CURRENT PROJECT MANAGEMENT TRENDS IN THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

Keywords: hotel and restaurant business, project management, hospitality services market trends, team management, project manager

Abstract

The article examines modern project management trends in the hotel and restaurant business. It was determined that in order to effectively adapt to modern business conditions, it is worth using cloud technologies for storing information about the project, communications, as well as group work and generating ideas, which have become indispensable in design. Using this software, it will be possible to quickly collect useful data for monitoring, verification and decision-making by hotel and restaurant business project managers and team members in real time. It was determined that hotel and restaurant establishments are becoming more dependent on technology, which is why project managers are faced with the need to be able to work with more complex software products in order to be able to effectively control the entire work process in the project. But for many project managers, the lack of knowledge and experience in working with such systems can be an objective reason for refusing employment. The article also defines modern theories and tasks of project management: providing the necessary knowledge to employees of the hotel and restaurant business, promoting the improvement of the qualifications of these employees, as well as solving problems that require further study in order to develop a scientific base in project management. Several project management trends that are just beginning to appear in the hospitality services market and will have a great impact in the future were discussed in detail: data security, remote work, automation of project management, management of employees and their emotions, analysis of project data. The following aspects are also defined, which the project manager uses when analyzing data on the project of the hotel and restaurant industry. It was determined that in order to create a new establishment of the hotel and restaurant business, it is recommended to study in more detail the modern trends in the development of the hospitality services market not only in Ukraine, but also in the region where the establishment is located. It will also make it possible to determine the main competitors of hotel and restaurant projects.

References

Галушка В. Теоретико-методичні засади управління проєктами. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 7. С. 92–98.

Завальнюк В. В. Методика проектування підсистеми інформаційного забезпечення стратегічного управління інноваційною діяльністю підприємства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2016. № 8(1). С. 82–85.

Кравченко К. Р. Історія управління проєктами. Сучасні комп’ютерні та інформаційні системи і технології. Київ : КНУТД, 2022. С. 188.

Науменко Є. О. Управління проектами підприємства із використанням інформаційних технологій. Інтегровані технології управління. Національний університет «Одеська політехніка», 2023. С. 19–21.

Постова В. В. Використання інформаційних систем та технологій в закладах ресторанного господарства: вплив на якість обслуговування та збільшення прибутку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Міжнародні економічні відносини та світове господарство». 2023. Вип. 47. С. 94–97.

Смолич Д. В. Інноваційні методи управління проектами. Економічний форум. 2019. №. 4. С. 50–54.

Фостолович В. А. Сучасні інструменти системи управління бізнесом у сфері готельно-ресторанної справи. Інвестиції: Практика та досвід. 2022. № 11-12. С. 18–25.

Halushka V. (2020) Teoretyko-metodychni zasady upravlinnia proiektamy. [Theoretical and methodological principles of project management]. Pidpryiemnytsvo, hospodarstvo i pravo, no. 7, pp. 92–98. [in Ukrainian]

Zavalniuk V. V. (2016) Metodyka proektuvannia pidsystemy informatsiinoho zabezpechennia stratehichnoho upravlinnia innovatsiinoiu diialnistiu pidpryiemstva [Methods of designing the subsystem of information support of strategic management of innovation activities of the enterprise]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia: Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo, vol. 8 (1), pp. 82–85. [in Ukrainian]

Kravchenko K. R. (2022) Istoriia upravlinnia proiektamy [History of project management]. Suchasni kompiuterni ta informatsiini systemy i tekhnolohii. Kyiv: KNUTD, p. 188. [in Ukrainian]

Naumenko Ye. O. (2023) Upravlinnia proektamy pidpryiemstva iz vykorystanniam informatsiinykh tekhnolohii [Enterprise project management using information technologies]. Intehrovani, tekhnolohii, upravlinnia. Natsionalnyi universytet «Odeska politekhnika», pp. 19–21. [in Ukrainian]

Postova V. V. (2023) Vykorystannia informatsiinykh system ta tekhnolohii v zakladakh restorannoho hospodarstva: vplyv na yakist obsluhovuvannia ta zbilshennia prybutku [Use of information systems and technologies in restaurants: impact on quality of service and increase in profit]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia «Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo», vol. 47, pp. 94–97. [in Ukrainian]

Smolych D. V. (2019) Innovatsiini metody upravlinnia proektamy [Innovative methods of project management]. Ekonomichnyi forum, vol. 4, pp. 50–54. [in Ukrainian]

Fostolovych V. A. (2022) Suchasni instrumenty systemy upravlinnia biznesom u sferi hotelno-restorannoi spravy [Modern tools of the business management system in the field of hotel and restaurant business]. Investytsii: Praktyka ta dosvid, vol. 11–12, рр. 18–25. [in Ukrainian]

Article views: 29
PDF Downloads: 30
Published
2023-09-20
How to Cite
Postova, V. (2023). CURRENT PROJECT MANAGEMENT TRENDS IN THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (3 (9), 44-48. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(9).2023.7