PROBLEMS OF HEALTHY EATING OF THE YOUTH

  • Larysa Yaroslavska Cherkasy State Technological University
  • Vasyl Zahorodnii Cherkasy State Technological University
Keywords: balanced diet, health, calorie content, rational diet, food ration

Abstract

The article is devoted to the topic of healthy eating of student youth and its components. The main purpose of the study is to analyze the components of rational and balanced diet and seeking to identify the accents of a conscious attitude to nutrition in identifying its basic principles. Theoretical and methodological basis of the study were basic factors of the theory of nutrition, regulatory and legislative acts of Ukraine, scientific publications and works of domestic and foreign scientists on nutrition problems. To perform the tasks methods of scientific abstraction, synthesis, analysis, systematization and generalization of data were used in the article. Basic approaches to product consumption are discussed, maximally balanced by the basic nutrients of animal and vegetable origin. The issues of rational and balanced diet are covered, basic rules for maintaining a nutritional balance as well as its effect on the human body. Rational and balanced diet is an essential component of well-being and health of the young generation. A person who follows the rules of a healthy diet has certain advantages: no excess weight; chronic diseases disappear or the remission period increases; good health; high endurance, resistance to stress; there is a sense of control over one's body. The study empirically confirms and theoretically proves that a healthy diet problem is difficult and complex one and needs deep knowledge and skills in various fields of science and practice. The results of the work will help to solve the current problem − prevention of occurrence of gastrointestinal diseases among young generation and strengthening the general immunity of the students through adherence to the foundations of rational and balanced diet and consumption of quality food products.

References

Авдієвська, О.Г., Сотнікова-Мелешкіна, Ж.В., Ісаєва, Я.А. (2019) Вплив родини на формування харчового статусу студентської молоді, харчові звички майбутніх батьків. Здоровье ребенка. Т.14, Додаток 1, 88-94.

Банковська, Н. В. (2008). Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації : автореф. дис. ... канд. мед. наук: 14.02.01, 24.

Гриньова, М. В., Коновал, Н. О. (2013). Організація впливу збалансованого харчування на розумову діяльність студентської молоді, Полтава, 38.

Даниленко, Г.М., Летяго, Г.В., Водолажський, М.Л., Авдієвська, О.Г., Савєльєва, Л.М. (2018). Особливості харчування студентської молоді як важливого компонента здоров’язберігаючої поведінки. Молодий вчений (8), 293-296.

Жалпанова, Л. (2008). Диеты, которые нас убивают, 108.

Загородній, В. В., Ярославська, Л. П. (2018, 01-02 листопада). Продукти та технологія функціонального харчування. Матеріали першої міжнародної науково- практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрямки розвитку харчової індустрії», 2 (1), 130-134.

Замойська, К., Замойський, С., Вільчинська, Д., Чорна, О. (2014). Раціональне харчування студентів – запорука їхнього здоров’я. Наукові записки. Сер.: Педагогічні науки (132), 319-323.

Марушко, Ю.В., Таринська, О.Л. (2013). До питання харчування студентської молоді як чинника здорового способу життя. Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П.Л. Шупика. Київ, Кн. 3, 247-254.

Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії: (1999, 18 листопада) Наказ МОЗ України, (272). Взято з http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_19991118_272.html.

Плужнікова, Т.В., Радченко, Н.Р. (2017). Роль харчування у життєдіяльності студентів на прикладі студентів перших курсів ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» м. Полтава. Взято з http://www.elib.umsa.edu.ua/bitstream/umsa/3962/1/Rol_harchuvannya.pdf

Подригало, Л.В., Пашкевич, С.А., Прусик, К. (2012). Анализ питания студенческой молодежи во взаимосвязи с особенностями здоровья. Физическое воспитание студентов, 6, 83-87.

Скальный, А. В., Рудаков, И. А., Нотова, С. В., Бурцева, Т. И., Скальный, В. В., Баранова, О. В. (2005). Основы здорового питания: пособие по общей нутрициологии. Оренбург : ГОУ ОГУ, 117.

Цимбаліста, Н. В., Давиденко, Н.В. (2008). Стан фактичного харчування. Проблеми харчування, 1-2, 32-35.

Avdiyevs'ka, O.H., Sotnikova-Meleshkina, Zh.V., Isayeva, Ya.A. (2019) Vplyv rodyny na formuvannya kharchovoho statusu student·s'koyi molodi, kharchovi zvychky maybutnikh bat'kiv [Family influence on formation of nutrition status of student youth, dietary habits of future parents]. Zdorov'e rebenka. T.14, Dodatok 1, 88-94.

