ВИНОРОБСТВО ТА ВИНОГРАДАРСТВО В УКРАЇНІ: ЕНОТУРИЗМ, МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ТА МИСТЕЦТВО СОМЕЛЬЄ В УМОВАХ ВІЙНИ

  • Тетяна Брикова Чернівецький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0000-0001-8842-9028
Ключові слова: виноробство, гастротуризм, енотуризм, кластерний підхід, Wines of Ukraine, Укрвинпром, потужності, розвиток

Анотація

Військова агресія Росії проти України має свої негативні наслідки на всі сфери економічної діяльності України. Одними із традиційних виноробських регіонів нашої держави є Крим та Південь України, які є окупованими, або значно постраждали від військових дій. Метою представленого дослідження став аналіз стану виноробної галузі в сучасних умовах України та перспективи розвитку енотуризму та мистецтва сомельє. Зважаючи на триваючу агресію, частина виноробних та виноградарських підприємств провела релокацію, завдяки чому продовжує свою діяльність. Наразі в Україні розвиваються «нетипово виноробські» регіони, але галузь продовжує жити, хоча і потребує підтримки та модернізації. В даній роботі розглянуті реалії виноградарської та виноробної галузей в Україні, а також перспективи розвитку енотуризму та міжнародного представлення України, як виноробської держави; описана особливість та потенційна важливість розвитку роботи сомельє та необхідність комплексного підходу в розвитку винного туризму в Україні. За словами директора державної корпорації Укрвинпрому Україна має потенційні можливості стати потужним експортером якісного, висококласного вина на ринки Європейської співдружності та, загалом, світу. Такі перспективи українського виноробства підтверджують, як дані об’єднання Wines of Ukraine, так і нагороди та визнання, що здобуваються українськими компаніями та брендами на міжнародних виставках та фестивалях, що не лише затверджує Україну як якісного виробника, але й допомагає сформувати та розвивати винний та гастрономічний туризм, поєднуючи різних виробників в межах локального чи регіонального бренду, як от «Вина Закарпаття». Закордонний досвід доводить, що виважений підхід та продумана політика співпраці між виробниками, готельно-ресторанними, рекреаційними потужностями, логістичними та туристичними компаніями може створити потужний кластер, який не лише сприятиме економічному розвитку регіону, але й створюватиме власну автентичну культуру виробництва та споживання вина, що дозволить на рівних конкурувати з такими потужними виноробними країнами, як Франція, Італія, або Іспанія.

Посилання

Благополучна А.Г., Слонь Ю.Д. Розвиток еногастрономії Черкащини. Х Всеукраїнська науково-практична інтернетконференція здобувачів вищої освіти та молодих учених «Сучасні проблеми ш перспективи економічного розвитку». Умань : УДПУ імені Павла Тичини, 2023. С. 564.

Генеральне консульство України в Дюсельдольфі. Винна виставка ProWein 2024 у Дюссельдорфі. 12 березня 2024. URL: https://duesseldorf.mfa.gov.ua/news/vinna-vistavka-prowein-2024-u-dyusseldorfi (дата звернення 13.08.2024).

Державна система охорони правової власності. Українське виноробство в умовах війни і розвиток галузі відповідно до норм ЄС: як допомагає захист прав ІВ. 13 квітня 2023. URL: https://ukrpatent.org/uk/news/main/ukrainske-vynorobstvo-prava-iv-13042023 (дата звернення 10.08.2024).

Комітет Верховної Ради України. Актуальні питання виноградарства та виноробства в Україні на шляху до євроінтеграції обговорено під час слухань у Комітеті з питань аграрної та земельної політики. Прес-служба Апарату Верховної Ради України. 14 березня 2023 року. URL: https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/234125.html (дата звернення 10.08.2024).

Кізюн А.Г., Гуцал Л.А., Цуркан І.М. Аналіз розвитку індустрії туризму в Україні в умовах російсько-української війни. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2023. № 8. С. 79–87. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-8-11

Кучеренко В. Знищені виноградники, вкрадені росіянами колекції вин: як війна впливає на виноробну галузь. Як працюють українські винороби під час війни і чи залишиться Україна з власним вином після перемоги? Економічна правд. 22 березня 2023. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/03/22/698313/ (дата звернення 12.08.2024).

Марчук У.О. Енотуризм в системі обліку України. In II Всеукраїнська науково-практична конференція “Економіка та підприємництво в умовах сучасних викликів”. Житомир: Поліський національний університет, 2024. С. 434–436.

