ПРОБЛЕМИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ МОЛОДІ

  • Лариса Ярославська Черкаський державний технологічний університет
  • Василь Загородній Черкаський державний технологічний університет
Ключові слова: збалансоване харчування, здоров’я, калорійність, раціональне харчування, раціон харчування

Анотація

Стаття присвячена темі здорового харчування студентської молоді та його складовим. Основною метою проведеного дослідження є аналіз складових раціонального та збалансованого харчування та пошук визначення акцентів свідомого ставлення до харчування у виявленні його основних принципів. Теоретичною й методологічною основою дослідження стали фундаментальні положення теорії харчування, нормативні та законодавчі акти України, наукові публікації та праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем харчування. Для виконання поставлених завдань в роботі використано: методи наукової абстракції, синтезу, аналізу, систематизації та узагальнення даних. Розглянуто основні підходи до споживання продуктів, максимально збалансованих за основними харчовими речовинами тваринного та рослинного походження. Висвітлюються питання раціонального та збалансованого харчування, основні правила дотримання харчового балансу, а також його вплив на організм людини. Раціональне та збалансоване харчування є невід’ємним компонентом гарного самопочуття та здоров’я молодого покоління. Людина, яка харчується, дотримуючись правил здорового харчування, має переваги: відсутня зайва вага; зникають хронічні хвороби або ж збільшується період ремісії; гарне самопочуття; висока витривалість, стійкість до стресів; з’являється відчуття контролю над власним тілом. Дослідження емпірично підтверджує та теоретично доводить, що проблема здорового харчування – складна і комплексна проблема, яка потребує глибоких знань та навичок у різних областях науки і практики. Результати роботи будуть сприяти вирішенню актуальної проблеми – попередження виникнення та профілактики шлунково-кишкових захворювань молодого покоління та зміцнення загального імунітету студентства через дотримання основ раціонального і збалансованого харчування та вживання якісних продуктів харчування.

Посилання

Авдієвська, О.Г., Сотнікова-Мелешкіна, Ж.В., Ісаєва, Я.А. (2019) Вплив родини на формування харчового статусу студентської молоді, харчові звички майбутніх батьків. Здоровье ребенка. Т.14, Додаток 1, 88-94.

Банковська, Н. В. (2008). Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації : автореф. дис. ... канд. мед. наук: 14.02.01, 24.

Гриньова, М. В., Коновал, Н. О. (2013). Організація впливу збалансованого харчування на розумову діяльність студентської молоді, Полтава, 38.

Даниленко, Г.М., Летяго, Г.В., Водолажський, М.Л., Авдієвська, О.Г., Савєльєва, Л.М. (2018). Особливості харчування студентської молоді як важливого компонента здоров’язберігаючої поведінки. Молодий вчений (8), 293-296.

Жалпанова, Л. (2008). Диеты, которые нас убивают, 108.

Загородній, В. В., Ярославська, Л. П. (2018, 01-02 листопада). Продукти та технологія функціонального харчування. Матеріали першої міжнародної науково- практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрямки розвитку харчової індустрії», 2 (1), 130-134.

Замойська, К., Замойський, С., Вільчинська, Д., Чорна, О. (2014). Раціональне харчування студентів – запорука їхнього здоров’я. Наукові записки. Сер.: Педагогічні науки (132), 319-323.

Марушко, Ю.В., Таринська, О.Л. (2013). До питання харчування студентської молоді як чинника здорового способу життя. Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П.Л. Шупика. Київ, Кн. 3, 247-254.

Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії: (1999, 18 листопада) Наказ МОЗ України, (272). Взято з http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_19991118_272.html.

Плужнікова, Т.В., Радченко, Н.Р. (2017). Роль харчування у життєдіяльності студентів на прикладі студентів перших курсів ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» м. Полтава. Взято з http://www.elib.umsa.edu.ua/bitstream/umsa/3962/1/Rol_harchuvannya.pdf

Подригало, Л.В., Пашкевич, С.А., Прусик, К. (2012). Анализ питания студенческой молодежи во взаимосвязи с особенностями здоровья. Физическое воспитание студентов, 6, 83-87.

Скальный, А. В., Рудаков, И. А., Нотова, С. В., Бурцева, Т. И., Скальный, В. В., Баранова, О. В. (2005). Основы здорового питания: пособие по общей нутрициологии. Оренбург : ГОУ ОГУ, 117.

Цимбаліста, Н. В., Давиденко, Н.В. (2008). Стан фактичного харчування. Проблеми харчування, 1-2, 32-35.

