USE OF PLANT RAW MATERIALS AS A COMPLEX OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES FOR FUNCTIONAL BEVERAGES

  • Zoia Bondarchuk Cherkasy State Technological University
  • Yuliia Kurylenko Cherkasy State Technological University
  • Halyna Andronovych Cherkasy State Technological University
Keywords: functional drinks, biologically active substances, extract, common balm, rosemary, chokeberry (aronia)

Abstract

A wide range of functional drinks is provided by the content of various ingredients that have a positive effect on the human body. The preventive effect of functional drinks provides an opportunity to increase the positive effect on increasing physical endurance, and immunity, regulating a stable psycho-emotional state of a person, improving metabolism with a further positive effect on the digestive function and increasing appetite, a positive effect on the state of the cardiovascular system and ensuring the normalization of energy metabolism in the body. Considering the current problems of the functional drinks industry, it is very important to constantly increase the range of production of these products, and those enriched with biologically active substances. The main goal of the research is the scientific justification of the use of plant raw materials as a complex of biologically active substances in the technology of functional drinks. The theoretical and methodological basis of the research consists of the theories, concepts and ideas of domestic and foreign scientists. The article examines the optimal parameters for extracting biologically active substances from plant raw materials, namely from common balm and rosemary. An organoleptic analysis of the extracts of these plant components was carried out. To balance biologically active substances and increase the content of vitamins, functional drinks were additionally enriched with the juice of wild berries, which are valuable carriers of vitamins and biologically active substances. Black chokeberry (aronia) was used from the wild berries of the Cherkasy region. A comparative biochemical characterization of black chokeberry (aronia), currant and rowanberry was carried out. We developed the technology of functional drinks enriched with biologically active substances Based on the obtained data. The optimal ratio of ingredients was adopted based on the results of organoleptic evaluation. The results of the conducted research allow us to draw a conclusion about the possibility and expediency of using plant extracts of common balm, rosemary and the juice of wild plants, namely black chokeberry in the technology of functional drinks.

References

Miron T.L., Dima C. Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI — Food Technology. 2012. Vol. 36, № 2. P. 81–91.

Вітряк О.П. Технологічні аспекти використання пряно-ароматичної сировини у технології напоїв. Проблеми екологічно біотехнології. 2014. № 2. С. 14–21. URL: http://ecobio.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/7463.

Гойко І.Ю., Сімахіна І.О. Перспективи використання дикорослої сировини для одержання безалкогольних напоїв антиоксидантної дії. Наукові праці НУХТ. 2014. № 6, т. 20. С. 219-226.

Безусов А.Т., Афанасьєва Т.М., Терзі С.В., Марянов М.Л. Дифузійний спосіб виробництва ягідних напоїв. Харчова наука і технологія. 2013. № 4(25). С. 85-88.

Дібровська Н.В. Технологія холодних напоїв із дикорослою сировиною оздоровчого призначення. Вісник Національного університету ХПІ. Серія: Нові рішення у сучасних технологіях. 2012. №26. С. 164–168.

Дослідження ринку соків в Україні: аналіз виробництва і споживання. 2013. URL: https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/issledovanie-rynka-sokov-v-ukraine-analiz-proizvodstva-i-potrebleniya.html.

Жеплінська М.М., Зоткіна Л.В., Біла Г.М. Вилучення біологічно активних речовин з лікарських трав шляхом екстрагування та настоювання. Харчова промисловість. 2011. № 12. С. 35–41.

Іванова В.Д., Каряка Н.С. Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини. Наукові праці НУХТ. 2011. № 37. С. 89–95.

Козярин І. П. Вітаміни і здоров’я. Здоров’я України. 2003. № 2. С. 25.

Колесникова И.А., Ненахова С.М. Ассортимент безалкогольных напитков. Киев: Урожай,1991. 240 с.

Мурчук. Меліса лікарська – лікувальні властивості та рецепти. Лікарські рослини. 2016. URL: https://zillya.in.ua/melisa-likarska-likuvalni-vlastivosti-ta-recepti/.

Мурчук. Розмарин лікарський (справжній) – хімічний склад та властивості. Лікарські рослини. 2016. URL: https://zillya.in.ua/rozmarin-likarskij-spravzhnij-ximichnij-sklad-ta-vlastivosti/.

Технологія безалкогольних напоїв: підруч. / Прибильський В.Л., Романова З.М., Сидор В.М. та ін.; за ред. докт. техн. наук, проф. В.Л. Прибильського. Київ: НУХТ, 2014. 312 с.

Тюха І.В., Савчук І.В. Світові тенденції ринку безалкогольних напоїв. Економіка та держава. 2017. № 12. С. 48-53.

Ясінська І.Л., Іванова В.Д. Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фіто екстрактами. Наукові праці ОНАХТ. 2013. Вип. 44, т. 2. С. 55–58.

