CONCEPTUAL BASES OF MANAGEMENT OF MATERIAL INCENTIVES FOR EMPLOYEES OF RESTAURANT BUSINESS ESTABLISHMENTS IN UKRAINE

Keywords: salary, personnel, crisis, managers, enterprise, stimulation, restaurant business, labor, management

Abstract

In the context of the crisis and certain uncertainty caused by the war and the consequences of previous quarantine restrictions, old methods of motivation and incentives in Ukraine may be ineffective, which necessitates fundamental changes in the labor relations system, as well as the need for each restaurant manager to review motivational mechanisms, types and tools for incentivizing employees and identify adequate tools for influencing employees, methods and forms of their incentives, which is why the study is relevant. The purpose of the article is to summarize the conceptual component of conceptual approaches to the theoretical provisions of managing the material incentives of employees of restaurant business establishments in modern economic conditions. To analyze the existing theoretical framework for managing the material incentives of employees of restaurant business establishments, attention is focused on conceptual approaches to those theoretical provisions that comprehensively cover this issue on the basis of fundamental knowledge, principles and basic concepts. In order to reveal the subject of scientific research, the article uses such methods as analysis and synthesis, systematization and comparison, classification. It is proved that effective motivation in a restaurant business establishment is associated with constant and continuous work on researching the needs of restaurant employees and observing their behavior during work, taking into account their life situations and needs at the personal and professional level. Scientific research in the field of adaptive and motivational management is generalized. Attention is focused on such a characteristic of human capital development management of an organization as a system of harmonization of mutual influences of management subjects and personnel on the basis of establishing partnerships, interactive interaction, self-management and self-organization through the development and implementation of flexible motivational and stimulating models of labor activity of employees. The author proves the importance of applying an indicative approach to the choice of methods of management of restaurant business employees and the introduction of effective methods and forms of their incentives during martial law in Ukraine and in the post-war period. The scientific novelty of the study is to generalize the essential features of the conceptual component of conceptual approaches to the theoretical provisions of management of material incentives for employees of restaurant business enterprises in modern economic conditions on the example of restaurant business establishments in Ukraine.

References

1. Бортнік С.М., Вознюк Ю.С. Особливості розвитку та мотивація підприємництва в умовах військового стану. Інфраструктура ринку. 2023. Випуск 70. С. 54–62. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-10
2. Гуцан О. Визначення місця HR та мотиваційних досліджень в рамках діагностичних процесів підприємства. Вісник Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут (економічні науки). 2023. № 1. С. 57–62. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.1.57
3. Гуцан О.М., Кучинський В.А., Крамськой Д.Ю. Наукометрична систематизація теоретичних підходів до формування мотивації. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки): зб. наук. пр. Харків : НТУ «ХПІ». 2019. № 23. С. 106–110. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2019.23.106
4. Кодекс законів про працю України: Закон від 10.12.1971 № 322-VIII. Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р. Додаток до № 50, ст. 375. Редакція від 24.12.2023. Підстава – 3494-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/%20322-08#Text
5. Козак К.Б., Корсікова Н.М., Петренко Ю.О. Управління мотивацією персоналу в умовах постпандемії та воєнного стану. Економіка харчової промисловості. 2023. № 14(4). С. 26–34. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v14i4.2426
6. Кощій О.В. Витрати на персонал на вітчизняних підприємствах. Економічні науки. Регіональна економіка. 2023. № 20(79). С. 102–108. DOI: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2023-20(79)-14
7. Кучерява А., Горовий Д. Система удосконалення мотивації персоналу. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2021. № 3. С. 21–26. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.3.21
8. Кучинський В.А., Гуцан О.М. Формування ефективної системи мотивації персоналу на основі моделей компетенцій. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки) : зб. наук. пр. Харків : НТУ «ХПІ». 2021. № 4. С. 45–51. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.4.45
9. Левицька І.В., Климчук А.О., Кожушко С.П. Проблеми з рівнем оплати праці як чинником мотивації персоналу в індустрії гостинності України. Академічний огляд. 2023. № 1 (58). С. 148–159. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11
10. Левицька І.В., Климчук А.О. Управління персоналом готельно-ресторанної сфери в умовах воєнного стану. Економіка і управління бізнесом. 2022. Том 14. № 3. С. 40–51. DOI: https://doi.org/10.31548/economics13(3).2022.34-43
11. Любомудрова Н., Гойчук В. Зміни на ринку праці в умовах воєнного стану та перспективи післявоєнного відновлення. Економіка та суспільство. 2022. № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-31
12. Методичні рекомендації щодо оплати праці працівників малих підприємств: Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 13.08.2004 № 186. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0186203-04
13. Назаренко Л.М. Мотиваційний потенціал управління розвитком людського капіталу організації. Вісник ХНТУ. 2023. № 1(84). С. 225–232. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.31
14. Погорєлова Т. Дослідження проблем стимулювання праці. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2023. № 3. С. 8–11. DOI: https://doi.org/10.20998/ 2519-4461.2023.3.8
15. Попик М.М. Формування механізму мотивації персоналу готельно-ресторанного бізнесу на основі концепції маржинального прибутку. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. економіка та управління підприємствами. Придніпровська державна академія будівництва та архітектури. 2019. Вип. 4 (21). С. 311–318. URL: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/50.pdf
16. Рябенька М.О., Мазуркевич І.О. Управління персоналом у закладах готельно-ресторанного господарства. Інтелект XXI. 2020. № 1. С. 75–80. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2020_1_15
17. Соколюк К.Ю., Додон О.Д., Соколюк І.Ю. Напрями вдосконалення мотивації праці на підприємстві сфери послуг: особливості реалізації в кризовий період. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2022. № 4(83). С. 107–113. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.4.14
18. Черниш І., Козик М. Сучасні форми і методи мотивації персоналу підприємств сфери послуг. Економіка і регіон. Полтава : ПНТУ. 2021. Т. 1(80). С. 87–91. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2021.1(80).2242

