TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OF FERMENTED DAIRY PRODUCTS WITH THE ADDITION OF RAW BERRY PROCESSING PRODUCTS
Abstract
Modern society is the most inclined among all generations to introduce a healthy lifestyle, the key point of which is nutrition. Its correct organization and components are important components that affect a person's appearance, his physical condition and lead to the desired longevity. The key component of this paradigm is the use of natural fermented milk products and food of plant origin in nutrition. This posed new challenges to the food industry, aimed at the introduction of plant raw materials into the production of fermented milk products. However, the change in components also affects the production technology. After all, unlike artificial flavorings, which do not critically affect the physical and chemical features of the sour-milk base, the introduction of natural additives based on berry raw materials changes the texture, shelf life, taste and color. This provokes the search for new technologies, methods through conducting experiments. On the basis of already conducted research by other scientists, the article defines the place of fermented milk products in the food line, the benefits of using dairy products, their nutrition, composition are studied. The types of fermented milk products are classified according to the method of their fermentation, the type of fermentation, which is related to the bacteria used. The key stages of the production process are highlighted, attention is paid to the effect of berry additives on the organoleptic, physico-chemical and microbiological properties of the product. The main features of the process of using berry raw materials in the production of fermented milk products have been studied. The scientific novelty of the article consists in systematizing the conclusions of various studies and highlighting the features of the technological process of manufacturing fermented sour-milk products with the addition of berry processing products. The results of the research can be used to improve the production technologies of fermented milk products in order to create new functional food products that meet modern consumer requirements for quality and health benefits.
References
Березівський П. Оцінка стійкості особистих селянських господарств як складної соціоекономічної системи. Аграрна економіка. 2013. Т. 6, № 1–2. С. 104–109.
Васильчак С. В., Гунза К. Я. Сутність і особливості стратегічного управління в сільськогосподарському виробництві. Науковий вісник НЛТУ України. 2013. № 23.17. С. 163–166.
Гайдуцький П. І., Саблук П. Т., Лупенко Ю. О. Аграрна реформа в Україні. Київ : ННЦ ІАЕ, 2005. 424 с.
Гайдуцький П. І. Формування та розвиток аграрного ринку. Економіка АПК. 2004. № 3. С. 4–15.
Головко М. П., Власенко І. Г., Головко Т. М., Семко Т. В. Технологія молока та молочних продуктів з елементами НАССР: навчальний посібник. Харків : ХДУХТ, 2021. 290 с.
Дудар Т. Г., Дудар В. Т. Формування ринку конкурентоспроможної агропродовольчої продукції: теорія, методика, перспективи: Монографія. Тернопіль : Економічна думка, 2009. 246 с.
Кириченко В., Кот С. Мікробіологія молока і молочних продуктів. Курс лекцій. Миколаїв : видавничий відділі МНАУ, 2019. 181 с.
Момчева А. М. Молочний ринок України: сучасний стан та перспективи розвитку. Науковий вісник Ужгородського університету. Економіка. 2019. № 30. C. 164–168.
Рибінцев В. О., Стріжкова Ю. В. Вертикальні маркетингові системи інфраструктури промислового підприємства. Економічний вісник Національного гірничого університету. 2011. № 4. С. 120–126.
Смолінський В. Використання новітніх інформаційних технологій на інноваційному шляху розвитку аграрних підприємств. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія : Економіка АПК. 2013. № 20(1). С. 263–267.
Соломон А. М., Бондар М. М., Д’яконова А. К. Кисломолочні десерти з подовженим терміном зберігання. Монографія. Вінниця : РВВ ВНАУ, 2019. 155 с.
Сторожук О. Дослідження технології виробництва кисломолочних продуктів з подовженим терміном зберігання. Автореферат на здобуття доктора філософії. Вінниця, 2018. 92 с.