Bankovs'ka, N. V. (2008). Hihiyenichna otsinka stanu faktychnoho kharchuvannya dorosloho naselennya Ukrayiny ta naukove obgruntuvannya shlyakhiv yoho optymizatsiyi [Hygienic assessment of the state of the actual nutrition of the adult population of Ukraine and scientific justification of the ways of its optimization]: avtoref. dys... kand. med. nauk : 14.02.01, 24

Hryn'ova, M. V., Konoval, N. O. (2013). Orhanizatsiya vplyvu zbalansovanoho kharchuvannya na rozumovu diyal'nist' student·s'koyi molodi [Organization of balanced diet impact on mental activity of student youth], Poltava, 38.

Danylenko, H.M., Letyaho, H.V., Vodolazhs'kyy, M.L., Avdiyevs'ka, O.H., Savyel'yeva, L.M. (2018). Osoblyvosti kharchuvannya student·s'koyi molodi yak vazhlyvoho komponenta zdorov"yazberihayuchoyi povedinky [Peculiarities of student youth diet as an important component of health saving behaviour]. Molodyy vchenyy (8), 293-296.

Zhalpanova, L. (2008). Diety, kotorye nas ubivayut [Diets that kill us], 108.

Zahorodniy, V. V., Yaroslavs'ka, L. P. (2018, 01-02 lystopada). Produkty ta tekhnolohiya funktsional'noho kharchuvannya [Products and technology of functional nutrition]. Materialy pershoyi mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi «Intehratsiyni ta innovatsiyni napryamky rozvytku kharchovoyi industriyi», 2 (1), 130-134.

Zamoys'ka, K., Zamoys'kyy, S., Vil'chyns'ka, D., Chorna, O. (2014). Ratsional'ne kharchuvannya studentiv – zaporuka yikhn'oho zdorov"ya [Sensible nutrition of students is the key to their health]. Naukovi zapysky. Ser. : Pedahohichni nauky (132), 319-323.

Marushko, Yu.V., Taryns'ka, O.L. (2013). Do pytannya kharchuvannya student·s'koyi molodi yak chynnyka zdorovoho sposobu zhyttya [The issue of student youth nutrition as a factor of healthy lifestyle]. Zbirnyk naukovykh prats' spivrobitnykiv NMAPO im. P.L. Shupyka. Kyyiv, Kn. 3, 247-254.

Normy fiziolohichnykh potreb naselennya Ukrayiny v osnovnykh kharchovykh rechovynakh ta enerhiyi: [Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy] (1999, 18 lystopada) Nakaz MOZ Ukrayiny, (272). Retrieved from http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_19991118_272.html.

Pluzhnikova, T.V., Radchenko, N.R. (2017). Rol' kharchuvannya u zhyttyediyal'nosti studentiv na prykladi studentiv pershykh kursiv VDNZU «Ukrayins'ka medychna stomatolohichna akademiya» m. Poltava [The role of nutrition in student life by way of example of first-year students of the Ukrainian Medical Dental Academy, Poltava]. Retrieved from http://www.elib.umsa.edu.ua/bitstream/umsa/3962/1/Rol_harchuvannya.pdf

Podryhalo, L.V., Pashkevych, S.A., Prusyk, K. (2012). Analyz pytanyya studencheskoy molodezhy vo vzaymosvyazy s osobennostyamy zdorov'ya [Analysis of student youth nutrition in relation to health characteristics]. Fyzycheskoe vospytanye studentov, 6, 83-87.

Skal'nyi, A. V., Rudakov, I. A., Notova, S. V., Burtseva, T. I. , Skal'nyi, V. V., Baranova, O. V. (2005). Osnovy zdorovogo pitaniya : posobie po obshchei nutritsiologii [The basics of healthy eating: a guide to general nutrition]. Orenburg : HOU OHU, 117.

Tsymbalista, N. V., Davydenko, N. V. (2008). Stan faktychnoho kharchuvannya [The state of actual nutrition]. Problemy kharchuvannya, 1-2, 32-35.

Article views: 153
PDF Downloads: 29
Published
2020-04-30
How to Cite
Yaroslavska, L., & Zahorodnii, V. (2020). PROBLEMS OF HEALTHY EATING OF THE YOUTH. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (1), 73-81. https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204099