1. Bortnik S., Vozniuk Ju. (2023) Osoblyvosti rozvytku ta motyvatsiia pidpryiemnytstva v umovakh viiskovoho stanu [Features of the development and motivation of entrepreneurship under the conditions of the military state]. Market infrastructure, no. 70, pp. 54–62. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-10
2. Hutsan O. M. (2023) Vyznachennia mistsia HR ta motyvatsiinykh doslidzhen v ramkakh diahnostychnykh protsesiv pidpryiemstva [Determining the place of HR and motivation research in the diagnostic processes of the enterprise]. Bulletin of the National Technical University Kharkiv Polytechnic Institute (Economic Sciences), no. 1, pp. 57–62. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.1.57
3. Guczan O. M., Kuchynskyj V. A., Kramskoj D. Yu. (2019) Naukometrychna systematyzaciya teoretychnyx pidxodiv do formuvannya motyvaciyi [Scientometric systematization of theoretical approaches to the formation of motivation]. Visnyk Nacionalnogo texnichnogo universytetu "Xarkivskyj politexnichnyj instytut" (ekonomichni nauky) - Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences): zb. nauk. pr. Kharkiv: NTU "XPI". No. 23, pp. 106–110. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2019.23.106
4. Kodeks zakoniv pro pratsiu Ukrainy [The Labor Code of Ukraine] of 10.12.1 of 10.12.1971 No. 322-VIII. Bulletin of the Verkhovna Rada of the Ukrainian SSR. 1971. Supplement to No. 50. Art. 375. Revision of 24.12.2023. Basis – 3494-IX. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08
5. Kozak K. B., Korsikova N. M., Petrenko Yu. O. (2023) Upravlinnia motyvatsiieiu personalu v umovakh postpandemii ta voiennoho stanu. [Management of staff motivation in post-pandemic and martial state conditions]. Food Industry Economics, no. 14(4), pp. 26–34. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v14i4.2426
6. Koshchii O. V. (2023) Vytraty na personal na vitchyznianykh pidpryiemstvakh [Personnel costs at domestic enterprises], Ekonomichni nauky. Rehionalna ekonomika, no. 20(79), pp. 102–108. DOI: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2023-20(79)-14
7. Kucheriava A. S., Gorovyі D. A. (2021) Systema udoskonalennia motyvatsii personalu [System for improving staff motivation], Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «Kharkivskyi politekhnichnyi instytut» (ekonomichni nauky), no. 3, pp. 21–26. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.3.21
8. Kuchynskyi V. A., Gutsan O. M. (2021) Formuvannya efektyvnoyi systemy motyvaciyi personalu na osnovi modelej kompetencij [Formation of an effective system motivation personnel on the basis of competence models]. Bulletin of the National Technical University "KhPI" (economic sciences) - Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences): zb. nauk. pr. Kharkiv: NTU "XPI". No. 4, pp. 45–51. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.4.45
9. Levytska I. V., Klymchuk A. O., Kozhushko S. P. (2023) Problemy z rivnem oplaty pratsi yak chynnykom motyvatsii personalu v industrii hostynnosti Ukrainy [The problems with the pay level as a factor of staff motivation in the hospitality industry of Ukraine]. Akademichnyi ohliad, no. 1(58), pp. 148–159. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11