Миронов Ю.Б. Шляхи післявоєнного відновлення індустрії туризму в Україні. Вісник ЛТЕУ. Економічні науки. 2023. № 71, С. 64–68. DOI: https://doi.org/10.32782/2522-1205-2023-71-09

Паньків Н.Є. Сучасні тенденції розвитку подієвого туризму на Закарпатті. Вісник Хмельницького національного університету. 2021. T. 5. № 1. С. 125–135. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2021-298-5(1)-21

Печко В. Галузь виноградарства та виноробства України: проблеми розвитку на шляху до євроінтеграції. Актуальні проблеми сучасного бізнесу: обліково-фінансовий та управлінський аспекти. 2023. С. 89–90. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/41804

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Верховна Рада України. 30 листопада 2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text (дата звернення: 10.08.2024).

Чорна Н. Кластерний підхід до розвитку винного туризму: зарубіжний досвід та можливості його впровадження в Україні. Економіка та суспільство. 2022. № 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-19

Шуліка Б. Виноградарство і виноробство в північно-східному лісостеповому краї України в поєднанні з винним туризмом. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії. 2021. № 34. С. 53–58. DOI: https://doi.org/10.26565/2075-1893-2021-34-07

Bordeaux fête le vin. le blog de Bordeaux fête le vin, 2024. URL: https://www.bordeaux-fete-le-vin.com/ (дата звернення: 13.08.2024).

Castriota-Scanderbeg A., Hagberg G.E., Cerasa A., Committeri G. et al. The appreciation of wine by sommeliers: a functional magnetic resonance study of sensory integration. Neuroimage. 2005. Vol. 25. No. 2. P. 570–578. DOI: https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2004.11.045

Falconer E. (Ed.) Space, Taste and Affect: Atmospheres That Shape the Way We Eat (1st ed.). London : Routledge, 2020. P. 83–98. DOI: https://doi.org/10.4324/9781315307473

Mihailuk E., Khumarov A. Development of gastronomic tourism perspectives in Ukraine. Economic Innovations. 2020. Vol. 22. No. 2. P. 71–81. DOI: https://doi.org/10.31520/ei.2020.22.2(75).71-81

Wines of Ukraine. Wines of Ukraine на ProWein 2024: досягнення, розвиток, нові перспективи. Напої. Технології та Інновації. 7 березня 2024. URL: https://techdrinks.info/wines-of-ukraine-na-prowein-2024-dosyagnennya-rozvytok-novi-perspektyvy/ (дата звернення: 13.08.2024).

Blagopoluchna А. G., & Slon’ Yu. D. (2023) Rozvytok enohastronomiyi Cherkashchyny. In X Vseukrayinsʹka naukovo-praktychna internetkonferentsiya zdobuvachiv vyshchoyi osvity ta molodykh uchenykh “Suchasni problemy sh perspektyvy ekonomichnoho rozvytku”. Uman: USPU after Pavlo Tychyna, p. 564. (in Ukrainian)

Consulate General of Ukraine in Dusseldorf. (March 12, 2024). Vynna vystavka ProWein 2024 u Dusseldorfi [Wine exhibition ProWein 2024 in Dusseldorf]. Available at: https://duesseldorf.mfa.gov.ua/news/vinna-vistavka-prowein-2024-u-dyusseldorfi (accessed August 13, 2024). (in Ukrainian)

Derzhavna systema okhorony pravovoyi vlasnosti. Ukrayinsʹke vynorobstvo v umovakh viyny i rozvytok haluzi vidpovidno do norm YES: yak dopomahaye zakhyst prav IV. (April 13 2023). Available at: https://ukrpatent.org/uk/news/main/ukrainske-vynorobstvo-prava-iv-13042023 (Accessed August 10 2024). (in Ukrainian)

Komitet Verhovnoi Rady Ukrainy. Aktualni pytannia vynogradorstva nf vynorobstva v Ukraini na shliahu do evrointegrartsii obgovoreno pid chas sluhan’ u Komiteti agrarnoi ta zemelnoi polityky. Press service of the Apparatus of the Verkhovna Rada of Ukraine. (March 14, 2023). Available at: https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/234125.html (accessed August 10, 2024). (in Ukrainian)

Kizyun A. H., Hutsal L. A., & Tsurkan I. M. (2023) Analiz rozvytku industriyi turyzmu v Ukrayini v umovakh rosiysʹko-ukrayinsʹkoyi viyny [Analysis of the development of the tourism industry in Ukraine in the conditions of the Russian-Ukrainian war]. Industriya turyzmu i hostynnosti v Tsentralʹniy ta Skhidniy Yevropi, no. (8), pp. 79–87. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-8-11 (in Ukrainian)

Kucherenko V. Znyshcheni vynohradnyky, vkradeni rosiyanamy kolektsiyi vyn: yak viyna vplyvaye na vynorobnu haluzʹ. Yak pratsyuyutʹ ukrayinsʹki vynoroby pid chas viyny i chy zalyshytʹsya Ukrayina z vlasnym vynom pislya peremohy? [Destroyed vineyards, stolen wine collections by the Russians: how the war affects the wine industry. How do Ukrainian winemakers work during the war and will Ukraine be left with its own wine after the victory?]. Ekonomichna Pravda. (March 22, 2023). Available at: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/03/22/698313/ (accessed August 12, 2024). (in Ukrainian)

