TRENDS IN TOURISM AND HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS IN THE INTERNATIONAL SERVICE MARKET

Keywords: hotel and restaurant services, accommodation facilities, hospitality industry, international tourism, competition, tourism development, service sector, travel agencies

Abstract

The article systematises the theoretical framework and methodological developments related to modern trends in tourism and hotel and restaurant business in the international service market. The market of hotel and restaurant services as an important segment of tourism services is analyzed. The article is aimed at reviewing and summarising the main directions of development of tourism and hotel and restaurant services at the international level, taking into account the challenges of our time. On the example of tourism enterprises the article studies methods and forms of organisation of hotel and restaurant services and provides examples of experience of their activity in the international aspect. In order to disclose the topic of the scientific research on identifying trends in tourism and hotel and restaurant business in the international services market, analytical research was carried out and priority issues for study were identified in the context of globalisation processes in the world, digitalisation of economic and communication activities in society, competition, and external and internal factors influencing the development of tourism. Statistical and analytical methods, methods of comparison, etc. were used. The article summarises the experience of international tourism organisations and international hotel chains in terms of priority areas for the development of tourism and hotel and restaurant services over the past few years. Modern methods of scientific research are used to identify crisis phenomena and problematic issues in a number of institutions engaged in economic activities in the hospitality industry. The article conducts a comparative analysis of financial and economic indicators of economic activity in the tourism industry, focuses on the dynamics of international tourist flows and reasons for fluctuations in their indicators and efficiency. Examples of specialisation in different countries of the world in terms of forms and types of tourism services are given. The article focuses on the importance of digitalisation of the tourism industry, intensification of forms and methods of informatisation at various levels of organisation and provision of tourism, hotel and restaurant services. The results of the study may be interesting and useful for employees of the tourism sector, hotel and restaurant business, and the service sector in general; researchers, teachers, students of higher education institutions, who study, in particular, the specialities "Tourism" and "Hotel and Restaurant Business".

References

Атаманчук З.А. Глобальні тенденції розвитку міжнародного туризму в структурі світового ринку послуг. Бізнес Інформ. 2020. № 4. C. 21–27. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-4-21-27

Безуглий В.В., Бойко З.В., Яроцька А.А. Сучасний стан розвитку туристичної сфери в Індії. Географія та туризм : наук. зб. 2019. Випуск 53. С. 61–68. DOI: https://doi.org/10.17721/2308-135X.2019.53.61-68

Бліщук К.М., Козак І.І. Брендинг у сфері готельного бізнесу. Ефективність державного управління. 2021. № 68/69. С. 22–32. DOI: https://doi.org/10.36930/506802

Бойко З.В., Горожанкіна Н.А., Іванцов С.В. Готельне господарство як складова індустрії гостинності країни (на прикладі Німеччини). Інфраструктура ринку. 2023. Випуск 75. С. 214–220. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct75-39

Гакова М.В. Міжнародні готельні мережі: сутність та особливості в умовах глобалізації. Бізнес-навігатор. 2023. № 2. С. 42–47. DOI: https://doi.org/10.32782/business-navigator.72-6

Головня О.М., Ставська Ю.В. Сучасні трансформації розвитку сфери туризму та індустрії гостинності: монографія. Вінниця : ДРУК, 2021. 220 с. URL: http://socrates.vsau.org/repository/getfile.php/30739.pdf

Графська О.І. Сучасні виклики та мегатренди розвитку туристично-рекреаційної сфери. Проблеми економіки. 2020. № 2. C. 17–23. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-2-17-23

Гребенюк Г.М., Чаркіна Т.Ю., Марценюк Л.В., Пікуліна О.В. Інноваційний підхід до розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу України в умовах кризи. Агросвіт. 2021. № 5–6. С. 57–62. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2021.5-6.57

Григоренко М. Головні туристичні тренди року: куди туристам радять їхати у відпустку. 02.11.2023. URL: https://www.unian.ua/tourism/news/top-naybilsh-trendovih-napryamkiv-u-2023-roci-golovni-turistichni-trendi-roku-12444243.html