References:

Miron T.L., Dima C. (2012) Enriched antioxidant activity of pear juice by supplementation with oregano and wild thyme extracts. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI — Food Technology, vol. 36, no. 2, pp. 81–91.

Vitriak O.P. (2014) Tekhnolohichni aspekty vykorystannia priano-aromatychnoi syrovyny u tekhnolohii napoiv [Technological aspects of the use of spicy and aromatic raw materials in beverage technology]. Problemy ekolohichno biotekhnolohii, no. 2, pp. 14–21. Available at: http://ecobio.nau.edu.ua/index.php/ecobiotech/article/view/7463.

Hoiko I.Iu., Simakhina I.O. (2014) Perspektyvy vykorystannia dykorosloi syrovyny dlia oderzhannia bezalkoholnykh napoiv antyoksydantnoi dii [Prospects for the use of wild raw materials for the production of non-alcoholic drinks with antioxidant activity]. Naukovi pratsi NUKhT, no. 6, vol. 20, pp. 219-226.

Bezusov A.T., Afanasieva T.M., Terzi S.V., Marianov M.L. (2013) Dyfuziinyi sposib vyrobnytstva yahidnykh napoiv [Diffusion method of production of berry drinks]. Kharchova nauka i tekhnolohiia, no. 4(25), pp. 85-88.

Dibrovska N.V. (2012) Tekhnolohiia kholodnykh napoiv iz dykorosloiu syrovynoiu ozdorovchoho pryznachennia [Technology of cold drinks with wild raw materials for health purposes]. Visnyk Natsionalnoho universytetu KhPI. Seriia: Novi rishennia u suchasnykh tekhnolohiiakh, no. 26, pp. 164–168.

Doslidzhennia rynku sokiv v Ukraini: analiz vyrobnytstva i spozhyvannia 2013 [Research of the juice market in Ukraine: analysis of production and consumption]. URL: https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/issledovanie-rynka-sokov-v-ukraine-analiz-proizvodstva-i-potrebleniya.html.

Zheplinska M.M., Zotkina L.V., Bila H.M. (2011) Vyluchennia biolohichno aktyvnykh rechovyn z likarskykh trav shliakhom ekstrahuvannia ta nastoiuvannia [Extraction of biologically active substances from medicinal herbs by extraction and infusion]. Kharchova promyslovist, no. 12, pp. 35–41.

Ivanova V.D., Kariaka N.S. (2011) Doslidzhennia antyoksydantnykh vlastyvostei ekstraktiv z netradytsiinoi roslynnoi syrovyny [Study of antioxidant properties of extracts from non-traditional plant raw materials]. Naukovi pratsi NUKhT, no. 37, pp. 89–95.

Koziaryn I. P. (2003) Vitaminy i zdorovia [Vitamins and health]. Zdorovia Ukrainy, no. 2, pp. 25.

Kolesnykova Y.A., Nenakhova S.M. (1991) Assortyment bezalkoholnыkh napytkov [Assortment of non-alcoholic drinks]. Kyev: Urozhai, 240 p.

Murchuk (2016) Melisa likarska – likuvalni vlastyvosti ta retsepty. [Medicinal lemon balm - medicinal properties and recipes]. Likarski roslyny. URL: https://zillya.in.ua/melisa-likarska-likuvalni-vlastivosti-ta-recepti/.

Murchuk (2016) Rozmaryn likarskyi (spravzhnii) – khimichnyi sklad ta vlastyvosti [Medicinal rosemary (real) - chemical composition and properties]. Likarski roslyny. URL: https://zillya.in.ua/rozmarin-likarskij-spravzhnij-ximichnij-sklad-ta-vlastivosti/.

Prybylskyi V.L., Romanova Z.M., Sydor V.M. (2014) Tekhnolohiia bezalkoholnykh napoiv: pidruch [Technology of soft drinks: tutorial]. Kyiv: NUKhT, 2014. 312 s.

Tiukha I.V., Savchuk I.V. (2017) Svitovi tendentsii rynku bezalkoholnykh napoiv [Global trends in the soft drinks market]. Ekonomika ta derzhava, no. 12, pp. 48-53.

Iasinska I.L., Ivanova V.D. (2013) Bezalkoholni sokovi napoi antyoksydantnoi dii z fito ekstraktamy [Non-alcoholic juice drinks with antioxidant effect with phyto extracts]. Naukovi pratsi ONAKhT, vol. 44, tom. 2, pp. 55–58.

Article views: 389
PDF Downloads: 344
Published
2022-12-23
How to Cite
Bondarchuk, Z., Kurylenko, Y., & Andronovych, H. (2022). USE OF PLANT RAW MATERIALS AS A COMPLEX OF BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES FOR FUNCTIONAL BEVERAGES. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2 (6), 38-43. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.7