ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ВИСОКОЧАСТОТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
Анотація
Метою статі є виявлення аспектів екологічного впливу застосування високочастотного випромінювання у харчовій промисловості. В статті проаналізовано системи контролю над якістю та безпечністю продукції на глобальному ринку та українському зокрема. З’ясовано, що найпоширенішими системами контролю є HARPС (Hazard Analysis and Risk-based Preventive Controls) та GFSI (Global Food Safety Initiative). Крім того виявлено, що на українському ринку харчових продуктів станом на 2018р. відбувається процес впровадження норм HARPС, але без обов’язкової сертифікації. Виявлено відсутність систем та норм, які б регулювали безпечність для екосистеми використання певних технологій у харчовій промисловості. У статті розглянуто екологічні наслідки використання високочастотного випромінювання (ВЧВ) у харчовій промисловості. Описано вплив таких технологій на якість продукції, зменшення використання хімічних добавок, покращення умов зберігання харчових продуктів та їхню безпечність. Авторський внесок дослідника полягає у намаганні виявити вплив ВЧ-випромінювання на екосистему Землі через погляд на технологію як на вид електромагнітного випромінювання. Новизна дослідження міститься у викладених наслідках використання ВЧ-випромінювання. Застосування комплексного підходу до аналізу та оцінки екологічних ефектів, пов’язаних з виробничими процесами та споживацькими шаблонами, дозволив зробити висновок щодо неоднозначної безпечності використання ВЧ-випромінювання у харчовій промисловості. Зокрема, через призму електромагнітного випромінювання за умови наявності певних факторів його вплив може становити значну шкоду для навколишнього середовища. Однак, невисока вірогідність збігу цих чинників наводить приклади позитивного впливу на екологію, зокрема зменшення хімічних та теплових викидів в атмосферу та економії невідроджуваних природніх джерел енергії.
Посилання
Adam, D. H., & Supriadi, Y. N., & Ende Siregar, Z. M. E. (2020). Green Manufacturing, Green Chemistry And Environmental Sustainability: A Review. International Journal of Scientific & Technology Research, 9(04), 2209–2211.
Багорка М. О., Сергієнко А. А. Екологізація виробництва аграрних підприємств як інноваційна складова їх розвитку. Економічні студії. 2021. № 3 (33). С. 10–16.
Василенко І. А., Чупринов Є. В., Іванченко А. В., Скиба М. І., Воробйова В. І., Галиш В. В. Зелені технології у промисловості : монографія. Дніпро, 2019. 366 с.
Голуб Б. Концепції управління безпечністю харчових продуктів. Товари і ринки. 2018. № 2. С. 4–13.
Доктрина збалансованого розвитку. Вид. друге / за ред. Жилінської О. Львів, 2017. 164 с.
Екологія довкілля. Енергозбереження : колективна монографія / під ред. О. В. Степової. Полтава, 2023. 246 с.
Івашура А. А. Сучасні тенденції розвитку зеленої економіки в умовах глобалізації та мінімалістичного руху : монографія. Харків, 2022. 113 с.
Ільящук О. Екологічно безпечне поводження з техногенними джерелами електромагнітного випромінювання. Дипл. роб. Одеський державний екологічний університет. Одеса, 2017. 110 с.
Копач П. І., Романенко В. Н., Данько Т. Т., Горобець Н. В., Тараканова Н. П., Макарова А. Ю. Методологія комплексної оцінки природоохоронних заходів. Екологія і природокористування. 2015. Вип. 19. С. 38–48.
Makedon, V., & Dzeveluk, A., & Khaustova, Y., & Bieliakova O., & Nazarenko, I. (2021). Enterprise multi-level energy efficiency management system development. International Journal of Energy, Environment, and Economics, 29 (1), 73–91.
Машков О. А., Іващенко Т. Г. Проблеми управління екологічною безпекою планованої діяльності за допомогою систем підтримки прийняття управлінських інформаційних екологічних рішень. Науковий часопис Академії національної безпеки. 2020. № 3–4(27–28). С. 7–34.