Державна служба статистики України: веб-сайт. URL: http://www.ukrstat.gov.ua

Державне агенство розвитку туризму. URL: https://www.tourism.gov.ua

Добрянська Н.А., Саркісян Г.О., Ніколюк О.В., Єланська К.В. Аналіз міжнародного ринку готельних послуг: проблеми і тенденції розвитку. Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13, випуск 4. С. 63–68. DOI https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2192

Довгаль Г.В. Сучасні тенденції розвитку світового готельного бізнесу. Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм». 2019. Вип. 9. С. 190–196. DOI: https://doi.org/10.26565/2310B9513B2019B9B23

Долга Г.В., Хитрова О.А. Управління готельним господарством у кризових умовах: реалії сьогодення та світовий досвід. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2022. Випуск 41. С. 32–36. DOI: https://doi.org/10.32782/2413-9971/2022-41-6

Жиленко К.М., Долгієр А.І. Міжнародний досвід та сучасні тенденції розвитку ринку гастрономічного туризму Європейського регіону в умовах COVID-19. Вісник ХНУ імені В. Н. Каразіна. Серія «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм». Випуск 14. 20154–160. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-15

Ільницька-Гикавчук Г. Сучасний стан і перспективи розвитку готельних мереж в Україні. Економічні науки. Вісник Хмельницького національного університету. 2022. № 6. Том 2. С. 26–29. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/wp-content/uploads/2023/01/2022-312-62-04.pdf

Кушнірук Г.В., Дорош Ю.С. Позиціонування брендів міжнародних готельних мереж на ринку гостинності України. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 7. С. 16–23. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-7-2

Мамотенко Д.Ю., Гресь-Євреінова С.В., Шелеметьєва Т.В. Система моніторингу світового ринку туристичних послуг. Інфраструктура ринку. 2022. Випуск 66. С. 23–28. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct66-4

Мирошник Ю.А. Аналіз світового досвіду організації luxury послуг в 5* готелях. Ефективна економіка. 2019. № 6. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2019.6.155

Несторишен І., Стельмах Ю., Марчук Д. Сучасні тренди трансформації попиту на ринку туристичних послуг Україні. Scientific journal «Development service industry management». No. 2. С. 42–47. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2023-2(5)

Нєчева Н.В., Шикіна О.В. Місце готельних мереж на світовому ринку готельних послуг. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. Економіка туризму та готельно-ресторанна справа. Збірник наукових праць. 2022. № 9–10 (298–299). С. 131–137. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2022-9-10-298-299-131-137

Носирєв О.О. Конкурентоспроможність та інноваційний розвиток підприємств готельно-ресторанного і туристичного бізнесу. Науковий вісник. Збірник наукових праць Одеського національного економічного університету. 2022. № 11–12 (300–301). С. 110–122. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2022-11-12-300-301-110-122

Погасій С.О., Краснокутська Ю.В., Нікітіна І. В. Аналіз основних трендів розвитку ринку готельних послуг. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва. 2019. № 2. С. 180–191. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/piprp_2019_2_18

Солоненко Ю., Криворучко Д. Стан та сучасні тенденції розвитку готельного бізнесу в світі за впливу зовнішніх факторів. Галицький економічний вісник. 2023. № 4 (83). С. 130–140. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.04

Фалько Є.А., Матейчук В.В. Перспективи використання об`єктів культурної спадщини у розвитку міжнародного туризму. Інфраструктура ринку. 2023. Випуск 70. С. 209–215. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-37

Key trends: Outbound travel is changing in 2023. 2023 Global Travel Trends Report. URL: https://forwardkeys.com/global-travel-trends-2023/

UNWTO World Tourism Barometer – Volume 21 Issue 2 May 2023. URL: https://webunwto.s3.eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/2023-05/barom-ppt-may2023_0.pdf?VersionId=pJ0gOWRPkI5bFD5tx5yyuRJ82xwe4jwu

Atamanchuk Z. A. (2020) Hlobalni tendentsii rozvytku mizhnarodnoho turyzmu v strukturi svitovoho rynku posluh [Global Trends of the International Tourism Development in the Structure of the World Market of Services]. Business Inform. № 4. Рр. 21–27. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-4-21.1-27 (in Ukrainian)

