ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ ГОТЕЛЮ ЯК ФАКТОРУ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

Ключові слова: імідж готелю, формування іміджу, конкурентоспроможність готелю, внутрішній імідж, позитивний імідж

Анотація

В сучасних умовах розвитку бізнесу все більшу роль відіграє імідж компанії. Імідж компанії – це сприйняття бізнес-середовищем, клієнтами, муніципальними партнерами та співробітниками. Якісний та позитивний імідж компанії сприяє її розвитку та зростанню, залученню нових клієнтів, формуванню сприйняття бренду. Для українських готелів формування позитивного іміджу є одним з важливих факторів підвищення рівня їх конкурентоспроможності та утримання стійкого положення на ринку готельних послуг. Незалежно від того, чи працюють спеціалісти над формуванням іміджу готелю, чи ні, він все одне існує, оскільки самостійно формується у свідомості клієнтів. Проведений аналіз наявних досліджень на тему іміджу готельних підприємств дозволив визначити, що наразі відсутні чітко розроблені етапи формування позитивного іміджу для українських готелів. Формування позитивного іміджу дуже важливий процес, який вимагає менше зусиль, ніж виправлення негативного образу. Процес формування позитивного іміджу готелю охоплює всю систему його діяльності. На формування позитивного іміджу у свідомості як існуючих так і майбутніх клієнтів впливає ціла низка факторів, серед яких: зовнішній вигляд закладу та персоналу, якість обслуговування, оздоблення номерів, охайність та дизайн прилеглої території, рівень безпеки, сервісні та додаткові послуги, бонусні програми, харчування, присутність в мережі Інтернет. Онлайн-репутація готелю має відповідати тому, що пропонує і як про себе заявляє готель. Відомо, що наразі більшість людей, перед тим як обрати готель, в першу чергу шукають відгуки про нього в Інтернеті. Таким чином, важливо відстежувати відгуки в Інтернеті про готель; просити та заохочувати задоволених клієнтів залишати позитивні відгуки про готель; використовувати відгуки гостей в рекламній компанії готелю; приймати участь в дискусіях на форумах, в блогах, соціальних мережах. Головними етапами формування імідж-стратегії для українських готелів є: проведення дослідження ринку; визначення місії та цінностей; розробка візуального стилю; надання якісних послуг; соціальна відповідальність; взаємодія з клієнтами; участь у публічних виступах та заходах; проведення моніторингу та аналізу ефективності імідж-стратегії готелю.

Посилання

Визначення поняття «імідж» та помилки в його використанні. URL: https://labipt.com/

Марченко О.І. Імідж як основа успішного функціонування підприємства. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. № 20. С. 444–448.

Химич І.Г. Імідж як важливий показник діяльності підприємства у сучасних умовах розвитку корпоративної культури. Економіка та держава. 2019. № 9. С. 59–61.

Gioia D.A., Hamilton A.L. Image is everything. Reflections on the dominance of image in modern organizational life. Research in Organizational Behaviour. 2014. No. 34. P. 129–154.

Kotler Philip. Marketing-Management. 2015. 714 p. P. 124–125.

Merriam-Webster Dictionary.com. Image. URL: https://www.merriam-webster.com/dictionary/image

Frandsen Sanne. Organizational Image. 2017. 12 p.

Vuznachennia poniattia «imidge» ta pomylku v yogo vykorustanni [Definition of the concept of "image" and errors in its use]. Available at: https://labipt.com/

Marchenko O. I. (2017) Imidge yak osnova uspishnogo funkcionuvannia pidpruemstva [Image as the basis of successful functioning of the enterprise]. Global and national economic problems. no. 20, pp. 444–448.

Himich I. G. (2019) Imidge yak vazhlyvuy pokaznyk diyal`nosti pidpryemstva u suchasnyh umovah rozvytku korporatyvnoi kul`tury. [Image as an important indicator of enterprise activity in modern conditions of corporate culture development]. Economy and the state, no. 9, pp. 59–61.

Gioia D. A., Hamilton A. L. (2014) Image is everything. Reflections on the dominance of image in modern organizational life. Research in Organizational Behaviour, no. 34, pp. 129–154.

Kotler Philip (2015) Marketing-Management. 714 p. Pp. 124–125.

Merriam-Webster Dictionary.com. Image. Available at: https://www.merriam-webster.com/dictionary/image

Frandsen Sanne (2017) Organizational Image. 12 p.

Переглядів статті: 45
Завантажень PDF: 30
Опубліковано
2024-02-21
Як цитувати
Горшкова, Л. (2024). ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ ГОТЕЛЮ ЯК ФАКТОРУ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (1 (11), 5-10. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(11).2024.1