МУЛЬТИНУТРІЄНТНИЙ ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ НАПІЙ - Куриленко, Юлія; Сухенко, Владислав; Андронович, Галина; Куракін, Олександр (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
На відміну від звичайного стресу посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) переслідує людину впродовж всього життя, часто виникаючи або погіршуючи її психоемоційний стан навіть через багато років після пережитого. Тобто він проявляється як довготермінова реакція на стрес, щонайменше після чотирьох тижнів після травматичної події. Лікування посттравматичного стресового розладу включає психотерапевтичні підходи, застосування медикаментів та харчування, оскільки неправильне харчування здатне погіршити перебіг посттравматичного стресового синдрому. В статті пропонується створення мультинутрієнтного функціонального напою на основі рослинної сировини для посилення в лікуванні ПТСР, оскільки стрес може різними способами впливати на використання організмом калорій і поживних речовин. Це підвищує метаболічні потреби організму та збільшує використання та виведення багатьох поживних речовин. Якщо людина не дотримується поживної дієти, може виникнути їх дефіцит .Для забезпечення повноцінного і збалансованого харчування з урахуванням лікувально-оздоровних функцій в раціоні кожної людини повинні бути присутні близько 600 нутрієнтів. Значна кількість таких речовин міститься в натуральній рослинній сировині: овочах, фруктах, лікарських рослинах, злакових. В статті проаналізовано, які компоненти найбільш необхідні для відновлення нервової системи людини На основі аналітичного огляду вмісту корисних речовин в продуктах харчування обґрунтовано використання рослинної сировини при створенні мультинутрієнтних функціональних напоїв. Розроблено рецептурний склад даного мультинутрієнтного функціонального напою з використанням соку яблук, апельсину та обліпихи. У результаті розробки рецептурного складу дослідного зразка теоретично визначено біологічну цінність мультинутрієнтного функціонального напою на основі рослинної сировини за вихідною сировиною. Для проведення органолептичної оцінки смаку нового напою для респондентів було проведено дегустацію де запропоновано оцінити зразки за ступенем інтенсивності кислого, солодкого, солоного, гіркого та терпкого смаків.