КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ В ТУРИЗМІ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Чепурда, Лариса; Герман, Ірина; Куракін, Олександр (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Глобалізаційні процеси в економіці країн світу, кризові явища та певна нестабільність в умовах господарювання різноманітних сегментарних одиниць бізнес-середовища викликали потребу пошуку та розробки стабілізаційних рішень щодо сприяння розвитку та відновленню низки галузевих напрямків, окремих суб’єктів господарювання тощо. Метою статті є розгляд і формулювання концептуальних засад системного підходу до бізнес-планування на прикладі підприємств галузі туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Використані загальнонаукові методи, у тому числі описовий, порівняльний, системний, структурно-логічний аналіз. Також для візуалізації результатів дослідження застосовано графічний метод. У статті систематизовано теоретичну базу та методичні розробки, які стосуються концептуальних засад бізнес-планування в туризмі та готельно-ресторанному господарстві. Представлено аналіз теоретико-методичних розробок щодо термінологічної бази та сутнісної характеристики базових категорій, які стосуються бізнес-планування на підприємствах, зокрема в Україні. За результатами дослідження підтверджено вплив на підвищення ефективності підприємств галузі туризму та готельно-ресторанного бізнесу наявного бізнес-плану, реального для впровадження в сучасних умовах господарювання навіть за умов кризи та невизначеності. Розглянуто варіативні пропозиції щодо структури бізнес-плану та алгоритму його формування для різних категорій та видів діяльності. Пропонується застосовувати сучасні міжнародні стандарти бізнес-планування, які адаптовані до туристичної галузі та індустрії гостинності й довели свою здатність сприяти оптимізації зусиль підприємців і стейкхолдерів в напрямку їх конкурентоздатності та розвитку пріоритетних сфер економіки. Деталізовано вивчено особливості вітчизняних методичних підходів щодо формування структурних компонентів бізнес-плану на підприємствах України в сучасних умовах господарювання та визначено важливість удосконалення інструментарію бізнес-планування та його управлінської функції. Матеріали дослідження можуть бути рекомендовані широкому колу потенційних організаторів туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, фахівцям індустрії гостинності та сфери послуг, а також для науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують спеціальності «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».