Bezuglyi V. V, Boiko Z. V, Yarotska A. A. (2019) Suchasnyi stan rozvytku turystychnoi sfery v Indii [The current state of development of the tourism sector in India]. Geography and tourism: scientific collection, issue 53, рр. 61–68. DOI: https://doi.org/10.17721/2308-135X.2019.53.61-68 (in Ukrainian)

Blishchuk K. M., Kozak I. I. (2021) Brendynh u sferi hotelnoho biznesu [Branding in the hotel business]. Efficiency of Public Administration, no. 68/69, pр. 22–32. DOI: https://doi.org/10.36930/506802 (in Ukrainian)

Boyko Z., Horozhankina N., Ivantsov S. (2023) [Hotel management as a component of the country's hospitality industry (on the example of Germany)]. Market infrastructure, issue 75, pp. 214–220. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct75-39 (in Ukrainian)

Hakova M. (2023) Mizhnarodni hotelni merezhi: sutnist ta osoblyvosti v umovakh hlobalizatsii. [International hotel chains: essence and features in conditions of globalization]. Business Navigator, no. 2, pр. 42–47. DOI: https://doi.org/10.32782/business-navigator.72-6 (in Ukrainian)

Golovnya O. M., Stavska Y. V. (2021) Suchasni transformatsii rozvytku sfery turyzmu ta industrii hostynnosti: monohrafiia [Modern transformations of the development of tourism and hospitality industry: a monograph]. Vinnytsia: DRUK. 220 р. Available at: http://socrates.vsau.org/repository/getfile.php/30739.pdf (in Ukrainian)

Grafska O. I. (2020) Suchasni vyklyky ta mehatrendy rozvytku turystychno-rekreatsiinoi sfery [Modern Challenges for and Megatrends in the Development of the Tourism and Recreation Sphere]. Economic problems, no. 2, pр. 17–23. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-2-17-23 (in Ukrainian)

Hrebeniuk H., Charkina T., Martseniuk L., Pikulina O. (2021) Innovatsiinyi pidkhid do rozvytku turyzmu ta hotelno-restorannoho biznesu Ukrainy v umovakh kryzy [An innovative approach to the development of tourism and hotel and restaurant business in Ukraine in a crisis]. Agrosvit, vol. 5–6, pp. 57–62. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2021.5-6.57 (in Ukrainian)

Grigorenko M. (2023) Holovni turystychni trendy roku: kudy turystam radiat yikhaty u vidpustku [Main tourist trends of the year: where tourists are advised to go on holiday]. Available at: https://www.unian.ua/tourism/news/top-naybilsh-trendovih-napryamkiv-u-2023-roci-golovni-turistichni-trendi-roku-12444243.html (in Ukrainian)

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]: website. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (in Ukrainian)

State Tourism Development Agency (2019). Available at: https://www.tourism.gov.ua

Dobrianska N., Sarkisian G., Nikoliuk O., Yelanska K. (2021) Analiz mizhnarodnoho rynku hotelnykh posluh: problemy i tendentsii rozvytku [Analysis of the international market of hotel services: problems and development trends]. Food Industry Economics, no. 13(4), pр. 63–68. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2192 (in Ukrainian)

Dovgal G. V. (2019) [Modern trends in the development of the world hotel business]. Bulletin of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series «International Relations. Economics. Country Studies. Tourism», issue 9, рр. 190–196. DOI: https://doi.org/ 10.26565/2310B9513B2019B9B23 (in Ukrainian)

Dolha H. V., Khytrova O. A. (2022) [Hotel household management under current conditions: nowadays circumstances and world wide experience]. Scientific Bulletin of Uzhhorod National University. Series: International economic relations and world economy, issue 41, рр. 32–36. DOI: https://doi.org/10.32782/2413-9971/2022-41-6 (in Ukrainian)

Zhylenko K., Dolhiier A. (2021) Mizhnarodnyi dosvid ta suchasni tendentsii rozvytku rynku hastronomichnoho turyzmu Yevropeiskoho rehionu v umovakh COVID-19 [International Experience and Current Trends in the Development of the Gastronomy Tourism Market of the European Region in the Conditions of Covid-19]. The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series: International Relations. Economics. Country Studies. Tourism, issue 14, pр. 154–160. DOI: https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-15 (in Ukrainian)