10. Levytska I. V., Klymchuk A. O. (2022) Upravlinnia personalom hotelno-restorannoi sfery v umovakh voiennoho stanu. [Personnel management in the hotel and restaurant sector under martial law]. Economics and business management, vol. 14, no. 3. DOI: https://doi.org/10.31548/economics13(3).2022.34-43
11. Liubomudrova N., Hoichuk V. (2022) Zminy na rynku pratsi v umovakh voiennoho stanu ta perspektyvy pisliavoiennoho vidnovlennia [Changes in the labor market under the conditions of martial law and prospects for post-war recovery]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and society, no. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-31
12. Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Methodical Recommendations on Remuneration of Employees of Small Enterprises]. Order of the Ministry of Labor and Social Policy of Ukraine of 13.08.2004 No. 186. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0186203-04
13. Nazarenko L. М. (2023) Motyvatsiinyi potentsial upravlinnia rozvytkom liudskoho kapitalu orhanizatsii [Motivation potential of human capital development management of the organization]. Herald of KHNTU, no. 1(84), pp. 225–232. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.31
14. Pohorielova T. (2023) Doslidzhennia problem stymuliuvannia pratsi [Research of problems stimulation of labor]. Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences), no. 3, pp. 8–11. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.3.8
15. Popyk M. M. (2019) Formuvannia mekhanizmu motyvatsii personalu hotelno-restorannoho biznesu na osnovi kontseptsii marzhynalnoho prybutku [Formation of the mechanism of motivation of hotel and restaurant business personnel based on the concept of marginal profit]. Eastern Europe: Economy, Business and Management. economy and enterprise management. Dnieper State Academy of Construction and Architecture. No. 4(21), pp. 311–318. Available at: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/50.pdf
16. Ryabenka M. O., Mazurkevych I. O. (2020) Upravlinnia personalom u zakladakh hotelno-restorannoho hospodarstva. [Management of enterprise a personnel hotel-restaurant spheres]. Intellect XXI, no. 1, pp. 75–80. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2020_1_15
17. Sokoliuk K., Dodon O., Sokoliuk I. (2022) Napriamy vdoskonalennia motyvatsii pratsi na pidpryiemstvi sfery posluh: osoblyvosti realizatsii v kryzovyi period [Directions for Improving Labor Motivation at a Service Enterprise: Peculiarities of Implementation in a Crisis Period]. Bulletin of Kherson National Technical University, no. 4(83), pp. 107–113. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.4.14
18. Terebukh A., Ilnytska-Hykavchuk H. (2019) Pryntsypy ta metody motyvatsii pratsivnykiv turystychnoho pidpryiemstva [Principles and methods of motivating employees of a tourism enterprise]. Scientific journal "Young Scientist", no. 5 (69), pp. 593–596. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2019-5-69-128
Article views: 12
PDF Downloads: 11
Published
2025-02-19
How to Cite
Chepurda, L., & Herman, I. (2025). CONCEPTUAL BASES OF MANAGEMENT OF MATERIAL INCENTIVES FOR EMPLOYEES OF RESTAURANT BUSINESS ESTABLISHMENTS IN UKRAINE. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (1 (15), 84-91. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(15).2025.14