ВИСОКОПРОТЕЇНОВІ БАТОНЧИКИ З ПІДВИЩЕНОЮ АНТИОКСИДАНТНОЮ АКТИВНІСТЮ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНЕ ПОРТАТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ В СИСТЕМІ ЗАГАЛЬНОГО ОЗДОРОВЛЕННЯ - Бондаренко, Владислав; Смагін, Ігор; Худякова, Світлана; Кондратюк, Наталія; Маторіна, Катерина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Протеїни вважаються найважливішими макронутрієнтами для людського організму. Вони виконують багато корисних функцій: беруть участь у формуванні імунної системи на клітинному рівні, допомагають у синтезі ферментів, гормонів, білків плазми крові; синтезують антитіла, які протидіють збудникам хвороб; забезпечують організм енергією, перетворюючись при розщепленні на амінокислоти. Не дивлячись на те, що протеїни містяться у різноманітних харчових продуктах та сировині і поділяються на тваринні і рослинні білки, людський організм постійно відчуває нестачу білка, адже для повноцінного поповнення необхідно 100-150 г його щоденного споживання. Більшість білків приймають участь у процесах детоксикації від ксенобіотиків, ще частина має низький рівень засвоювання, це створює постійний дефіцит цих корисних компонентів харчування. Ринок протеїнових батончиків займає потужну нішу у багатьох сегментах харчування: оздоровчому, фітнес, дієтичному, вегетаріанському, спортивному, профілактичному, дитячому тощо. Батончики вважаються корисними перекусами і належать до альтернативного портативного харчування з метою підтримки вуглеводного, протеїнового, вітамінного, антиоксидантного, енергетичного балансу, швидкого тамування голоду та підвищення настрою. Деякі асортиментні позиції рекомендовані навіть для схуднення. Достовірно відомо, що споживання білка зменшує рівень гормону голоду греліну та допомагає природним шляхом зменшити споживання їжі. Слід зауважити, що далеко не усі протеїнові батончики виготовляються з корисних, так звано, «правильних» інгредієнтів. Важливою ознакою корисності – мінімального задоволення харчових потреб – вважається вміст не менше 8 г білка та 3 г клітковини на одну порцію. На сьогодні можна виділити кілька концепцій протеїнових батончиків, серед яких особливо переважають протеїнові батончики для схуднення, для тренувань (на різних етапах), енергетичні, міні-закусочні, портативні варіанти їжі, ідеальні (високобілкові). Враховуючи унікальність протеїнових батончиків, беззаперечну актуальність їх виробництва, необхідно підкреслити те, що існує проблема невпорядкованості інформації щодо їх класифікації, рекомендацій щодо підбору інгредієнтів, споживання, критеріїв якості та безпечності виробництва.