Ilnitska-Gykavchuk G. (2022) Suchasnyi stan i perspektyvy rozvytku hotelnykh merezh v Ukraini [Current status and development prospects of hotel networks in Ukraine]. Economic sciences. Bulletin of Khmelnytsky National University, no. 6, vol. 2, pр. 26–29. Available at: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/wp-content/uploads/2023/01/2022-312-62-04.pdf (in Ukrainian)

Kushniruk H., Dorosh Yu. (2022) Pozytsionuvannia brendiv mizhnarodnykh hotelnykh merezh na rynku hostynnosti Ukrainy [Brand positioning of international hotel chains on the Ukraine’s hospitality market]. Tourism and hospitality industry in Central and Eastern Europe, no. 7, pр. 16–23. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-7-2 (in Ukrainian)

Mamotenko D., Hres-Yevreinova S., Shelemetieva T. (2022) Systema monitorynhu svitovoho rynku turystychnykh posluh [World tourism services market monitoring system]. Market infrastructure, issue 66, pp. 23–28. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct66-4 (in Ukrainian)

Myroshnyk Yu. (2019) Analiz svitovoho dosvidu orhanizatsii luxury posluh v 5* hoteliakh. [Analysis of the world experience in organizing luxury services in 5* hotels]. Efektyvna ekonomika, vol. 6. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2019.6.155 (in Ukrainian)

Nestorishen I., Stelmakh Ju., Marchuk D. Suchasni trendy transformatsii popytu na rynku turystychnykh posluh Ukraini [Current trends of transformation of demand on the market of tourist services in Ukraine]. Scientific journal «Development service industry management», no. 2, pр. 42–47. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2023-2(5) (in Ukrainian)

Niecheva N., Shykina O. (2022) Mistse hotelnykh merezh na svitovomu rynku hotelnykh posluh [The place of hotel networks in the global market of hotel services]. Scientific Bulletin of Odesa National Economic University. Economics of tourism and hotel and restaurant business. Collection of scientific papers, no. 9–10 (298–299), pр. 131–137. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2022-9-10-298-299-131-137 (in Ukrainian)

Nosyriev O. O. (2022) Konkurentospromozhnist ta innovatsiinyi rozvytok pidpryiemstv hotelno-restorannoho i turystychnoho biznesu [Competitiveness and innovative development of enterprises in the hospitality industry and tourism business]. Scientific Bulletin. Collection of scientific papers of Odesa National Economic University, no. 11–12 (300–301), pp. 110–122. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2022-11-12-300-301-110-122 (in Ukrainian)

Pohasii S., Krasnokutska Iu., Nikitina I. (2019) Analiz osnovnykh trendiv rozvytku rynku hotelnykh posluh [The analysis of the main trends of the development of hotel services market]. Problems and prospects of entrepreneurship development, no. 2, pp. 180–191. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/piprp_2019_2_18 (in Ukrainian)

Solonenko Yu., Kryvoruchko D. (2023) Stan ta suchasni tendentsii rozvytku hotelnoho biznesu v sviti za vplyvu zovnishnikh faktoriv [State and current trends of the development of the hotel business in the world under the influence of external factors]. Galician economic journal, no. 4 (83). DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.04 (in Ukrainian)

Falko E., Mateichuk V. (2023) Prospects of using cultural heritage objects in the development of international tourism. Market infrastructure, issue 70, pр. 209–215. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-37 (in Ukrainian)

Key trends: Outbound travel is changing in 2023. 2023 Global Travel Trends Report. Available at: https://forwardkeys.com/global-travel-trends-2023/

UNWTO World Tourism Barometer – Volume 21 Issue 2 May 2023. Available at: https://webunwto.s3.eu-west1.amazonaws.com/s3fs-public/2023-05/barom-ppt-may-2023_0.pdf?VersionId=pJ0gOWRPkI5bFD5tx5yyuRJ82xwe4jwu

Article views: 76
PDF Downloads: 37
Published
2024-05-22
How to Cite
Chepurda, H., Starynets, O., & Shestel, O. (2024). TRENDS IN TOURISM AND HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS IN THE INTERNATIONAL SERVICE MARKET. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (2 (12), 59-67. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.8