ВИСОКОПРОТЕЇНОВІ БАТОНЧИКИ З ПІДВИЩЕНОЮ АНТИОКСИДАНТНОЮ АКТИВНІСТЮ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНЕ ПОРТАТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ В СИСТЕМІ ЗАГАЛЬНОГО ОЗДОРОВЛЕННЯ

  • Владислав Бондаренко Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара https://orcid.org/0009-0009-1975-7488
  • Ігор Смагін Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
  • Світлана Худякова Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара https://orcid.org/0000-0001-9921-8744
  • Наталія Кондратюк Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара https://orcid.org/0000-0002-0919-8979
  • Катерина Маторіна Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара https://orcid.org/0000-0002-4168-0159
Ключові слова: протеїнові батончики, здорове харчування, закуски, технологія

Анотація

Протеїни вважаються найважливішими макронутрієнтами для людського організму. Вони виконують багато корисних функцій: беруть участь у формуванні імунної системи на клітинному рівні, допомагають у синтезі ферментів, гормонів, білків плазми крові; синтезують антитіла, які протидіють збудникам хвороб; забезпечують організм енергією, перетворюючись при розщепленні на амінокислоти. Не дивлячись на те, що протеїни містяться у різноманітних харчових продуктах та сировині і поділяються на тваринні і рослинні білки, людський організм постійно відчуває нестачу білка, адже для повноцінного поповнення необхідно 100-150 г його щоденного споживання. Більшість білків приймають участь у процесах детоксикації від ксенобіотиків, ще частина має низький рівень засвоювання, це створює постійний дефіцит цих корисних компонентів харчування. Ринок протеїнових батончиків займає потужну нішу у багатьох сегментах харчування: оздоровчому, фітнес, дієтичному, вегетаріанському, спортивному, профілактичному, дитячому тощо. Батончики вважаються корисними перекусами і належать до альтернативного портативного харчування з метою підтримки вуглеводного, протеїнового, вітамінного, антиоксидантного, енергетичного балансу, швидкого тамування голоду та підвищення настрою. Деякі асортиментні позиції рекомендовані навіть для схуднення. Достовірно відомо, що споживання білка зменшує рівень гормону голоду греліну та допомагає природним шляхом зменшити споживання їжі. Слід зауважити, що далеко не усі протеїнові батончики виготовляються з корисних, так звано, «правильних» інгредієнтів. Важливою ознакою корисності – мінімального задоволення харчових потреб – вважається вміст не менше 8 г білка та 3 г клітковини на одну порцію. На сьогодні можна виділити кілька концепцій протеїнових батончиків, серед яких особливо переважають протеїнові батончики для схуднення, для тренувань (на різних етапах), енергетичні, міні-закусочні, портативні варіанти їжі, ідеальні (високобілкові). Враховуючи унікальність протеїнових батончиків, беззаперечну актуальність їх виробництва, необхідно підкреслити те, що існує проблема невпорядкованості інформації щодо їх класифікації, рекомендацій щодо підбору інгредієнтів, споживання, критеріїв якості та безпечності виробництва.

Посилання

Pang M., Trier C., Alexon Ch., Johnston C. S. (2023) Daily ingestion of protein bars (with or without added fiber) increased energy intake and body fat mass after one week in healthy adults: A crossover trial. Journal of Functiona. Foods, vol. 104. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jff.2023.105547

You X.-Y., Ding Y., Bu Q.-Y. etc. (2024) Nutritional, Textural, and Sensory Attributes of Protein Bars Formulated with Mycoproteins. Foods, vol. 13 (5). DOI: https://doi.org/10.3390/foods13050671

Małecki J., Tomasevic I., Djekic I., Sołowiej B. G. (2020) The Effect of Protein Source on the Physicochemical, Nutritional Properties and Microstructure of High-Protein Bars Intended for Physically Active People. Foods, vol. 9(10). DOI: https://doi.org/10.3390/foods9101467

Madureira A. R., Pereira C. I., Gomes A. M.P., Pintado M. E. (2007) Bovine whey proteins – Overview on their main biological properties. Food Research International, no. 40 (10), pp. 1197–1211. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2007.07.005.

Jovanov P., Sakač M., Jurdana M. etc. (2021) High-Protein Bar as a Meal Replacement in Elite Sports Nutrition: A Pilot Study. Foods, no. 10(11). DOI: https://doi.org/10.3390/foods10112628.

E-News Exclusive Sports Nutrition Bars for Casual Exercisers and Fitness Enthusiasts. Available at: https://www.todaysdietitian.com/enewsletter/enews_0423_01.shtml (accessed August 6, 2024).

Venison sea salt pepper bar. Available at: https://epicprovisions.com/products/venison-sea-salt-pepper-bar (accessed August 6, 2024).

The original keto bars, since 2014. Food that makes you feel good. Available at: https://www.ketobars.com/?srsltid=AfmBOoqgakLh-Mrz4JOZuZT6YhcGH0ONRJsd1p-YkF3IVBYWZ_SvMpDt (accessed August 6, 2024).

Refrigerated protein bars. Available at: https://bhufoods.com/collections/refrigerated-protein-bars?srsltid=AfmBOoqYGZbdWFFJLfg45-K1KUP-_A1uF9ibhgiCZTsZlgWKgj1_riEA (accessed August 6, 2024).

Single flavors. Available at: https://tastecando.com/pages/all-products?srsltid=AfmBOooJoawuZOdzq_g4_Q1bYKbm3IA-RgMYYV97XQ-WdwrRnVTkaIBW (accessed August 6, 2024).

AlJaloudi R., Al-Dabbas M. M., Hamad H. J. etc. (2024) Development and Characterization of High-Energy Protein Bars with Enhanced Antioxidant, Chemical, Nutritional, Physical, and Sensory Properties. Foods, vol. 13, is. 2. DOI: https://doi.org/10.3390/foods13020259.

Szydłowska A., Zielińska D., Łepecka A., Trząskowska M., Neffe-skocińska K., Kołożyn-krajewska D. (2020) Development of Functional High-protein Organic Bars with the Addition of Whey Protein Concentrate and Bioactive Ingredients. Agriculture, vol. 10, is. 9. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10090390

Learn to prototype and analyse benchtop protein bars. Available at: https://www.ingredion.com/emea/en-uk/solving-a-challenge/innovation-with-idea-labs/snacking/snacking-knowledge/protein-bar-demo.html (accessed August 6, 2024).

Переглядів статті: 35
Завантажень PDF: 9
Опубліковано
2024-10-22
Як цитувати
Бондаренко, В., Смагін, І., Худякова, С., Кондратюк, Н., & Маторіна, К. (2024). ВИСОКОПРОТЕЇНОВІ БАТОНЧИКИ З ПІДВИЩЕНОЮ АНТИОКСИДАНТНОЮ АКТИВНІСТЮ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНЕ ПОРТАТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ В СИСТЕМІ ЗАГАЛЬНОГО ОЗДОРОВЛЕННЯ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (3 (13), 5-11. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.1