Avdiyevs'ka, O.H., Sotnikova-Meleshkina, Zh.V., Isayeva, Ya.A. (2019) Vplyv rodyny na formuvannya kharchovoho statusu student·s'koyi molodi, kharchovi zvychky maybutnikh bat'kiv [Family influence on formation of nutrition status of student youth, dietary habits of future parents]. Zdorov'e rebenka. T.14, Dodatok 1, 88-94.

Bankovs'ka, N. V. (2008). Hihiyenichna otsinka stanu faktychnoho kharchuvannya dorosloho naselennya Ukrayiny ta naukove obgruntuvannya shlyakhiv yoho optymizatsiyi [Hygienic assessment of the state of the actual nutrition of the adult population of Ukraine and scientific justification of the ways of its optimization]: avtoref. dys... kand. med. nauk : 14.02.01, 24

Hryn'ova, M. V., Konoval, N. O. (2013). Orhanizatsiya vplyvu zbalansovanoho kharchuvannya na rozumovu diyal'nist' student·s'koyi molodi [Organization of balanced diet impact on mental activity of student youth], Poltava, 38.

Danylenko, H.M., Letyaho, H.V., Vodolazhs'kyy, M.L., Avdiyevs'ka, O.H., Savyel'yeva, L.M. (2018). Osoblyvosti kharchuvannya student·s'koyi molodi yak vazhlyvoho komponenta zdorov"yazberihayuchoyi povedinky [Peculiarities of student youth diet as an important component of health saving behaviour]. Molodyy vchenyy (8), 293-296.

Zhalpanova, L. (2008). Diety, kotorye nas ubivayut [Diets that kill us], 108.

Zahorodniy, V. V., Yaroslavs'ka, L. P. (2018, 01-02 lystopada). Produkty ta tekhnolohiya funktsional'noho kharchuvannya [Products and technology of functional nutrition]. Materialy pershoyi mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi «Intehratsiyni ta innovatsiyni napryamky rozvytku kharchovoyi industriyi», 2 (1), 130-134.

Zamoys'ka, K., Zamoys'kyy, S., Vil'chyns'ka, D., Chorna, O. (2014). Ratsional'ne kharchuvannya studentiv – zaporuka yikhn'oho zdorov"ya [Sensible nutrition of students is the key to their health]. Naukovi zapysky. Ser. : Pedahohichni nauky (132), 319-323.

Marushko, Yu.V., Taryns'ka, O.L. (2013). Do pytannya kharchuvannya student·s'koyi molodi yak chynnyka zdorovoho sposobu zhyttya [The issue of student youth nutrition as a factor of healthy lifestyle]. Zbirnyk naukovykh prats' spivrobitnykiv NMAPO im. P.L. Shupyka. Kyyiv, Kn. 3, 247-254.

Normy fiziolohichnykh potreb naselennya Ukrayiny v osnovnykh kharchovykh rechovynakh ta enerhiyi: [Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy] (1999, 18 lystopada) Nakaz MOZ Ukrayiny, (272). Retrieved from http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_19991118_272.html.

Pluzhnikova, T.V., Radchenko, N.R. (2017). Rol' kharchuvannya u zhyttyediyal'nosti studentiv na prykladi studentiv pershykh kursiv VDNZU «Ukrayins'ka medychna stomatolohichna akademiya» m. Poltava [The role of nutrition in student life by way of example of first-year students of the Ukrainian Medical Dental Academy, Poltava]. Retrieved from http://www.elib.umsa.edu.ua/bitstream/umsa/3962/1/Rol_harchuvannya.pdf

Podryhalo, L.V., Pashkevych, S.A., Prusyk, K. (2012). Analyz pytanyya studencheskoy molodezhy vo vzaymosvyazy s osobennostyamy zdorov'ya [Analysis of student youth nutrition in relation to health characteristics]. Fyzycheskoe vospytanye studentov, 6, 83-87.

Skal'nyi, A. V., Rudakov, I. A., Notova, S. V., Burtseva, T. I. , Skal'nyi, V. V., Baranova, O. V. (2005). Osnovy zdorovogo pitaniya : posobie po obshchei nutritsiologii [The basics of healthy eating: a guide to general nutrition]. Orenburg : HOU OHU, 117.

Tsymbalista, N. V., Davydenko, N. V. (2008). Stan faktychnoho kharchuvannya [The state of actual nutrition]. Problemy kharchuvannya, 1-2, 32-35.

Переглядів статті: 87
Завантажень PDF: 19
Опубліковано
2020-04-30
Як цитувати
Ярославська, Л., & Загородній, В. (2020). ПРОБЛЕМИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ МОЛОДІ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (1), 73-81. https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204099