КУХНЯ В СТИЛІ NOBU: ВІД АВТЕНТИКИ ДО НОВАЦІЇ

  • Олександр Новосьолов Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0002-1407-4508
Ключові слова: Matsuhisa Nobuyuki, Стиль Nobu, японська їжа, автентичні смаки, новація, глобалізація

Анотація

Стаття зосереджена на випадку японського шеф-кухаря Matsuhisa Nobuyuki (松久 信幸), більш відомого як Nobu. Окреслено культурні та соціальні наслідки всесвітньої популярності японської їжі в сучасному глобальному світі. Популярність японської їжі є одним із вагомих прикладів культури харчування, яка розвинула глобальний вплив, зокрема через свою присутність у світових центрах таких як New York, London, Tokyo, Los Angeles. Випадок Matsuhisa Nobuyuki, є яскравим прикладом світового успіху. Його їжа базується на японській кухні з акцентами на південно- та північноамериканській традиції. Його практика завжди полягала в тому, щоб шукати певні смаки, які були б сприйняті місцевими жителями, де б він не працював. Метою статті є спроба визначити базові компоненти кухні в стилі Nobu, та означити її як певний феномен всесвітньої популярності впливового шеф-кухаря Matsuhisa Nobuyuki який визначає новаційні категорії азійської їжі як концепт мульти-компонентності та мульти-національності з огляду на явище глобалізації японської кухні. У певному сенсі його стиль приготування їжі можна описати як американський, оскільки його стиль змінився в Америці. Іншим важливим моментом є розташування його ресторанів. У 1987 році він відкрив Matsuhisa в Лос-Анджелесі, а до 2008 року він керував понад 20 ресторанами по всьому світу. Він створив власну мережу для роботи ресторанів у ключових містах світу. Завдяки американському смаку своїх японських страв він вплинув на поширення та визнання японської кухні в усьому світі. Стиль Nobu, заснований на його навчанні як суші-кухаря в Японії та розвинений через його особистий досвід роботи в різних місцях на американському континенті, можна розглядати як американізовану японську їжу. Він успішно створив відчуття автентичності своїх страв у вузлах світових містах і зробив внесок у всесвітню популярність японської їжі, тенденцію, яку можна описати як глобалізацію японської кулінарної культури.

Посилання

Cwiertka, K-J. (2006) Modern Japanese cuisine: food, power and national identity. London: Reaktion Books, 240 р.

Farrer, J., Wang, C., Wank, D, de Carvalho, M. R., Hess, Ch., Vyletalova, L. (2017) Japanese Culinary Mobilities Research: The Globalization of the Japanese Restaurant. Foods & Food Ingredients J. Jpn., vol. 222, no. 3, pp. 257–266.

Gabaccia, Donna R. (2000) We Are What We Eat: Ethnic Food and the Making of Americans. Cambridge, Massachu-setts: Harvard University. 288 р.

Imai, Shoko (2017) The Authenticity of Celebrity Chef Nobu: Performance, Taste and Text. Asian Food Study Confer-ence, no. 7, р. 304.

Imai, Shoko (2010) Nobu and After: Westernized Japanese Food and Globalization. In Food and Social Identities in the Asia Pacific Region, ed. James Farrer. Tokyo: Sophia University Institute of Comparative Culture. Available at: http://icc.fla.sophia.ac.jp/global%20food%20papers/html/imai.html

Lankarani, Na. (June 5, 2016) A Family Model With the Chef as Father Figure. The New York Times. Available at: https://www.nytimes.com/2016/06/06/business/international/nobu-chef-nobuyuki-matsuhisa-global-manager.html

Matsuhisa Nobuyuki, Edwards Mark (2007) Nobu West. Andrews McMeel Publishing, 256 р.

Matsuhisa, Nobuyuki (2001) Nobu: The Cookbook. Quadrille Publishing Ltd., 192 р.

Matsuhisa, Nobuyuki (2004) Nobu Now. London: Gardners Books; First UK Edition, 256 р.

Matsuhisa, Nobuyuki (2012) Nobu’s Vegetarian Cookbook. Pie Books, 176 р.

Matsuhisa, Nobuyuki (2019) World of Nobu. Ney York; London; Toronto; Sydney; Ney Delly Pacific Image Electronics International, 416 р.

Matsuhisa, Nobuyuki (2017) Nobu: A Memoir. Ney York; London; Toronto; Sydney; Ney Delly: Emily Bestler Books–Atria. 224 р.

O’Connell, M. (June 2, 2017) Nobu’s Matsuhisa Turns 30: An Oral History of the Sushi Restaurant Where Tom Cruise Couldn’t Get in. Hollywood Reporter. Available at: https://www.hollywoodreporter.com/lifestyle/lifestyle-news/nobus-matsuhisa-turns-30-an-oral-history-sushi-restaurant-tom-cruise-couldnt-get-1008251

Переглядів статті: 91
Завантажень PDF: 49
Опубліковано
2023-09-20
Як цитувати
Новосьолов, О. (2023). КУХНЯ В СТИЛІ NOBU: ВІД АВТЕНТИКИ ДО НОВАЦІЇ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (3 (9), 38-43. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(9).2023.6