МУЛЬТИНУТРІЄНТНИЙ ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ НАПІЙ

Ключові слова: мультинутрієнтий функціональний напій, посттравматичний стресовий розлад, обліпиха, льон, меліса

Анотація

На відміну від звичайного стресу посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) переслідує людину впродовж всього життя, часто виникаючи або погіршуючи її психоемоційний стан навіть через багато років після пережитого. Тобто він проявляється як довготермінова реакція на стрес, щонайменше після чотирьох тижнів після травматичної події. Лікування посттравматичного стресового розладу включає психотерапевтичні підходи, застосування медикаментів та харчування, оскільки неправильне харчування здатне погіршити перебіг посттравматичного стресового синдрому. В статті пропонується створення мультинутрієнтного функціонального напою на основі рослинної сировини для посилення в лікуванні ПТСР, оскільки стрес може різними способами впливати на використання організмом калорій і поживних речовин. Це підвищує метаболічні потреби організму та збільшує використання та виведення багатьох поживних речовин. Якщо людина не дотримується поживної дієти, може виникнути їх дефіцит .Для забезпечення повноцінного і збалансованого харчування з урахуванням лікувально-оздоровних функцій в раціоні кожної людини повинні бути присутні близько 600 нутрієнтів. Значна кількість таких речовин міститься в натуральній рослинній сировині: овочах, фруктах, лікарських рослинах, злакових. В статті проаналізовано, які компоненти найбільш необхідні для відновлення нервової системи людини На основі аналітичного огляду вмісту корисних речовин в продуктах харчування обґрунтовано використання рослинної сировини при створенні мультинутрієнтних функціональних напоїв. Розроблено рецептурний склад даного мультинутрієнтного функціонального напою з використанням соку яблук, апельсину та обліпихи. У результаті розробки рецептурного складу дослідного зразка теоретично визначено біологічну цінність мультинутрієнтного функціонального напою на основі рослинної сировини за вихідною сировиною. Для проведення органолептичної оцінки смаку нового напою для респондентів було проведено дегустацію де запропоновано оцінити зразки за ступенем інтенсивності кислого, солодкого, солоного, гіркого та терпкого смаків.

Посилання

Мустафаєв А., Юсіфова Г., Казімі П. Посттравматичні стресові розлади у військових умовах (інформативний аналіз проблеми). Науково-теоретичний альманах Грані. 2023. № 26(2). С. 51–54. DOI: https://doi.org/10.15421/172326

Міністерство охорони здоров’я України (2016) Наказ МОЗ України від 23.02.2016 р. № 121 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при посттравматичному стресовому розладі».

Rana Muhammad Aadil, Ume Roobab, Amna Sahar, Ubaid ur Rahman, Anees Ahmed Khalil (2019). Functionality of Bioactive Nutrients in Beverages, // Editor(s): Alexandru Mihai Grumezescu, Alina Maria Holban. Nutrients in Beverages, Academic Press, № 12. P. 237–276. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816842-4.00007-1

Матко С. В., Левківська Т. М., Ткачук Н. А. Удосконалення технології виробництва соковмісних напоїв з використанням дикорослої сировини. Наукові праці НУХТ. 2020. № 6. Т. 26. С. 197–206.

Паска М. З., Млинко О. Ю. Технологічні аспекти використання функціональних напоїв у ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. № 52. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-88

Камінська С. В., Сімахіна Г. О. Розроблення рецептури оздоровчого напою «Соннам». PLANTA+НАУКА.ПРАКТИКА ТА ОСВІТА : матеріали ІІІ Науково-практичної конференції з міжнародною участю, присвяченої 180-річчю Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Київ, 2022. Т. 2. С. 17–20.

Sugajski M., Buszewska-Forajta M., Buszewski B. (2023). Functional Beverages in the 21st Century. Beverages, 9, 27. DOI: https://doi.org/10.3390/beverages9010027

Haiyan W., Oksana M., & Bo L. (2021). Functional drink technology with chia seeds. Grain Products & Mixed Fodder's, № 21, I. 1(81). P. 20–30.

Manukovskaya, M. V., Shchetilina, I. P., Pisklyukova, Y. N., Klimova, E. A., & Korystin, M. I. (2021). The use of ultrasonic extraction in the technology of functional drinks based on plant raw materials. Earth and Environmental Science, Vol. 845, No. 1. P. 012114.

Мілютін О. І., Варганова І. В., Потапенко С. І. (2009). Пат. No46340 UA. Отримання біологічно-активного продукту «Пророщені зерна» . MPK A23L 1/172 (2009.12). No u200911217; заявлено: 05.11.2009; опубліковано: 10.12.2009, Бюл. № 23.

Blusztajn J.K, Slack B.E, Mellott T.J. (2017) Neuroprotective Actions of Dietary Choline. Nutrients. Jul 28;9(8):815. doi: 10.3390/nu9080815. PMID: 28788094; PMCID: PMC5579609.

