СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ ТА ТУРИСТИЧНОМУ БІЗНЕСІ: СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ЗМЕНШЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СЛІДУ

  • Олена Каролоп Державний заклад "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка" https://orcid.org/0000-0002-1272-0422
  • Раїса Загнибіда Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0001-9583-9973
  • Катерина Верес Державний заклад "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка" https://orcid.org/0000-0002-5018-4157
  • Лілія Лояк Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника https://orcid.org/0000-0003-3414-7302
Ключові слова: готельно-ресторанний бізнес, туризм, сталий розвиток, екологізація, екологічна стратегія

Анотація

Готельно-ресторанний та туристичний бізнес охоплює широкий спектр підприємств, зокрема, готелі, ресторани, курорти та місця проведення заходів – усі пропонують послуги для мандрівників, туристів і місцевих жителів. Одним з найбільших викликів перед індустрією гостинності є її сталий розвиток. Готельно-ресторанний та туристичний бізнес стикається з такими проблемами, як надмірне використання ресурсів та вплив бізнесу на навколишнє середовище, зростає її екологічний слід. Це спонукає до необхідності переходу до активного пошуку екологічні рішення та екологічних практик як пріоритетів подальшої діяльності. Екологічна відповідальність передбачає збереження та відновлення природних ресурсів та екосистем. Сучасне суспільство прагне до гармонійних відносин з навколишнім середовищем. Вказані результати дослідження відношення та поведінки споживачів щодо змін навколишнього середовища та клімату. Сталий гостинний бізнес визначається ключовим фактором подорожей майбутнього. Економічне обґрунтування сталого розвитку відображає фінансові переваги екологізації функціонування закладів. Розглянуто фактори, які впливають на сталу екологічну ініціативу закладу. В індустрії гостинності практики сталого розвитку включають сертифікацію та акредитацію, переробку відходів і використання відновлюваних джерел енергії. Розглянуто основні інноваційні програми та технології екологізації діяльності готельно-ресторанних закладів (енергоефективність, відновлювана енергія, біорізноманіття, споживання води, утилізація відходів, використання хімічних речовин, екологічні джерела). Фундаментальним елементом екологічного стратегічного управління виступає екологічна стратегія. Від рівня екологічного потенціалу підприємства та ряду інших факторів залежить вибір екологічної стратегії, який визначатиме можливість забезпечити власну екологічну ефективність та відповідну результативність завдяки зниженню потенційних ризиків негативного впливу на навколишнє середовище. Розглянуто екологічні стратегії, які відображають спектр екологічних заходів, зокрема, модернізацію послуг і продуктів, екологічне виробництво, освіта персоналу тощо.

Посилання

Волошенко О.О. Методичний підхід до формування стратегії еколого-орієнтованого розвитку підприємства. Ефективна економіка. 2016. № 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5274 (дата звернення: 05.11.2024).

Chemmanur А., Fenech С.. Sustainability in the hospitality industry. Assessing and addressing sustainability risks in the hospitality industry. URL: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/consumer/blogs/sustainability-in-the-hospitality-industry.html (дата звернення: 05.11.2024).

Головня О.М., Ставська Ю.В. Сучасні трансформації розвитку сфери туризму та індустрії гостинності: монографія. Вінниця : ДРУК, 2021. 220 с.

HPG Consulting. Sustainable Development Practices in the Hospitality Industry. 2022. URL: https://www.linkedin.com/pulse/sustainable-development-practices-hospitality-industry-/ (дата звернення: 05.11.2024).

Leyva E.S., Parra D.P. Environmental approach in the hotel industry: Riding the wave of change. Sustainable Futures. 2021. Vol. 3. Р. 1-14. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sftr.2021.100050

Popșa R.E. Importance of Sustainability in the Hotel Industry. Expert Journal of Business and Management. 2023. № 11(2). Р. 183-188.

Prud’homme B., Raymond L. Sustainable development practices in the hospitality industry: An empirical study of their impact on customer satisfaction and intentions. International Journal of Hospitality Management. 2013. № 34. С. 116-126. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2013.03.003

Романюк І.А., Дейко К.С. Вплив глобальних тенденцій на розвиток підприємств екологічного туризму. Ефективна економіка. 2023. № 12. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.12.22

Revnomix Solutions LLP. Ultimate Guide to Sustainability in the Hospitality Industry. URL: https://revnomix.com/ultimate-guide-to-sustainability-in-the-hospitality-industry/ (дата звернення: 05.11.2024).

Стратегія сталого розвитку: Європейські горизонти / Якименко І.Л., Петрашко Л.П., Димань Т.М. та ін. Київ : НУХТ, 2022. 337 с.

Voloshenko O. O. (2016) Metodychnyi pidkhid do formuvannia stratehii ekoloho-oriientovanoho rozvytku pidpryiemstva [Methodical approach to the formation of a strategy for environmentally oriented development of the enterprise]. Efektyvna ekonomika – Effective economу, no. 11. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=527 (in Ukrainian)

Chemmanur, A., & Fenech, S. (2024) Sustainability in the hospitality industry. Assessing and addressing sustainability risks in the hospitality industry. Available at: https://www.deloitte.com/uk/en/Industries/consumer/blogs/sustainability-in-the-hospitality-industry.html.

Holovnia O. M., & Stavska Yu. V. (2021) Suchasni transformatsii rozvytku sfery turyzmu ta industrii hostynnosti [Modern transformations in the development of tourism and hospitality industry]. Vinnytsia : DRUK.

HPG Consulting (2022) Sustainable Development Practices in the Hospitality Industry. Available at: https://www.linkedin.com/pulse/sustainable-development-practices-hospitality-industry-/

Leyva E. S., & Parra D. P. (2021) Environmental approach in the hotel industry: Riding the wave of change. Sustainable Futures, no. 3, pp. 1-14. DOI: https://doi.org/10.1016/j.sftr.2021.100050

Popșa R. E. (2023) Importance of Sustainability in the Hotel Industry. Expert Journal of Business and Management, no. 11(2), pp. 183-188.

Prudhomme B., & Raymond L. (2013) Sustainable development practices in the hospitality industry: An empirical study of their impact on customer satisfaction and intentions. International Journal of Hospitality Management, no. 34, pp. 116-126. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2013.03.003

Romaniuk I. A., & Deiko K. S. (2023) Vplyv hlobalnykh tendentsii na rozvytok pidpryiemstv ekolohichnoho turyzmu [Influence of global trends on the development of ecotourism enterprises]. Efektyvna ekonomika – Effective economy, no. 12. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.12.22

Revnomix Solutions LLP. Ultimate Guide to Sustainability in the Hospitality Industry. Available at: https://revnomix.com/ultimate-guide-to-sustainability-in-the-hospitality-industry/

Yakymenko I. L., Petrashko L. P., Dyman T. M. et al. (2022) Stratehiia staloho rozvytku: Yevropeiski horyzonty [Sustainable development strategy: European Horizons]. Kyiv: NUKhT, 337 p.

Переглядів статті: 8
Завантажень PDF: 9
Опубліковано
2025-02-19
Як цитувати
Каролоп, О., Загнибіда, Р., Верес, К., & Лояк, Л. (2025). СТАЛИЙ РОЗВИТОК У ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ ТА ТУРИСТИЧНОМУ БІЗНЕСІ: СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ЗМЕНШЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СЛІДУ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (1 (15), 92-97. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(15).2025.15