine. Modern trends in the development of the hotel and restaurant business: international and national experience: a collective monograph]. Kharkiv: KhNU imeni V. N. Karazina, зз. 110–127.

Illiashenko S. M. (2016) Innovatsiinyi rozvytok: marketynh i menedzhment znan: monohrafiia [Innovative development: marketing and knowledge management: monograph]. Kharkiv : Disa plius, 192 p.

Kolodiichuk A. V. (2016) Hotelni merezhi yak efektyvnyi sposib vedennia biznesu v industrii hostynnosti: svitovyi dosvid [Hotel chains as an effective way of doing business in the hospitality industry: global experience]. Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini, no. 6, pp. 54-56. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/frvu_2016_6_15.

Kudlai T.V. (2020) Hotelni merezhi: evoliutsiia ta stanovlennia [Hotel chains: evolution and development]. Biznes-Inform, no. 8, pp. 179–183.

Kuzmin O., Zhezhukha V. (2019) Klastery yak chynnyk innovatsiinoho rozvytku pidpryiemstv i terytorialnykh utvoren [Clusters as a factor of innovative development of enterprises and territorial entities]. Ekonomist, no. 2, pp. 14–23.

Lomachynska, I. A. (2019) Innovatsiina ekonomika: teoretychni ta praktychni aspekty : monohrafiia [Innovative economy: theoretical and practical aspects: monograph]. Kherson: OLDI-PLIuS, pp. 465–482.

Parfinenko A. Yu. (2019) Osoblyvosti formuvannia ta realizatsii turystychnoi polityky derzhavy: mizhnarodnyi, natsionalnyi, rehionalnyi dosvid : monohrafiia [Peculiarities of formation and implementation of state tourism policy: international, national, regional experience: monograph] (PhD Thesis), Kharkiv: KhNU imeni V. N. Karazina. 280 s.

Shevchuk V., Bordun O. (2020) Stratehii mizhnarodnykh hotelnykh merezh ta determinanty planuvannia yikh rozvytku v Ukraini [Strategies of international hotel chains and determinants of planning their development in Ukraine]. Ekonomichnyi analiz, vol. 30, no. 3, pp. 190–196.

Shymakova V. Ye. (2020) Rol klasteryzatsii v rozvytku turystychnoho biznesu v rehionakh [The role of clustering in the development of tourism business in the regions]. Kultura narodiv Prychornomoria: naukovyi zhurnal, no. 137, pp. 62–66.

Shykina O. V., Honcharenko Ya. Ye., Kozlovskyi R. S. (2019) Tendentsii rozvytku Yevropeiskoho rynku hotelnykh posluh [Development trends of the European market of hotel services]. Naukovyi visnyk Odeskoho natsionalnoho ekonomichnoho universytetu, no. 5 (268), pp. 216–233.

International hotel chains and their effectiveness. Major global hotel chains. Available at: https://zizuhotel.ru/en/rabotablogerom/mezhdunarodnyegostinichnye-cepi-i-ih-effektivnostosnovnye/. (date of reference: 15.12.2022).

Jobs S. Top 100 Hotel Chains in the World. Available at: https://www.soegjobs.com/top100-hotel-chains/. (accessed 15.12.2022).

Pandyak I. (2020) Modern strategies of highly competitive organization of hotel chains. Journal of Geography, Politics and Society, no. 6 (4), pp. 72–76.

Richard B. (2019) Hotel chains: survival strategies for a dynamic future. Journal of Tourism Futures, no. 3 (1), pp. 56–65.

Переглядів статті: 146
Завантажень PDF: 290
Опубліковано
2022-12-23
Як цитувати
Чепурда, Л., & Луцький, І. (2022). ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ КОНТРАКТНОГО УПРАВЛІННЯ ГОТЕЛЬНИМИ МЕРЕЖАМИ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (6), 15-19. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.3