Liudmyla Burchenko, Olena Bilyk, Yulia Bondarenko, Inna Perederii, Oksana Kochubei-Lytvynenko (2018). Intestigation of the effect of a mixture of sprouted grains on the quality and nutritional value of bakery products. Тechnology audit and production reserves. № 6/3(44). Р. 42–47. DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2018.150602

Mustafaiev, A., Yusifova, H., & Kazimi, P. (2023). Posttravmatychni stresovi rozlady u viiskovykh umovakh (informatyvnyi analiz problemy) [Post-traumatic stress disorders in military conditions (informative analysis of the problem)]. Naukovo-teoretychnyi almanakh Hrani, 26(2), 51–54. DOI: https://doi.org/10.15421/172326

Ministerstvo okhorony zdorovia Ukrainy (2016). Nakaz MOZ Ukrainy vid 23.02.2016 r. № 121 «Pro zatverdzhennia ta vprovadzhennia medyko-tekhnolohichnykh dokumentiv zi standartyzatsii medychnoi dopomohy pry posttravmatychnomu stresovomu rozladi» [Order of the Ministry of Health of Ukraine dated 23.02.2016 No. 121 ‘On Approval and Implementation of Medical and Technological Documents on Standardisation of Medical Care for Post-Traumatic Stress Disorder’].

Rana Muhammad Aadil, Ume Roobab, Amna Sahar, Ubaid ur Rahman, Anees Ahmed Khalil (2019). Functionality of Bioactive Nutrients in Beverages, // Editor(s): Alexandru Mihai Grumezescu, Alina Maria Holban. Nutrients in Beverages, Academic Press, № 12. P. 237–276. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816842-4.00007-1

Matko S. V., Levkivska T. M., Tkachuk N. A. (2020). Udoskonalennia tekhnolohii vyrobnytstva sokovmisnykh napoiv z vykorystanniam dykorosloi syrovyny [Improving the technology for the production of juice-containing beverages using wild-grown raw materials]. Naukovi pratsi NUKhT. № 6. T. 26. S. 197–206.

Paska M. Z., Mlynko O. Iu. (2023). Tekhnolohichni aspekty vykorystannia funktsionalnykh napoiv u restorannomu biznesi [Technological aspects of using functional drinks in the restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo, № 52. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-88

Kaminska S. V., Simakhina H. O. (2022). Rozroblennia retseptury ozdorovchoho napoiu «Sonnam» [Development of a recipe for the health drink Sonnam]. PLANTA+NAUKA.PRAKTYKA TA OSVITA : materialy III Naukovo-praktychnoi konferentsii z mizhnarodnoiu uchastiu, prysviachenoi 180-richchiu Natsionalnoho medychnoho universytetu imeni O.O. Bohomoltsia. Kyiv. T.2. S. 17–20.

Sugajski M., Buszewska-Forajta M., Buszewski B. (2023). Functional Beverages in the 21st Century. Beverages, 9, 27. DOI: https://doi.org/10.3390/beverages9010027

Haiyan W., Oksana M., & Bo L. (2021). Functional drink technology with chia seeds. Grain Products & Mixed Fodder's, № 21, I.1(81). P. 20–30.

Manukovskaya, M. V., Shchetilina, I. P., Pisklyukova, Y. N., Klimova, E. A., & Korystin, M. I. The use of ultrasonic extraction in the technology of functional drinks based on plant raw materials. Earth and Environmental Science. 2021, Vol. 845, No. 1. P. 012114.

Miliutin O. I., Varhanova I. V., Potapenko S. I. (2009). Pat. No46340 UA. Otrymannia biolohichno-aktyvnoho produktu «Proroshcheni zerna» [Production of biologically active product “Sproutrd Grains”]. MPK A23L 1/172 (2009.12). No u200911217; zaiavleno: 05.11.2009; opublikovano: 10.12.2009, Biul. № 23.

Blusztajn J. K., Slack B. E., Mellott T. J. (2017) Neuroprotective Actions of Dietary Choline. Nutrients. Jul 28;9(8):815. doi: 10.3390/nu9080815. PMID: 28788094; PMCID: PMC5579609.

Liudmyla Burchenko, Olena Bilyk, Yulia Bondarenko, Inna Perederii, Oksana Kochubei-Lytvynenko (2018). Intestigation of the effect of a mixture of sprouted grains on the quality and nutritional value of bakery products. Тechnology audit and production reserves. № 6/3(44). Р. 42–47. DOI: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2018.150602

Переглядів статті: 19
Завантажень PDF: 16
Опубліковано
2024-12-18
Як цитувати
Куриленко, Ю., Сухенко, В., Андронович, Г., & Куракін, О. (2024). МУЛЬТИНУТРІЄНТНИЙ ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ НАПІЙ. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (4 (14), 25-30. https://doi.org/10.32782/2708-4949.4(14).2024.4