ОМНІКАНАЛЬНИЙ МАРКЕТИНГ У ТУРИСТИЧНІЙ ІНДУСТРІЇ - Холявка, Володимир; Горак, Орест (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У сучасному динамічному середовищі туристичної індустрії, де клієнти взаємодіють з компаніями та об’єктами через множинні канали комунікації, омніканальний маркетинг набуває особливої актуальності. Цей підхід передбачає інтеграцію всіх каналів взаємодії з клієнтом – веб-сайтів, мобільних додатків, соціальних мереж, електронної пошти, телефонних дзвінків та особистого спілкування – для створення єдиного та безперервного досвіду взаємодії з брендом. Омніканальний маркетинг дозволяє туристичним компаніям та об’єктам задовольнити зростаючі очікування клієнтів щодо персоналізації, зручності та доступності інформації та послуг. Він сприяє підвищенню задоволеності та лояльності клієнтів, збільшенню продажів та ефективності маркетингових кампаній. Проте, впровадження омніканальної стратегії в туристичній індустрії пов’язане з певними викликами. Це включає в себе необхідність інтеграції різних систем та технологій, збору та аналізу даних про клієнтів з різних каналів, персоналізації повідомлень та пропозицій для різних сегментів аудиторії, а також навчання персоналу роботі з омніканальними інструментами. Успішне впровадження омніканального маркетингу в туризмі вимагає чіткої стратегії, інвестицій в технології, аналізу даних та кваліфікованого персоналу. Приклади успішних компаній, таких як Airbnb, Booking.com та TripAdvisor, демонструють переваги омніканального підходу в туристичній індустрії. Вони активно використовують омніканальний маркетинг для надання клієнтам безперервного та персоналізованого досвіду на всіх етапах взаємодії з брендом, від планування подорожі до обміну відгуками після повернення. Дослідження омніканального маркетингу в туристичній індустрії має важливе теоретичне та практичне значення. Воно дозволяє розширити розуміння сучасних маркетингових підходів в туризмі та надає туристичним компаніям та об’єктам інструменти для підвищення ефективності своєї діяльності в умовах жорсткої конкуренції та зростаючих вимог клієнтів. Омніканальний маркетинг є необхідним елементом успішної маркетингової стратегії для туристичних компаній, які прагнуть задовольнити потреби сучасних туристів та зміцнити свої позиції на ринку.