Marchuk U. О. (2024) Enoturyzm v systemi obliku Ukrayiny. In II Vseukrayinsʹka naukovo-praktychna konferentsiya “Ekonomika ta pidpryyemnytstvo v umovakh suchasnykh vyklykiv”. Zhytomyr: Polissya National University, pp. 434–436. (in Ukrainian)

Myronov Yu. B. (2023) Shlyakhy pislyavoyennoho vidnovlennya industriyi turyzmu v Ukrayini [Ways of post-war restoration of the tourism industry in Ukraine]. Bulletin LTEU. Economical Science, no. (71), pp. 64–68. DOI: https://doi.org/10.32782/2522-1205-2023-71-09 (in Ukrainian)

Pan’kiv N. E. (2021) Suchasni tendentsiyi rozvytku podiyevoho turyzmu na Zakarpatti [Modern trends in the development of event tourism in Transcarpathia]. Visnyk Khmelʹnytsʹkoho natsionalʹnoho universytetu, no. 5(1), pp. 125–135. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2021-298-5(1)-21 (in Ukrainian)

Pechko V. (2023) Haluzʹ vynohradarstva ta vynorobstva Ukrayiny: problemy rozvytku na shlyakhu do yevrointehratsiyi [The field of viticulture and winemaking of Ukraine: development problems on the way to European integration]. Aktualʹni problemy suchasnoho biznesu: oblikovo-finansovyy ta upravlinsʹkyy aspekty, pp. 89–90. Available at: https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/41804 (accessed August 21, 2024). (in Ukrainian)

Uhoda pro asotsiatsiyu mizh Ukrayinoyu, z odniyeyi storony, ta Yevropeysʹkym Soyuzom, Yevropeysʹkym spivtovarystvom z atomnoyi enerhiyi i yikhnimy derzhavamy-chlenamy, z inshoyi storony [Association Agreement between Ukraine, on the one hand, and the European Union, the European Atomic Energy Community and their member states, on the other hand]. Verhovna Rada Ukrainy. (November 30, 2023). Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text (accessed August 10, 2024). (in Ukrainian)

Chorna N. (2022) Klasternyy pidkhid do rozvytku vynnoho turyzmu: zarubizhnyy dosvid ta mozhlyvosti yoho vprovadzhennya v Ukrayini [Cluster approach to the development of wine tourism: foreign experience and possibilities of its implementation in Ukraine]. Ekonomika ta suspilʹstvo, no. (41), pp. 1–6. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-19 (in Ukrainian)

Shulika B. (2021) Vynohradarstvo i vynorobstvo v pivnichno-skhidnomu lisostepovomu krayi Ukrayiny v poyednanni z vynnym turyzmom [Viticulture and winemaking in the northeastern forest-steppe region of Ukraine in combination with wine tourism]. The problems of continuous geographical education and cartography, no. (34), pp. 53–58. DOI: https://doi.org/10.26565/2075-1893-2021-34-07 (in Ukrainian)

Bordeaux fête le vin (2024) le blog de Bordeaux fête le vin. Available at: https://www.bordeaux-fete-le-vin.com/ (accessed August 13, 2024).

Castriota-Scanderbeg A., Hagberg G. E., Cerasa A., Committeri G., Galati G., Patria F., ... & Frackowiak R. (2005) The appreciation of wine by sommeliers: a functional magnetic resonance study of sensory integration. Neuroimage, no. 25(2), pp. 570–578. DOI: https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2004.11.045

Falconer E. (Ed.) (2020) Space, Taste and Affect: Atmospheres That Shape the Way We Eat (1st ed.). London: Routledge, рр. 83–98. DOI: https://doi.org/10.4324/9781315307473

Mihailuk E., & Khumarov A. (2020) Development of gastronomic tourism perspectives in Ukraine. Economic Innovations, no. 22(2), pp. 71–81. DOI: https://doi.org/10.31520/ei.2020.22.2(75).71-81

Wines of Ukraine (March 7, 2024) Wines of Ukraine na ProWein 2024: dosyahnennya, rozvytok, novi perspektyvy [Wines of Ukraine at ProWein 2024: achievements, development, new perspectives]. Napoi. Technologii ta innovatsii. Available at: https://techdrinks.info/wines-of-ukraine-na-prowein-2024-dosyagnennya-rozvytok-novi-perspektyvy/ (accessed August 13, 2024).

Переглядів статті: 28
Завантажень PDF: 6
Опубліковано
2024-10-22
Як цитувати
Брикова, Т. (2024). ВИНОРОБСТВО ТА ВИНОГРАДАРСТВО В УКРАЇНІ: ЕНОТУРИЗМ, МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ТА МИСТЕЦТВО СОМЕЛЬЄ В УМОВАХ ВІЙНИ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (3 (13), 12-18. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.2