ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ВІТЧИЗНЯНИХ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

  • Анна Грицина Національний університет харчових технологій
  • Вероніка Твердохліб Національний університет харчових технологій
  • Лариса Шаран Національний університет харчових технологій https://orcid.org/0000-0001-6404-0907
  • Наталія Бондар Національний університет харчових технологій https://orcid.org/0000-0002-6204-7328
  • Ольга Пушка Національний університет харчових технологій https://orcid.org/0000-0001-8016-4889
Ключові слова: готельне підприємство, екологізація, інновації, харчові відходи, сталий розвиток

Анотація

Стаття присвячена важливій і актуальній темі екологізації, яка виступає невід'ємною складовою сучасного розвитку підприємств сфери гостинності. На сьогоднішній день екологія стала не просто окремим напрямом, а повноцінною концепцією діяльності багатьох готелів. Вона відкриває значні переваги, серед яких зменшення собівартості надання готельних послуг завдяки створенню сприятливих природних умов, підвищення туристичної привабливості закладів розміщення, а також здобуття конкурентних переваг на ринку. Крім того, більшість сучасних споживачів віддають перевагу екологічно чистим засобам розміщення, що підкреслює значущість впровадження екологічних ініціатив у цій сфері. У дослідженні сформульовано ключові завдання щодо мінімізації негативного впливу діяльності готельних підприємств на навколишнє середовище. Зокрема, йдеться про адаптацію міжнародних екологічних практик до умов вітчизняного ринку гостинності. Серед таких практик виділяються ефективні еко-ініціативи, які охоплюють енергоефективність, збереження водних ресурсів, раціональне управління відходами, використання екологічно чистих матеріалів, а також підтримку принципів сталого розвитку галузі. Особливу увагу в роботі приділено перспективам впровадження інновацій у сферу управління харчовими відходами. До основних способів управління харчовими відходами відносять: запобігання утворення харчових відходів, повторне використання та перерозподіл харчових продуктів, перероблення харчових відходів, правильна утилізація. Зокрема, розглядається послідовність впровадження на території проєктованого туристиного готелю у смт Славське Львівської області спеціалізованої машини для виготовлення компосту та використання закладом харчового посуду. Цей підхід не лише сприятиме підтриманню природного середовища, але й стимулюватиме розвиток екологічної свідомості серед суспільства та працівників готельних підприємств. Гості таких закладів отримуватимуть можливість відпочити в гармонії з природою, що позитивно впливає на їхнє здоров'я та загальне враження від перебування. Отже, екологізація підприємств гостинності є необхідним і перспективним напрямом сталого розвитку галузі, який здатний забезпечити економічну ефективність закладу, соціальні переваги та збереження природних ресурсів для майбутніх поколінь.

Посилання

Kovtun A., Sharan L., Pushka O., Sharan A., Bondar N. Ecologization of hotel and restaurantbusiness enterprises: global and domestic experience. International scientific peer-reviewed journal «Scientific World Journal». 2024. Issue 25. Part 3. P. 133–142.

Паньків Н., Бик В. Екологізація готельно-ресторанної сфери в контексті сталого розвитку туризму в Україні. Вісник Хмельницького національного університету «Економічні науки». 2023. № 2. С. 146–156.

Тітомир Л.А., Коротич О.М., Халілова-Чуваєва Ю.О. Екологізація готелів як напрям розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Економіка харчової промисловості. 2021. Т.13. Вип. 3. С. 88-93.

Паук О.Є. Інноваційні напрями розвитку готельного господарства України: екологізація засобів розміщення. Науковий вісник НЛТУ України. 2016. Вип. 26. С. 29–32.

Красномовець В.А., Капліна Т.В. Інновації в системі розвитку підприємств готельного господарства. Підприємництво та інновації. 2021. № 16. С. 63–66.

Які компостувальні машини краще? Компанія Quickcrop: веб-сайт URL: https://www.quickcrop.ie/products/ridan-pro-200-composter.html (дата звернення: 29.09.2024).

Органічний посуд з пшеничних висівок. Компанія BIOTALP: веб-сайт URL: https://biotalp.com/ (дата звернення: 15.11.2024).

Kovtun A., Sharan L., Pushka O., Sharan A., Bondar N. (2024) Ecologization of hotel and restaurantbusiness enterprises: global and domestic experience. International scientific peer-reviewed journal «Scientific World Journal», issue 25, part 3, pp. 133–142.

Pankiv N., Byk V. (2023) Ekolohizatsiia hotelno-restorannoi sfery v konteksti staloho rozvytku turyzmu v Ukraini [Ecologization of the hotel and restaurant industry in the context of sustainable tourism development in Ukraine]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu «Ekonomichni nauky» - Bulletin of Khmelnytskyi National University "Economic Sciences", vol. 2. pp. 146–156.

Titomyr L. A., Korotych O. M., Khalilova-Chuvaieva Yu. O. (2021) Ekolohizatsiia hoteliv yak napriam rozvytku hotelno-restorannoho biznesu [Greening of hotels as a direction of hotel and restaurant business development]. Ekonomika kharchovoi promyslovosti - Economics of the food industry, vol. 13, no. 3, pp. 88-93.

Pauk O. Ye. (2016) Innovatsiini napriamy rozvytku hotelnoho hospodarstva Ukrainy: ekolohizatsiia zasobiv rozmishchennia [Innovative trends in the development of the hotel industry in Ukraine: environmentalization of accommodation facilities]. Naukovyi visnyk NLTU Ukrainy - Scientific bulletin of NLTU of Ukraine, vol. 2, pp. 29–32.

Krasnomovets V. A., Kaplina T. V. (2021) Innovatsii v systemi rozvytku pidpryiemstv hotelnoho hospodarstva [ Innovations in the system of development of hotel enterprises]. Pidpryiemnytstvo ta innovatsii - Entrepreneurship and innovation, vol. 16, pp. 63–66.

Yaki kompostuvalni mashyn krashche? [Which composting machines are better ?] Quickcrop: Available at: https://www.quickcrop.ie/products/ridan-pro-200-composter.html (accessed Septembr 29, 2024).

Orhanichnyi posud z pshenychnykh vysivok [Organic wheat bran cookware]. BIOTALP. Available at: https://biotalp.com/ (accessed November 15, 2024).

Переглядів статті: 8
Завантажень PDF: 6
Опубліковано
2025-02-19
Як цитувати
Грицина, А., Твердохліб, В., Шаран, Л., Бондар, Н., & Пушка, О. (2025). ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ВІТЧИЗНЯНИХ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ . Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (1 (15), 45-50. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(15).2025.8