Berezivskyj, P. (2013). Ocinka stijkosti osobystyx selyanskyx gospodarstv yak skladnoyi socioekonomichnoyi systemy [Assessment of the sustainability of personal peasant farms as a complex socioeconomic system]. Agrarna ekonomika – Agrarian economy, Vol. 6, № 1–2, pp. 104–109. [in Ukrainian
Vasylchak, S. V., & Hunza, K. Ya. (2013). Sutnist i osoblyvosti stratehichnoho upravlinnia v silskohospodarskomu vyrobnytstvi [The essence and features of strategic management in agricultural production]. Naukovyi visnyk NLTU Ukrainy – Scientific bulletin of NLTU of Ukraine, Vol. 23.17, pp. 163–166. [in Ukrainian]
Haidutskyi, P. I., & Sabluk P.T., & Lupenko Yu.O. (2005) Ahrarna reforma v Ukraini [Agrarian reform in Ukraine]. Kyiv: NNTs IAE. [in Ukrainian]
Haidutskyi, P.I. (2004) Formuvannia ta rozvytok ahrarnoho rynku. [Formation and development of the agricultural market]. Ekonomika APK – Economy of agro-industrial complex, Vol. 3, pp. 4–15. [in Ukrainian]
Holovko, M., & Vlasenko, I., & Holovko, T., & Semko, T. (2021). Tekhnolohiia moloka ta molochnykh produktiv z elementamy NASSR: navchalnyi posibnyk. [Technology of milk and dairy products with elements of HACCP: a study guide]. Kharkiv : KSUFT. [in Ukrainian]
Dudar, T. H., & Dudar, V. T. (2009) Formuvannia rynku konkurentospromozhnoi ahroprodovolchoi produktsii: teoriia, metodyka, perspektyvy: Monohrafiia [Market formation of competitive agro-food products: theory, methodology, prospects: Monograph]. Ternopil: Ekonomichna dumka. [in Ukrainian]
Kyrychenko V., & Kot S. (2019). Mikrobiolohiia moloka i molochnykh produktiv. Kurs lektsii [Microbiology of milk and dairy products. Course of lectures]. Mykolaiv: publishing department of the Ukrainian National Academy of Sciences. [in Ukrainian]
Momcheva, A. M. (2019). Molochnyi rynok Ukrainy: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [Milk market of Ukraine: current state and development prospects]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho universytetu. Ekonomika – Scientific Bulletin of Uzhhorod University. Economy, Vol. 30, pp. 164–168. [in Ukrainian]
Rybintsev, V. O., & Strizhkova, Yu. V. (2011). Vertykalni marketynhovi systemy infrastruktury promyslovoho pidpryiemstva [Vertical marketing systems of the infrastructure of an industrial enterprise]. Ekonomichnyi visnyk Natsionalnoho hirnychoho universytetu – Economic Bulletin of the National Mining University, Vol. 4, pp. 120–126. [in Ukrainian]
Smolinskyi, V. (2013). Vykorystannia novitnikh informatsiinykh tekhnolohii na innovatsiinomu shliakhu rozvytku ahrarnykh pidpryiemstv [The use of the latest information technologies on the innovative path of development of agricultural enterprises]. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia : Ekonomika APK – Bulletin of the Lviv National Agrarian University. Series: Economy of agriculture, Vol. 20(1), pp. 263–267. [in Ukrainian]
Solomon, A., & Bondar, M., & Diakonova, A. (2019). Kyslomolochni deserty z podovzhenym terminom zberihannia. Monohrafiia [Sour milk desserts with an extended shelf life. Monograph]. Vinnytsia : VNAU. [in Ukrainian]
Storozhuk, O. (2018). Doslidzhennia tekhnolohii vyrobnytstva kyslomolochnykh produktiv z podovzhenym terminom zberihannia. [Research on the production technology of fermented milk products with an extended shelf life]. Extended abstract of Candidate’s thesis. Vinnytsia. [in Ukrainian]