СУТНІСНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ОСОБЛИВОСТІ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ТУРИСТИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ - Коваленко, Максим (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Актуальність представлених результатів дослідження полягає в систематизації відомих і найбільш адаптованих до сучасних умов ведення туристичного бізнесу моделей життєвого циклу туристичних підприємств і визначенні особливих рис та ознак, які можливо застосувати в якості індикативних оціночних показників на різних стадіях моделі життєвого циклу сучасного туристичного підприємства в Україні. Метою статті є визначення сутнісної характеристики складових та особливостей життєвого циклу туристичного підприємства в сучасних умовах ведення бізнесу. Під час дослідження застосовані методи аналізу, синтезу, порівняння, систематизації, класифікації, узагальнення, типізації, візуалізації та інші. У статті стверджується про доцільність враховувати в діяльності туристичних підприємств життєвого циклу відродження (відновлення), який має свої індикативні ознаки та специфічні змінювані характеристики. Акцентовано увагу на тому, що особливості життєвого циклу туристичного підприємства в сучасних умовах ведення бізнесу залежатимуть від низки факторів політичного, соціально-економічного, екологічного характеру. Доведено, що фаза відновлення може бути різноманітна за тривалістю, мати ознаки більш динамічного руху до стабілізації та зростання попиту в сфері як внутрішнього, так і міжнародного туризму, але такі фактори, як відкриття кордонів, відновлення аеро-рейсів, розмінування територій та інші чинники, пов’язані з наслідками війни, можуть суттєво гальмувати ці процеси. Підкреслено, що фаза відновлення може поєднуватися з фазою адаптації, що зумовлює й відповідні проєктні рішення, підтримку держави, залучення внутрішніх та іноземних інвестицій. Доведено, що досвід функціонування українських туристичних підприємств під час воєнного стану зумовлює необхідність вищукувати позитивні аспекти навіть під час кризи, адже це може бути поштовхом, мотивацією до оновлення. Систематизовано та виокремлено аспекти, які можуть бути найбільш адаптивними до реалій сьогодення та перспектив відновлення України після завершення війни та стосуються актуальності визначення сутнісної характеристики складових та особливостей життєвих циклів туристичних підприємств у нашій державі.