Santi, M., & Sancineto, L., & Nascimento, V., & Azeredo, J.B., & Orozco, E.V.M., & Andrade, L.H., & Gröger, H., & Santi, C. (2021). Flow Biocatalysis: A Challenging Alternative for the Synthesis of APIs and Natural Compounds. International Journal of Molecular Sciences, № 22 (3), 990–1000. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms22030990
Hablovskyi, B., & Hablovska, N., & Shtohryn, L., & Kasiyanchuk, D., & Kononenko, M. The Long-Term Prediction of Landslide Processes within the Precarpathian Depression of the Cernivtsi Region of Ukraine. Journal of Ecological Engineering. 2023. № 24 (7). 254–262. DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/164753
Adam, D. H., & Supriadi, Y. N., & Ende Siregar, Z. M. E. (2020). Green Manufacturing, Green Chemistry And Environmental Sustainability: A Review. International Journal of Scientific & Technology Research, 9(04), 2209–2211.
Bahorka, M. O., & Serhiienko, A. A. (2021). Ekolohizatsiia vyrobnytstva ahrarnykh pidpryiemstv yak innovatsiina skladova yikh rozvytku. [Greening of the production of agricultural enterprises as an innovative component of their development]. Ekonomichni studii – Economic studies, 3 (33), 10–16. [in Ukrainian]
Vasylenko I. A., Chuprynov Ye. V., Ivanchenko A. V., Skyba M. I., Vorobiova V. I., Halysh V. V. (2019). Zeleni tekhnolohii u promyslovosti : monohrafiia [Green technologies in industry: monograph]. Dnipro : Aktsent PP. [in Ukrainian]
Holub, B. (2018). Kontseptsii upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv [Concepts of food safety management]. Tovary i rynky – Goods and markets, 2, 4–13. [in Ukrainian]
Doktryna zbalansovanoho rozvytku [The doctrine of balanced development]. (2017). In Zhylinskoi O. Lviv : Kalvariia. [in Ukrainian]
Ekolohiia dovkillia. Enerhozberezhennia : kolektyvna monohrafiia / pid red. O. V. Stepovoi (2023). [Ecology of the environment. Energy conservation: collective monograph. In O. V. Stepova.]. Poltava : Natsionalnyi universytet imeni Yuriia Kondratiuka. [in Ukrainian]
Ivashura, A. A. (2022). Suchasni tendentsii rozvytku zelenoi ekonomiky v umovakh hlobalizatsii ta minimalistychnoho rukhu : monohrafiia [Modern trends in the development of the green economy in the conditions of globalization and the minimalist movement: monograph]. Kharkiv : KhNEU im. S. Kuznetsia. [in Ukrainian]
Iliashchuk, O. (2017). Ekolohichno bezpechne povodzhennia z tekhnohennymy dzherelamy elektromahnitnoho vyprominiuvannia [Environmentally safe handling of man-made sources of electromagnetic radiation]. Odesa. [in Ukrainian]
Kopach, P. I., & Romanenko, V. N., & Danko, T. T., & Horobets, N. V., & Tarakanova, N. P., & Makarova, A. Yu. (2015). Metodolohiia kompleksnoi otsinky pryrodookhoronnykh zakhodiv [Methodology of comprehensive assessment of environmental protection measures]. Ekolohiia i pryrodokorystuvannia – Ecology and nature management, 19, 38–48. [in Ukrainian]..
Makedon, V., & Dzeveluk, A., & Khaustova, Y., & Bieliakova O., & Nazarenko, I. (2021). Enterprise multi-level energy efficiency management system development. International Journal of Energy, Environment, and Economics, 29 (1), 73–91.
Mashkov, O. A., & Ivashchenko, T. H. (2020). Problemy upravlinnia ekolohichnoiu bezpekoiu planovanoi diialnosti za dopomohoiu system pidtrymky pryiniattia upravlinskykh informatsiinykh ekolohichnykh rishen [Problems of managing the environmental safety of planned activities with the help of support systems for making managerial informational environmental decisions]. Naukovyi chasopys Akademii natsionalnoi bezpeky – Scientific journal of the Academy of National Security, 3–4(27–28), 7–34. [in Ukrainian]
Santi, M., & Sancineto, L., & Nascimento, V., & Azeredo, J.B., & Orozco, E.V.M., & Andrade, L.H., & Gröger, H., & Santi, C. (2021). Flow Biocatalysis: A Challenging Alternative for the Synthesis of APIs and Natural Compounds. International Journal of Molecular Sciences, № 22 (3), 990–1000. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms22030990
Hablovskyi, B., & Hablovska, N., & Shtohryn, L., & Kasiyanchuk, D., & Kononenko, M. (2023). The Long-Term Prediction of Landslide Processes within the Precarpathian Depression of the Cernivtsi Region of Ukraine. Journal of Ecological Engineering. № 24 (7). 254–262. DOI: https://doi.org/10.12911/22998993/164753